Ruotsidemokraattien "jytkyä" vaikea mitata - gallupkyselyt aliarvioivat

"Ruotsidemokraatit voivat saada vaaleissa jopa 29 prosenttia äänistä"

Ulkomaat ti 04.09.2018 20:17
Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson. Kuva: SVT video

Mielipidemittausten tarkoituksena olisi osoittaa äänestäjien käyttäytyminen ja arvioida puolueiden saama kannatus vaaleissa.

SVT Nyheterin mukaan mielipidekyselyt ovat "tarkkoja historiallisessa ja kansainvälisessä vertailussa" ja niiden perusteella voimme luottaa saavamme melko hyvän kuvan siitä, mitä puoluetta äänestäjät aikovat äänestää.

Mikäli mielipidemittauksia tarkastellaan jälkikäteen, tämä ei koskekaan kaikkia puolueita.

Löytyy nimittäin "yksi suuri poikkeus" ja se on ruotsidemokraatit.

SVT Nyheter tunnustaa, että ruotsidemokraattien osalta gallupkyselyissä on tähän mennessä aina menty metsään ja maahanmuuttokriittisen puolueen kannatus on aliarvioitu.

"Meillä on historiallisesti hyvin tarkkoja mielipidetutkimuksia. Tähänastiset tilastot osoittavat, että saamme virhemarginaaliksi keskimäärin noin prosenttiyksikön kunkin puolueen kohdalla", toteaa Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgin yliopiston vaalitutkimusohjelmaa johtava valtiotieteen professori.

Oscarssonin mukaan Ruotsissa kuitenkin mielipidekyselyissä on väheksytty ruotsidemokraatteja kaikissa vaaleissa vuodesta 2006:

"Hyvin suuri osa virheistä on täten keskittynyt yhteen ja samaan puolueeseen, ja se on huono juttu."

SVT:lle mielipidemittauksia tekevä Novus aliarvioi useimpien muiden mielipidekyselyjä tekevien yritysten tavoin melko suurella marginaalilla ruotsidemokraattien kannatuksen ennen vaaleja vuonna 2014. Gallupkyselyjen mukaan ruotsidemokraattien kannatus ennakoitiin 8 prosentista aina 11 prosenttiin asti. Vaalitulos oli kuitenkin 12,9 prosenttia.

"Meillä on oltava korkeampi luottamus, että voimme tehdä työmme. Jos tiedämme, että meillä on tilastoharha emmekä korjaa sitä, niin kyllä meillä silloin on ongelma", huomauttaa Novusin toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström.

SVT Nyheter myöntää, että ruotsidemokraattien kannatus on erittäin hajaantunut. Ruotsidemokraattien alin mitattu kannatus on hieman yli 18 prosenttia, korkein yli 24 prosenttia. Se siis vaihtelee reilusti 6 prosenttiyksikköä, mikä saattaa kieliä vaikeuksista määrittää todellinen ja lopullinen ruotsidemokraateille tuleva tuki.

"Yksikään instituutti ei halua joutua syytetyn penkille syyskuun 9. päivän jälkeen, että on erehtynyt yhtä paljon ruotsidemokraattien kannatuksessa kuin viimeksi", sanoo Henrik Ekengrenin Oscarsson.

Viimeisimmässä Sention mittauksessa vain muutamia päiviä ennen vaaleja, ruotsidemokraattien arvellaan saavuttavan 24,0 prosenttia ja siitä tulee näin ollen suurin puolue.

Puoluekantatutkimuksia kuukausittain tekevä markkinointi- ja mielipidetutkimusyritys Sention johtajan, Arve Östgaardin mukaan ruotsidemokraatit voivat saada jopa 29 prosenttia äänistä ensi sunnuntaina käytävissä Ruotsin vaaleissa.

Ruotsidemokraatit on viemässä äänet sosiaalidemokraateilta, joiden kannatus on vähentynyt kaikkialla Ruotsissa ja kyselyjen mukaan se on menossa kohti historiansa huonointa vaalitulosta.

Niinpä pääministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on alkanut loppumetreillä keksiä mitä erilaisempia vaalilupauksia, esimerkiksi lapsiperheille ylimääräisen lomaviikon.

Viimeisin epätoivoisin, naurettavin ja halpamaisin yritys kampata ruotsidemokraatit on sosiaalidemokraattien maanantaina käynnistämä uusi kampanja #minkroppmittval, joka on suoraan kohdistettu ruotsidemokraatteja vastaan.

Kampanjassa väitetään ruotsidemokraattien olevan suuri uhka naisten perusoikeuksille.

Sosiaalidemokraattien mukaan ruotsidemokraatit haluavat "palata menneeseen" esimerkiksi rajoittamalla aborttioikeuksia sekä sallimalla terveydenhuollon työntekijöiden kieltäytyä tekemästä abortteja.

Sosiaalisessa mediassa useat puolueen johtavat edustajat ovat jo aloittaneet kampanjan. Toiset taas ovat ihmetelleet sosiaalidemokraattien tekopyhyyttä ja sitä, mikseivät he ole kohdistaneet kampanjaansa naisten kehoon kohdistuviin uskonnollisiin loukkauksiin, kuten sukupuolielinten silpomiseen tai sitä vastaan, että jotkut muslimiperheet rajoittavat tyttöjen liikkumista ja oikeuksia.

Ruotsin turvallisuuspalvelu (Säpo) on kiinnittänyt huomiota niihin toimenpiteisiin, joilla on pyritty vaikuttamaan tuleviin kansallisiin vaaleihin ja ne ovat lisääntyneet edellisiin vaaleihin verrattuna.

Säpo on luetellut joukon erilaisia ​​taktiikoita, joita käytetään hyväksi yritettäessä häiritä tai vaikuttaa vaaleihin, kuten väärennettyjä sosiaalisen median tilejä, keskusteluja vaalipetoksista ja väärien tietojen levittämistä sosiaalisen median alustoilla.

"Iskuoperaatioita" ruotsidemokraatteja vastaan käydään myös fyysisellä tasolla.

Ruotsidemokraattien Ungsvenskarna -nuorisojärjestön kaksi 16-vuotiasta jäsentä joutui lauantai-iltana maahanmuuttajaryhmän vakavasti pahoinpitelemäksi kampanjapäivän päätteeksi Falunissa.

He olivat jo aiemmin saaneet tappouhkauksia sosiaalisessa mediassa ja netissä, mutta poliisi ei ollut ottanut niitä vakavasti.

He kertovat Facebookissa lauantain tapahtumista ja toteavat:

"Demokratia on vakavasti uhattuna maassamme, poliittiselle väkivallalle on saatava loppu. Heillä, jotka tulevat maahamme eivätkä kunnioita demokratiaamme, ei ole mitään asiaa tänne. Meitä ei kuitenkaan saa hiljennettyä, olemme nyt vakuuttuneempia kuin koskaan, että Ruotsi tarvitsee muutosta, ja ruotsidemokraatit ovat ainoa puolue, joka voi mahdollistaa tämän muutoksen!"

Kukaan ei voi kieltää, etteikö Ruotsin vaaleissa tulla tekemään ensi sunnuntaina tavalla tai toisella historiaa. Pinnan alla kytee ja politiikan kuviot sekoavat täysin, jos kansallismielinen ruotsidemokraatit yltää vaalivoittoon.

"Henkinen mullistus on tapahtunut. Kaikki ovat asennoituneet siihen, että ruotsidemokraattien kannatus menee hyvin paljon eteenpäin", toteaa professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta Ilta-Sanomille.

Matkaa ruotsidemokraateilla maan ykköspuolueeksi elokuun lopun mielipidemittausten mukaan kerrotaan olevan vain nelisen prosenttiyksikköä. Koko maan kannatus on jämähtänyt vakaasti yli 20 prosenttiin.

Tutkijoiden mukaan juuri ruotsidemokraattien kaltaisten puolueiden kannattajissa on runsaasti niitä, jotka eivät halua mielipidekyselyissä tunnustaa, ketä aikovat äänestää.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ruotsidemokraattien taakse on asettumassa nyt myös täysin yllättävä ja uusi tukijajoukko, nimittäin monet maahanmuuttajat ja nimenomaan ulkomaalaistaustaiset naiset.

Tavallisten ruotsalaisten asialla olevalle, mutta äärioikeistolaiseksi puolueeksi haukutulle ruotsidemokraateille (SD) povattu ”jytky” näyttää olevan väistämätöntä.

Lopputulos selviää vaalipäivänä.


 

Tytti Salenius ti 04.09. 20:17

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot