Tutkimus: Matematiikan arvosanat eivät välttämättä kerro osaamistasosta

Eri oppilaitosten ja lukioiden arvosanat eivät ole keskenään verrannollisia

Kotimaa ti 14.03.2017 12:01

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tutkimuksesta ilmenee, että toisen asteen koulutuksen lopussa oleva matematiikan osaaminen ja arvosanat eri oppilaitosten ja lukioiden välillä eivät ole keskenään verrannollisia ja samantasoisia. Arvosanalinjat poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Opettajien antamien arvosanojen taso ei ole sama eri koulujen välillä.
Arviointiin osallistui 2051 lukion tai ammatillisen koulutuksen opiskelijaa.
Esimerkiksi vaativan lukion arvosanan 5 saanut opiskelijan osaaminen voi olla samaa tasoa jossakin toisessa lukiossa arvosanan 9 saaneen kanssa. 

Lukioissa, joissa matematiikan kursseilla edetään pidemmälle ja syvemmälle,  vaaditaan myös enemmän osaamista ja tulokset ovat parempia, kuin heikompia tuloksia saaneissa lukioissa. Lisäksi riippumatta opiskelijan todellisesta osaamistasosta lukion parhaille oppilaille voidaan antaa korkeita ja heikommille matalia arvosanoja.

”Opiskelijoilla, jotka tulevat tuloksiltaan parhaista lukioista, voi olla liian vaatimaton arvosana taitotasoon nähden”, kertoo Karvin erikoisasiantuntija Jari Metsämuuronen yhtenä esimerkkinä.

Erot tuottavat eriarvoisuutta ja heikentävät opiskelijoiden oikeusturvaa jatko-opintoihin hakeutuessa.

”Kun kaksi opiskelijaa hakee samaan jatkokoulutuspaikkaan, paremman arvosanan saanut opiskelija on ansiottomasti etulyöntiasemassa valinnassa.”

Karvi suosittelee, että lukion päättötodistuksen matematiikan arvosanaa ei pitäisi käyttää hakuvaiheessa keskeisenä opiskelijoiden pääsykriteerinä ennen kuin arvosanat on yhdenmukaistettu eritasoisten lukioiden välillä.

Tytti Salenius ti 14.03. 12:01

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Muslimijohtajat muotoilevat Jerusalem-strategiaansa

Klo 16:07.

Timo Vihavainen

Venäjän synnit

Klo 16:03.

Professorin Ajatuksia

Kuinka lopettaa vihervasemmistolainen mielipidediktatuuri?

Klo 16:02.

Reijo Tossavainen

Hesarista tuli punavihreiden mitään kaihtamaton äänitorvi

Klo 01:10.

Olli Pusa

EU Suomen turvallisuusuhkana

pe 15.12. 21:30

Heikki Porkka

Hämmästyttävän epäluotettava Yle

pe 15.12. 21:24

videot