Vihreät putosi kakkoseksi Helsingin kannatusmittauksessa

Perussuomalaisilla mahdollisuus kasvaa Helsingissä

Kotimaa ti 28.03.2017 16:17

Tiistaina julkaistun HS-gallupin mukaan kokoomus on ottanut Helsingissä paalupaikan huhtikuun kunnallisvaaleissa.

Puolue olisi 25,9 prosentin kannatuksella menettämässä prosenttiyksikön viime vaaleista, mutta se säilyttäisi suurimman puolueen aseman. Vihreät ovat olleet gallup-kärjessä muutamassa mittauksessa, mutta nyt se olisi jäämässä kakkoseksi 24,7 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset saisivat HS-gallupin mukaan 8,1 prosenttia, kun vuonna 2012 tulos oli 9,4 prosenttia.

Kannatusmittaus ei kuitenkaan ole sellaisenaan ennuste. Ennakkoäänestys alkaa vasta huomenna keskiviikkona, ja äänestäjien mieli saattaa muuttua.

Puoluevalinnastaan epävarmoja oli 40 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2012 vaalien alla epävarmoja oli 30 prosenttia. Vihreiden kannattajista epävarmoja oli 53 prosenttia, kokoomuksen kannattajista vain kolme kymmenestä.

Kunnallisvaalit ovat vaikeita kannatusmittaajille. Gallupeissa äänestäjät tapaavat vastata sen mukaan, mitä puoluetta yleisesti ottaen kannattavat, mutta vaaliuurnilla valinta tapahtuu usein henkilön mukaan. Tuttu ehdokas on turvallisempi kuin tuntematon. Puolue, jolla on täysi ehdokaslista, ylittää usein kannatusmittaukset. Helsingin perussuomalaiset lähti vaalitaistoon täydellä ehdokaslistalla.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen ennusti helmikuussa Oikealle Medialle, että perussuomalaiset tulevat saamaan ehkä 1-2 prosenttiyksikköä paremman tuloksen kuntavaaleissa kuin mitä kannatusmittaukset ennakoivat. Vastaavasti Rahkonen arveli, että vihreiden kannatuksessa olisi hieman ilmaa.

Uusimman HS-gallupin ja vuoden 2012 vaalien välillä on eroa 1,3 prosenttiyksikköä. Sen kurominen umpeen on mahdollisuuksien rajoissa, jos Rahkosen arvio kannatusmittauksien virhelähteistä on oikeassa suuruusluokassa.

Marko Hamilo ti 28.03. 16:17

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

Klo 13:04.

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot