Blogi: Heikki Porkka, ma 22.10.2018 13:40

Onko Aku Louhimies saanut oikeudenmukaisen kohtelun julkisuudessa?

 

Ennen alla olevan tekstin lukemista pyydän huomioimaan, että en tunne esiin nousevista henkilöistä kuin Jussi Halla-ahon, jonka kanssa olen ollut viimeisen kerran tekemisissä arviolta kolme vuotta sitten, jolloin tervehdimme toisiamme Jotain rajaa –mielenilmauksessa Kampissa.

Toinen asia, joka on hyvä huomioida, on se, että henkilöt, jotka alla mainitsen nimeltä, Ilja Janitskin, Halla-aho ja Aku Louhimies, voisivat olla keitä hyvänsä, olennaista on ymmärtää, että he kaikki edustavat toisistaan poikkeavia näkemyksiä eikä heillä ole mitään tekemistä keskenään ns. siviili- tai työelämän tasolla. Heitä ei voi niputtaa yhteen, sillä he edustavat arvoiltaan ja asenteiltaan erilaisia näkökantoja ja asioita. Käsitykseni mukaan kukaan heistä ei tunne toisiaan.

Mutta nyt itse asiaan. MV-lehteä ja Ilja Janitskinin tuomiota koskevassa käräjäoikeuden tiedotteessa on muun tekstin ohessa seuraavat lauseet:

"Kirjoitukset ovat leimanneet ja halventaneet asianomistajia äärimmäisen loukkaavalla tavalla. Kysymys on ollut niin olennaisista kunnian loukkaamisista, että sananvapauteen puuttuminen on ollut niihin nähden perusteltua. Toiminnan motiivina on ollut henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa. Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja, on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia."

Hmmm, eikö vastaavia asioita voi esittää Yleisradiolle, kun ajattelee millaisia ilmaisuja ja vihjailuja Ylen toimittajat ovat käyttäneet henkilöistä Jussi Halla-aho ja Aku Louhimies?

Halla-ahoa on kutsuttu rotutohtoriksi, jonka lisäksi hänen on useaan otteeseen todettu olevan ulkomaalaisvastainen.

Rotutohtoriksi ja ulkomaalaisvastaiseksi Halla-ahoa kutsui esimerkiksi toimittaja Jyri Rantala, joka vastaa nykyisin Suojelupoliisin tiedotustoiminnasta. Rotutohtori-sanalla viitataan natsitohtori Josef Mengeleen.
Rantala nimitteli Halla-ahoa 7.2.2009 klo 20:30 alkavassa Ylen TV1:n pääuutislähetyksessä.

Louhimies joutui Ylen raivottaren kohteeksi viime keväänä, kuten muistetaan. Louhimies sai päälleen useita ikäviä leimoja, jotka liitettiin esimerkiksi lasten kohteluun. Todisteena Yle käytti vuosien takaisia asioita, joista näyttelijänaiset olivat kertoneet Ylen toimittaja Sara Rigatellille. Huomattavaa on, että Rigatelli jätti huomiotta lausunnot, jotka sotivat näyttelijöiden sanaa vastaan.

Louhimies hankki konkreettista todistusaineistoa (esimerkiksi ääni- ja kuvanauhaa sekä käsikirjoituksia ja paikalla olleiden henkilöiden lausuntoja), joka todisti useimmissa julkisuuteen nostetuissa asioissa toisin kuin näyttelijät ovat puhuneet, mutta Yle ei noteerannut vastinetta.

Koska raivopäisille feministeille ei mikään riitä, tuhosi toimittaja Rigatelli tänä syksynä Louhimiehen mahdollisuuden ohjata BBC:n tuottamaa kansainvälistä sarjaa.

Louhimies oli jo keväällä astunut rohkeasti yleisön eteen ja pyytänyt julkisesti anteeksi kaikilta, jotka ovat kokeneet saaneensa huonoa kohtelua, mutta Rigatelli ei tyytynyt tähän vaan jatkoi ihmisjahtiaan.

Halla-ahon poliittista uraa Yle ei kovista yrityksistä huolimatta kyennyt tuhoamaan. Sen sijaan Aku Louhimiehen ura ohjaajana saattaa olla taputeltu.

Mielenkiintoisena sivuasiana kannattaa miettiä, millaista huomiota Yle antaa Louhimiestä vastaan hyökänneille näyttelijöille. Kuinka moni heistä esiintyy tuotannoissa, joita Yle ostaa / esittää. 
Omaan silmääni on tarttunut jo useita henkilöitä, jotka kaveerasivat Louhimiestä vuosien ajan, mutta kääntyivät viime keväänä, tai nähtävästi [selän takana] jo viime syksynä häntä vastaan.

Raukkamaisuus, katkeruus ja sokea viha ovat sanoja, jotka ovat tulleet mieleen tapahtumien etenemistä seuratessa. Minulle vuodettujen papereiden perusteella tiedän aiheesta enemmän kuin julkisuudessa on kirjoitettu, joten en perusta ajatteluani ja päätelmiäni tyhjän päälle.

Kuten alussa kerron, Janitskinin ja MV-lehden tuomion perusteluissa viitataan osapuilleen samanlaiseen toimintaan, jota Yle on harjoittanut valikoituja henkilöitä kohtaan.

Louhimiehen kohdalla täyttyvät ainakin nämä käräjäoikeuden Janitskinia koskevassa tiedotteessa esiin nostetut asiat (vaihdoin monikon tilalle yksikön, muuten lainaukset ovat alkuperäisessä muodossa):

”…leimanneet ja halventaneet asianomistajaa äärimmäisen loukkaavalla tavalla…”

”Kysymys on ollut niin olennaisista kunnian loukkaamisista…”

”…motiivina on ollut henkilön maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa…”

”Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja, on asianomistajaan kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia.”

Jussi Halla-aho teki aikoinaan tutkintapyynnön Ylestä ja toimittaja Jyri Rantalasta, mutta syyttäjä ei ryhtynyt toimenpiteisiin.

Ylen ja toimittaja Rigatellin oikeuteen haastamisen perusteluista ei pitäisi olla puutetta, sillä vaikka Louhimies olisi tehnyt jotain moitittavaa ohjaustyössään, ei se oikeuta toimittaja Rigatellia ja Yleä tuhoamaan ihmisen elämää ja elämäntyötä.

Huomattavaa on, että Louhimiestä ei ole koskaan tuomittu käräjillä minkäänlaisista rikoksista ja että Ylen artikkeli nojaa ihmisten muistikuviin.

Rigatellin viimeisin teko, sähköpostiviesti BBC:lle, ei jätä millään tavalla epäselväksi, että hän nimenomaan pyrki siihen, että Louhimies irtisanotaan tehtävästään.

Helsingin Sanomien mukaan Rigatellin viesti BBC:lle kuului seuraavasti:

”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”

Vain äärimmäisen alhaisen älykkyysosamäärän omaava henkilö ei ymmärrä viestin perimmäistä motiivia.

Vielä kerran, että ei jää epäselvää: Louhimiestä ei ole tuomittu missään muualla kuin joidenkin toimittajien perustamassa epävirallisessa ”toverituomioistuimessa”.

Käsittääkseni toimittajille ei ole annettu tuomiovaltaa vaan tiedottamisen mahdollisuus. Ja kun puhutaan uutistoimittamisesta, pitäisi faktojen olla varmuudella kohdallaan.

Louhimiehen kohdalla on toimittu edesvastuuttomasti, piittaamatta siitä, että ihmisten puheissa saattaa olla paljon ilmaa. Ja koska useimmista esille nostetuista asioista on niin pitkä aika, muistikuvat voivat olla merkittävässä määrin virheellisiä.

Suomalainen yhteiskunta elää nyt aikaa, jolloin huhut, juorut ja oletukset muuttuvat VALTAMEDIASSA tosiasioiksi, joiden perusteella median sisällä toimivat inkvisiittorit latelevat tuomioitaan toverikunnan hurraahuutojen säestyksellä.

Enää ei puutu kuin muutama ruumis, jonka jälkeen päästään todelliseen vauhtiin, sellaiseen, jota pehmoiseen elämään tottuneet toimittajat tuskin rakastavat. Edellinen lause ei ole uhkaus vaan oletus siitä, mitä tapahtuu, kun painekattilan kansi räjähtää auki.

Heikki Porkka ma 22.10. 13:40

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04.2024 22:16

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44