Tutkimus: Matematiikan arvosanat eivät välttämättä kerro osaamistasosta

Eri oppilaitosten ja lukioiden arvosanat eivät ole keskenään verrannollisia

Kotimaa ti 14.03.2017 12:01

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tutkimuksesta ilmenee, että toisen asteen koulutuksen lopussa oleva matematiikan osaaminen ja arvosanat eri oppilaitosten ja lukioiden välillä eivät ole keskenään verrannollisia ja samantasoisia. Arvosanalinjat poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Opettajien antamien arvosanojen taso ei ole sama eri koulujen välillä.
Arviointiin osallistui 2051 lukion tai ammatillisen koulutuksen opiskelijaa.
Esimerkiksi vaativan lukion arvosanan 5 saanut opiskelijan osaaminen voi olla samaa tasoa jossakin toisessa lukiossa arvosanan 9 saaneen kanssa. 

Lukioissa, joissa matematiikan kursseilla edetään pidemmälle ja syvemmälle,  vaaditaan myös enemmän osaamista ja tulokset ovat parempia, kuin heikompia tuloksia saaneissa lukioissa. Lisäksi riippumatta opiskelijan todellisesta osaamistasosta lukion parhaille oppilaille voidaan antaa korkeita ja heikommille matalia arvosanoja.

”Opiskelijoilla, jotka tulevat tuloksiltaan parhaista lukioista, voi olla liian vaatimaton arvosana taitotasoon nähden”, kertoo Karvin erikoisasiantuntija Jari Metsämuuronen yhtenä esimerkkinä.

Erot tuottavat eriarvoisuutta ja heikentävät opiskelijoiden oikeusturvaa jatko-opintoihin hakeutuessa.

”Kun kaksi opiskelijaa hakee samaan jatkokoulutuspaikkaan, paremman arvosanan saanut opiskelija on ansiottomasti etulyöntiasemassa valinnassa.”

Karvi suosittelee, että lukion päättötodistuksen matematiikan arvosanaa ei pitäisi käyttää hakuvaiheessa keskeisenä opiskelijoiden pääsykriteerinä ennen kuin arvosanat on yhdenmukaistettu eritasoisten lukioiden välillä.

Tytti Salenius ti 14.03. 12:01

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot