Päivi Räsäsen kirjallinen kysymys suurmoskeijasta on huoli kansallisesta turvallisuudesta

"Euroopan moskeijoissa väkivaltaista radikalisoitumista ja sharia-lain noudattamista"

Kotimaa ma 20.03.2017 16:39
Päivi Räsänen, kansanedustaja (kd.)

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen Helsingin suurmoskeijahankkeesta.

Hankkeeseen liittyy entisen sisäministerin mukaan paljon epäselvyyksiä, ongelmia ja turvallisuuskysymyksiä, jotka hallituksen on syytä selvittää. Sisäministeriön vastuulla on puolestaan huolehtia kansallisesta turvallisuudesta ja selvittää hankkeen taustat, rahoituksen kanavat ja sen tarkoitusperät sekä siitä mahdollisesti aiheutuvat uhkat.

Räsäsen mielestä moskeijahankkeen rahoituksen tulisi olla mahdollisimman läpinäkyvää ja on huolestuttavaa, jos moskeijan rahoituksessa on yhteyksiä Saudi-Arabian kaltaisiin maihin, joissa harjoitetaan tiukan linjan islamia. Euroopan maista löytyy useita valitettavia esimerkkejä moskeijoista, joissa suljettujen ovien takana levitetään väkivaltaisen radikalisoitumisen sanomaa ja kannustetaan sharia-lain noudattamiseen, Räsänen perustelee KD-lehdessä.

Suurmoskeija on saanut merkittävän alkupääoman Bahrainin sunnijohtoisesta, autoritäärisestä kuningaskunnasta, Royal Court -nimisestä ministeriöstä. Muun muassa Human Rights Watch on raportoinut Bahrainin sunnihallituksen ihmisoikeusloukkauksista, Räsänen jatkaa.

Räsäsen mukaan Suomen muslimiväestön keskuudessa ei olla edes yksimielisiä hankkeesta eikä suurmoskeija edusta heidän mielestään laajasti muslimiväestöä, vaan on ”pienen piirin hanke” ja se osaltaan on aiheuttamassa sunnien ja shiiojen välisiä konflikteja ja jännitteiden ”rantautumista” Suomeen.

Muslimiyhteisöissä ollaan vakavasti huolissaan myös suurmoskeijan ulkomaisen rahoituksen takana olevasta Bahrainin Saudi-Arabia -kytköksistä ja salafismista, missä Koraania tulkitaan ankarasti.

”Esimerkiksi shiialaisen Resalat-yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpour on kritisoinut Bahrainin kytkentöjä Saudi-Arabiaan ja salafismiin ja Mellunmäen shiia-yhteisön imaami on ilmaissut huolensa ulkomaisen rahoituksen mukana tuomista ongelmista Suomeen. Esimerkiksi Isis on sunnilaista ääriajattelua edustava terroristijärjestö. Osa Suomen muslimiväestöstä pelkää, että rahoituksen toteutuessa moskeijan imaamikoulutukseen juurtuu sunnilainen salafijihadismi, joka on yhdistetty väkivaltaiseen radikalismiin”, Räsänen painottaa.

Kirjallisessa kysymyksessään Räsänen peräänkuuluttaa hallitukselta riittävää tietoa siitä, miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat näin suuren mittaluokan hankkeen päätöstä tehtäessä.

Tytti Salenius ma 20.03. 16:39

Kommentit: 4

Antero ma 20.03.2017 20:30 1

Minusta on naiivia perustella ulkomaisilla öljymaiden rahoituksilla. Ikään kuin annettaisi lupa rakentaa esim RKP:n fondien rahoilla! Onhan meillä lukuisia varakkaita tahoja halajamaan suurmoskeijaa. Kertakaikkiaan aavikkouskonnon leviäminen on estettävä!

Gideon ma 20.03.2017 21:51 0

Erittäin hyvä että Päivi Räsänen on nostanut asian pöydälle eduskunnassa. Kansallisen turvallisuuden kannalta kriittiset päätökset tulee tehdä eduskunnassa ja turvallisuusasiantuntijoiden kanssa yhteistyössä eikä huutoäänestyksinä kaupunginvaltuustossa. Suurmoskeija on turvallisuusriski koko maalle eikä vain Helsingin asia.

Gideon ma 20.03.2017 21:52 0

On ihmeellistä jos edes Ylen näyttämä dokumentti Tanskan moskeijoista ei avaa päättäjien silmiä tässä asiassa. Yhtäkään moskeijaa ei tule Suomeen enää rakentaa. Nekin, jotka jo on olemassa, täytyy laittaa 24/7 valvontaan ja ratsata usein.

Juha. ti 21.03.2017 12:09 0

Jaahas! Miten se nyt näin kääntyi? Päivi Räsänen (KD) Sisäministerinä ollessaan lopputöikseen poliittisella virkanimityksellä Sisäministeriön kansliapäälliköksi tareterveyden maisteri Päivi Nergin. Eikä tuokaan vielä riittänyt silaamaan ratkaisua, vaan Räsänen kuvasi sitä Pyhän Hengen johdatukseksi. Kuten jokainen Raamattua ahkerasti tutkiva tietää Pyhää Henkeä ei kannata pilkata, sillä se on se Pyhän Kolminaisuuden osa, jonka pilkkaamista ei saa koskaan anteeksi. En ota kantaa syntisenä ihmisenä mitä Päivi Räsäsen kohdalla tapahtui ja oliko se aitoa? Pahin vika tässäkin varmasti on etten osaa pitää suutani kiinni. Joka tapauksessa Päiivi Nerg on ollut pihalla kuin lumiukko eli hän on heittäytynyt suvakismin syövereihin täydellä sydämellä ilman huolen häivää "pakolaisten" taustoista, puhumattakaan, että olisi ollut eila kännömäisesti puuhaamassa rajoja kiinni, joka olisi ollut aivan jo Shengen-sopimuksen artiklojen ja jopa Geneven pakolaissopimuksen sääntöjen mukaan mahdollista. Ymmärrettävästi Päivi Nerg saa kivasti liksaa tuosta virkatuolista, jolla hän istuu, eikä itselleen järkevänä ihmisenä ala pullikoimaan vastarannan kiiskenä suvakki-hurmoksen käydessä kuumana. Sehän tietäisi pikaisia potkuja ja tilalle valittaisiin joku Vihreän Puolueen maailman halaaja. On kuitenkin sanonta: "Vain kuolleet kalat menevät virran mukana." Ennen wanhaan kuin Suomi oli vielä nuori, nykyiset vanhuksemme törmäsivät vain miehiin, joista monet saivat arvokkaan kutsumanimen, "Valtiomies". Valtiomieheksi pääseminen vaatii yhden tärkeän kriteerin. Hän ajattelee vain kotimaansa ja kansasa etua ensijaisesti välittämättä siitä, että epäkiitollisia päätöksiä tai ollessaan sellaisessa mukana, samalla pilaa oman poliittisen vielä nousujohteisen uransa poliitikkona ja myös siviilielämänsä osalta siten, että pääseminen hyvään johtavaan virkaan tyssää tyyten. Tälläiset miehet ja naiset ovat viettäneet lukemattomia unettomia öitä ja nähden lyhyitten unenpätkiensä aikana painajaisia siitä mikä hKommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot