Halla-aho ja Rydman eri mieltä suurmoskeijasta

Kokoomuksen Wille Rydman: Kunnat voivat aivan vapaasti päättää, millaisille hankkeille alueellaan tontteja myöntävät

Kotimaa to 16.03.2017 15:20

Enemmistö Helsingin kuntavaaliehdokkaista hyväksyy suurmoskeijan rakentamisen Helsinkiin, mutta monia huolettaa hankkeen rahoitus, kirjoittaa Helsingin Sanomat. HS-vaalikoneen väitteeseen “Helsinkiin voi rakentaa suurmoskeijan, jos siihen ei käytetä kaupungin tai valtion rahaa” saattoi vastata viisiportaisella asteikolla.

Tunnetuista maahanmuuttokriittisistä europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) vastasi kysymykseen jokseenkin samaa mieltä, kun taas kansanedustaja Wille Rydman (kok.) oli väitteestä täysin eri mieltä.

“Vastasin tiukasti siihen, mitä kysyttiin. Mielestäni kaupungin ei pidä tukea moskeijahanketta tai muutakaan uskonnollista toimintaa millään tavalla”, perustelee Halla-aho yllättävää vaalikonevastaustaan Oikealle Medialle. “Tonttia ei siis pidä antaa ilmaiseksi eikä alennetulla hinnalla, eikä toimintaa tai rakentamista tule rahoittaa.”

Jos moskeijan rahoitus tulee ulkomailta, on se Halla-ahon mielestä ilmeinen uhka turvallisuudelle ja este muslimien kotoutumiselle, ja sitä voidaan vastustaa tällä perusteella. Halla-ahon käsitys kuitenkin on, että lainsäädäntö ei anna valtuustolle asiassa rajattomasti  liikkumavaraa.

“On helppo "vastustaa" moskeijaa, mutta päätöksenteon tulee pohjautua lakiin. Pitää olla perusteet sille, miksi moskeijan rakentaminen kiellettäisiin.”

Vaalikonekysymyksiin liittyy tunnetusti tulkinnanvaraa, ja eri ehdokkaat saattavat ymmärtää kysymykset hieman eri tavoin.

“Hesari tietysti pyrkii luomaan mielikuvaa siitä, että Halla-aho kannattaa wahhabimoskeijan rakentamista. Toisaalta tällä voi olla se myönteinen seuraus, että koska minä en koskaan voi olla oikeassa, Hesari kääntyy vastustamaan moskeijaa”, Halla-aho piruilee.

Rydman on eri mieltä valtuuston mahdollisuuksista vaikuttaa suurmoskeijan tuloon. 

“Kunnilla on kaavoitusmonopoli. Kunnat voivat aivan vapaasti päättää, millaisille hankkeille alueellaan tontteja myöntävät. Ei tämä sen vaikeampaa ole”, Rydman sanoo.

Halla-ahon mukaan päätöksen voidaan katsoa rikkovan yhdenvertaisuuslakia, jos sille ei ole painavia perusteluja.

“Tarkennetaan nyt vielä, että aivan kuten Wille, minäkin vastustan tontin myymistä tai vuokraamista tai rakennuslupaa moskeijalle, jos rahat tulevat partamiehiltä. 'Varovaisen myönteinen' kantani koskee tilannetta, jossa rahat tulevat ongelmattomista lähteistä.”

Uskonnonvapauteen ja yhdenvertaisuuteen vetosi Helsingin Sanomien jutussa myös vihreiden ehdokas Tino Singh, joka kannatti moskeijaa varauksetta. 

”Suomessa on uskonnonvapaus, johon valtuuston päätäntävalta ei ylety. Mielestäni Helsinkiin saa rakentaa vaikka lentävän spagettihirviön temppelin, mikäli rahoittaja löytyy.” 

Rydmanin mukaan suurmoskeijahanke on kuitenkin täysin valtuuston käsissä.

“Uskonnonvapaus tai edes yhdenvertaisuus ei muodosta subjektiivista oikeutta mihinkään tonttiin tai hankkeeseen, vaan poliittinen harkintamarginaali on näissä laaja”, Rydman sanoo.

Marko Hamilo to 16.03. 15:20

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot