Populismin tutkija myöntää: populismin kritiikki on usein löysää

Tutkija Mari K. Niemi kritisoi Yrjö Raution kirjoitusta ja Johanna Korhosen televisiopuheita

Kotimaa ma 20.03.2017 21:42
Mari K. Niemi. Valtiotieteiden tohtori ja politiikan tutkija.

Populismiin erikoistunut politiikan tutkija Mari K. Niemi väittää Suomen Kuvalehden Ylämaan kettu -blogissaan, että toimittaja Yrjö Raution hyökkäys Sampo Terhoa ja Jussi Halla-ahoa vastaan Helsingin Sanomissa sekä toimittaja Johanna Korhosen esiintyminen Pressiklubissa ovat esimerkkejä voimakkaita mielikuvia hyödyntävästä, löysästi perustellusta populismin kritiikistä.

Johanna Korhonen kuvaili Halla-ahoa valtaa hamuavana ”lahkojohtajatyyppinä”, joka ei pidä ihmisistä. Helsingin Sanomien legendaarinen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen joutui oikomaan käsityksiä Halla-ahosta muistuttamalla, että tarkkaan ottaen Halla-aho sanoi vain, ettei hän pidä kaikista ihmisistä, mutta Sampo Terhosta vilpittömästi pitää.

”Asiaa kannattaa miettiä omakohtaisesti. Mitä itsellesi merkitsisi se, että julkista kritiikkiä kohdatessasi sinua kuitenkin siteerattaisiin oikein”, Niemi pohtii.

Niemi kertoo tutkijana kohdanneensa maahanmuuttoa vastustavien populistipuolueiden kannattajia eri maissa.inen.

"He ovat tunnistaneet yhteiskunnassa epäkohtia, joihin haluavat vaikuttaa. Yleisesti ottaen heidän poliittisen toimintansa tavoite on sama kuin muillakin: oman arvomaailmansa mukaisen yhteiskunnan rakentaminen."

Usein populismin kritiikki epäonnistuu siksi, että se on tarkoitettu lähinnä samanmielisten nyökyteltäväksi, Niemi kirjoittaa.

"Kun esitetyn kritiikin yleisöksi ajatellaan samoin ajattelevat, ei faktojen kanssa ole niin nuukaa. Muutokseen tähtäävä, laajempien yleisöjen silmissä uskottava kritiikki tarvitsee kuitenkin tuekseen väitteitä vahvempaa näyttöä ja analyysiä.”

Tytti Salenius ma 20.03. 21:42

Kommentit: 1

Juha. ti 21.03.2017 11:45 0

Mitä tulee Jussi Halla-ahon persoonaan. Hän on vain ivallisen sarkastinen, mutta samalla äärimmäisen asiantunteva ja tietopuolinen "sillisalaatin" tekijä, joka silppuaa puruksi alta aikayksiön suvaistevaisten "argumentit", jotka ovat perin löyhin langoin kokoon kiireessä kursittuja ilman sen kummenpaa ajatusta. Tätä voisi verrata niin, että Halla-aho laitettaisiin keskustelemaan ala-astelaisten kanssa. Siksi hän on niin "mahdoton" suvakkien mielestä. Se on yhtä turhauttavaa kuin meneminen Neuvostoliittolaisen raskaansarjanpainijan Aleksandr Karelin kanssa painimolskille aikoinaan "taistelemaan" loppuottelussa. Varmasti suurin "palkinto" monen sen kokeneen painijan mielestä oli se, että selviäisi vain hengissä tuon jättiläisen käsittelystä. Tosin missään muissa otteluissa sekuntikellon ei ole tarvinnut nähdä niin vähän vaivaa tuloksen selvittämiseksi. On vain hyvä merkki, että miestä/naista haukutaan politiikassa. Sitten jos suvaitsevaisto alkaa kehumaan, sitten on piru merrassa. Suomen politiikassa on ollut ja on yhä asemansa säilyttänyt sylkykuppi eli Paavo Väyrynen, jota on solvattu niin lukuisia kertoja lukuisilla haukkumanimillä, että ne suurmiesten patsaat, jotka ovat saavat lokkien ja pulujen "huomion" ovat päässeet todella vähällä. Väyrysen kohdalla vielä kellään ei ole ollut vielä siviilirohkeutta toteuttaa tuo sama elävään Paavoon, vaikka tuo "mielipiteenilmaisu" olisi kuinka faktista hyvänsä. Eli vielä on alamäkeä jäljellä.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot