JSN: Yle taipui poliittiseen painostukseen

Julkisen sanan neuvosto katsoi äänin 6-6, että Yle taipui pääministerin painostukseen

Kotimaa to 23.03.2017 16:18

Julkisen sanan neuvosto antoi puheenjohtajansa Elina Grundströmin äänellä Ylelle langettavan päätöksen paljon puhuttaneesta jutusta, jossa kerrottiin pääministerin sukulaisten omistaman yrityksen yhteyksistä Terrafameen.

Tarkasteltavana oli Ylen verkkosivuilla 25. marraskuuta. 2016 julkaistun jutun ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta” julkaisemis- ja korjausprosessi sekä 25. marraskuuta. julkaistun jutun julkaisemista seurannut tapahtumaketju, jossa pääministeri Juha Sipilä otti yhteyttä Yleisradioon ja Yleisradion johto rajoitti aiheen käsittelyä ajankohtaisohjelmissa.

Julkisen sanan neuvoston mukaan Yle rikkoi kahta journalistien ohjeen pykälää:

JO 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

JO 3: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Päätoimittaja Atte Jääskeläisen vastauksen mukaan juttujen muokkaaminen kuuluu normaaliin toimitustyöhön eikä se ole ristiriidassa hyvän journalistisen tavan kanssa. Journalistin ohjeet eivät edellytä merkitsemään juttuun muokkauksia, jotka eivät sisällä olennaisen asiavirheen korjausta. Jääskeläisen mukaan kaikki yhteiskunnallisesti olennainen tieto kerrottiin, eikä yleisön tiedonsaantia ole rajoitettu.

Kiistanalaisinta oli kysymys ulkopuolelta saatuun palautteeseen tai oikaisupyyntöön reagoiminen. Jääskeläisen mukaan se kuuluu hyvään journalistiseen käytäntöön eikä ole päätösvallan luovuttamista toimituksen ulkopuolisille. Päätökset on tehty journalistisin perustein, Jääskeläinen totesi vastauksessaan.

JSN korosti omassa ratkaisussaan, että tiedotusvälineellä on oikeus valita haluamansa näkökulmat ja aiheiden käsittelytavat. Valintojen pitää kuitenkin olla journalistisesti perusteltuja.

“Tässä tapauksessa neuvosto on tehnyt kokonaisharkintaa, jossa on punnittu, onko Yleisradio antanut pääministerin suuttumuksen ja näkemysten vaikuttaa journalistisiin päätöksiinsä vai onko ne tehty yksinomaan journalistisin perustein.”

Kokonaisharkinnassa neuvoston jäsenet ovat punninneet näkemyksiä eri tavoin, ja lopputuloksen ratkaisi puheenjohtajan ääni.

Langettavaa äänestivät Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Niklas Vainio, Tapio Nykänen, Maria Swanljung ja Juha Honkonen.

Vapauttavaa äänestivät Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Pasi Kivioja, Antti Kokkonen, Arja Lerssi-Lahdenvesi ja Riitta Korhonen.

Julkisen sanan neuvosto käsitteli myös kantelua, jonka mukaan Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen olisi loukannut toimittajansa sananvapautta. Siihen JSN totesi, että päätoimittajalla on valta ja vastuu julkaisemispäätöksistä.

“Tämä tarkoittaa, että hän voi myös päättää julkaisemisen rajoituksista eikä tämä ole toimittajien sananvapauden rajoittamista. Toimittajien sananvapauden rajoittaminen voisi tulla kyseeseen, jos Yleisradio olisi estänyt heitä käyttämästä sananvapauttaan muissa tilanteissa. Vaikka julkisuudessa on esitetty väitteitä tällaisesta, neuvostolla ei ole siitä näyttöä.”

Marko Hamilo to 23.03. 16:18

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot