Islamofobiksi syytetty Boris Johnson kärjessä Theresa Mayn suosituimmaksi seuraajaksi

Vertasi burqaa käyttäviä musliminaisia pankkiryöstäjiin ja postilaatikoihin - kannatus lähes nelinkertaistui ja 59 prosenttia briteistä on burqa-kiellon kannalla

Ulkomaat ke 15.08.2018 22:40
Boris Johnson

Iso-Britannian hiljattain eronnut ulkoministeri Boris Johnson sai aikaan poliittisen kiistelyn hänen kommentoituaan "poliittisesti väärin" musliminaisten kasvot peittävistä burqasta ja niqabista.

Siitä seurasi keskustelu islamofobiasta ja se paljasti, missä määrin poliittinen korrektius tukahduttaa sananvapautta Britanniassa. Se toi myös esiin konservatiivipuolueen sisällä olevia syviä säröjä sen tulevaisuuden suunnasta ja johtajuudesta.

Näin kirjoittaa vanhempi tutkija Soeren Kern Gatestone -instituutin artikkelissaan.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson on brittiläinen merkittävä konservatiivipuolueen poliitikko.

Heinäkuussa vuonna 2016 Cameronin erotessa pääministerin paikalta, hänet valittiin Theresa Mayn hallituksen ulkoministeriksi ja hän toimi siinä vuoteen 2018, eroten ulkoministerin tehtävästä 9. heinäkuuta. Sitä ennen Johnson oli Lontoon pormestari vuosina 2008–2016.

Helmikuussa vuonna 2016 Johnson ilmoitti kannattavansa Iso-Britannian lähtöä Euroopan unionista.

Taustaltaan hän on toimittaja ja työskennellyt muun muassa The Timesissa, The Wolverhampton Expressissä, Starissa ja on entinen The Spectatorin päätoimittaja.

Hän kirjoittaa myös brittiläiseen Telegraph -sanomalehteen ja aiheutti poliittisen myllerryksen lausumalla äskettäin kyseisessä lehdessä hyvin kiistanalaisen näkemyksensä burqasta ja niqabista.

Telegraphissa 5. elokuuta julkaistussa esseessä Johnson nimittäin väitti Tanskan erehtyneen kieltäessään burqat, koska hänen mukaansa hallituksen tehtävä ei ole kertoa naisille, mitä he voivat tai eivät voi pukea päälleen julkisesti.

Tanskan parlamentti hyväksyi 31. toukokuuta äänin 75-30 uuden lain, joka kieltää kasvot peittävien huntujen käytön julkisissa tiloissa. Laki tuli voimaan elokuun 1. päivästä alkaen.

Tanskasta tuli kuudes Euroopan maa, joka sääti lain tällaisen kiellon Ranskan, Belgian, Alankomaiden, Bulgarian ja Itävallan jälkeen.

Baijeri Saksassa, Katalonia Espanjassa ja Ticino Sveitsissä on myös määrännyt alueellisia burqa-kieltoja sekä Norja on esittänyt lakia, jolla kielletään burqat julkisissa kouluissa.

Johnson kirjoitti Telegraphissa muun muassa näin:

"Jos sanot, että burqa on ahdistava, niin minä olen samaa mieltä. Jos sanot, että on outoa ja kiusaamista edellyttää naisia ​​peittämään heidän kasvonsa, niin olen täysin samaa mieltä. Rohkenen jopa sanoa, että on todella järjetöntä, että ihmisten pitäisi haluta kuljeskella ympäriinsä kuin postilaatikot..."

Hän lisäsi, että jos hänen edustajan huoneeseensa - jäsenten välisiin tapaamisiin parlamentin jäsenten ja heidän edustajiensa välillä - tultaisiin kasvot peitettynä, pitäisi olla täysi oikeus pyytää naista paljastamaan kasvot, jotta hänelle voisi puhua asianmukaisesti.

Samoin "jos naispuolinen opiskelija ilmestyisi kouluun tai yliopiston luennolle pankkiryöstäjän näköisenä", hän pyytäisi häntä poistamaan sen pystyäkseen keskustella hänen kanssaan avoimesti.

Vanhemmat konservatiivit reagoivat välittömästi.

Pääministeri Theresa May sanoi, että Johnson käytti "väärää" kieltä kuvatessaan burqaa käyttäviä naisia. Hän lisäsi, että Johnson oli "selvästi loukannut" ja vaati häntä pyytämään anteeksi:

"Mielestäni meidän kaikkien on oltava hyvin varovaisia ​​käyttämämme kielen ja sanojen kanssa. Ja jotkin sanat, joilla Boris kuvasi ihmisten ulkonäköä, ovat aivan ilmeisesti loukanneet."

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja Brandon Lewis kehotti myös Johnsonia pyytämään anteeksi, samoin kuin pitkä lista nykyisistä ja entisistä ministereistä ja kansanedustajista. Entinen oikeusministeri Dominic Grieve uhkasi jopa lähteä puolueesta, jos Johnsonista tulee johtaja.

Konservatiivipuolueen jäsen ja konservatiivisen muslimifoorumin perustaja Mohamed Sheikh haastoi vuorostaan riitaa sanomalla, että Johnson oli "päästänyt vapaaksi pullon hengen" ja vaati Johnsonia poistumaan puolueesta.

Iso-Britannian parlamentin ylähuoneen konservatiivipuolueen jäsen, musliminainen Sayeeda Warsi - joka itse on sanonut toivovansa, että brittinaiset lopettavat islamilaisen kasvohunnun käyttämisen seuraavan 10 tai 20 vuoden aikana - oli raivoissaan ja syytti Johnsonia "islamofobiasta" ja sanoi, että häneltä olisi vaadittava osallistumista monimuotoisuuskoulutukseen:

"Telegraph -artikkelissaan Johnson kommentoi liberaalisti. Hän sanoi, että meidän ei pitäisi kieltää burkaa, kuten Tanska on tehnyt, mutta hänen sanansa viestittivät jotain muuta. Hän sanoi, ettet kuulu tänne - ei vain niille huntua käyttäville musliminaisille, vaan monille muille naisille, joille se liittyy uskontoon heidän pitäessään sitä..."

Sayeeda Warsi jatkoi, että Boris teki sen vielä "hyvin oikeistolaisella tavalla sanoakseen tietyille puolueen jäsenille, että hän pysyy kovana muslimeille".

"Anteeksipyyntö on nyt tapahduttava. Mutta näyttää todennäköiseltä, että sitä ei tule? Joka kerta, kun tällaisia tapauksia sattuu puolueessa, eikä niistä ole seurauksia, se lähettää selkeän viestin, että voit päästä kuin koira veräjästä islamofobiasta", Warsi tulitti.

Warsi lisäsi, että Boris Johnsonin osalta tämä on "varmasti oikea hetki, kun luvattu monimuotoisuuskoulutusohjelma käynnistyy".

Johnson on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi ja konservatiivipuolue on nyt käynnistänyt selvityksen siitä, onko Johnsonin kommentit rikkoneet käytössääntöjä, joissa todetaan, että konservatiivipuolueen virkamiesten ja vaaleilla valittujen edustajien "on esimerkin johdolla kannustettava ja edistettävä kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta" eikä "käyttää heidän asemaansa kiusatakseen, solvatakseen, sortaakseen, ahdistellakseen tai laittomasti syrjiäkseen muita".

Britannian vanhempi poliisi, Metropolitan Police Servicen (MPS) komissaari Cressida Dick sanoi, että hän oli neuvotellut viharikosasiantuntijoiden kanssa ja sen mukaan Johnson on osallistunut oikeutettuun keskusteluun eikä hänen kommentit rikkoneet lakia.

Johnsonin kannattajat heräsivät myös puolustamaan häntä.

North-East Somerset -vaalipiiin edustaja Jacob Rees-Mogg totesi:

"On vaikea nähdä, mitä hänen pitäisi pyytää anteeksi. Hän on puolustanut ihmisten oikeutta käyttää burqaa; samalla kun hän on sanonut, että se on alkukantainen vaatekappale. Kumpikaan näistä ilmaisuista ei ole kohtuuton."

Konservatiivipuolueen edustaja Andrew Bridgen syytti Theresa Mayta poliittisesti motivoituneen "noitavainon" järjestämisestä Boris Johnsonia vastaan, joka on "niiden alulle panema sisäinen konservatiivipuolueen ajojahti, jotka haluavat nöyryyttää ja murtaa hänet ja näkevät Johnsonin valtavana uhkana".

Iso-Britannian itsenäisyyspuolueen (UKIP) entinen johtaja Nigel Farage kirjoitti:

"Ihmettelen, kuinka monta niistä, jotka nyt hyppivät sinne tänne, edellyttävät Johnsonilta konservatiivien ryhmäkuria kurinpitotoimenpiteenä tai ajavat hänet ulos puolueesta kokonaan. Jos he olisivat lukeneet hänen Telegraph -artikkelinsa, niin he varmasti muistaisivat, että hänen mielestään burqaa ja niqabia ei pitäisi kieltää Britanniassa - kielto, joka on jo täysin voimassa EU:n jäsenvaltioissa, kuten Ranskassa, Saksassa, Tanskassa, Itävallassa ja Belgiassa."

Nigel Faragen mielestä "on menty naurettavuuksiin", kun Johnsonin kommentteihin ja yksittäisiin sanoihin on tartuttu ja häntä on syytetty "islamofobiseksi" tai "rasistiksi".

"Liberaali kommentaattori joutuu häpeäpaaluun ilmaistessaan vakaumuksena käyttäen leikillistä kieltä", Farage huomautti ja viittasi Johnsonin luonnehdintaan burqaa käyttävistä naisista "postilaatikkoina".

Ehdotus, että Johnson olisi erotettava puolueesta, ei Faragen mukaan "ole mitään muuta kuin mielenvikaisuutta" ja hän kannustaa Borisia "pysymään lujana".

"Me elämme maassa, jossa on tapana uskoa intohimoisesti sananvapauteen. Kuten me kaikki tiedämme, jopa silloin kun sitä noudatetaan varovasti ja vastuullisesti, sananvapaus voi ja se loukkaa joitakin ihmisiä. Mutta pelokkaat poliitikot, jotka turvautuvat helppoon vaihtoehtoon, haluavat mieluummin olla kertomatta ihmisille, mitä he todella ajattelevat esimerkiksi burqasta, ja tappavat näin tämän elintärkeän oikeuden", Farage perusteli.

Antamalla politiikan tulla poliittisesti korrektiksi, poliitikot vahingoittavat Faragen mukaan demokratiaa sillä tavalla, että sitä on tulevien sukupolvien äärimmäisen vaikeaa korjata ja viime kädessä yhteiskunnasta tulee sellainen, jossa kukaan ei saa olla rehellinen mistään.

Oxfordin islamilaisen keskuksen imaami, Taj Hargey:

"Boris Johnsonin ei pitäisi pyytää anteeksi totuuden kertomista. Naisten kasvojen peittäminen on ilkeä osa uskonnollisten ääriliikkeiden ja hyökkäävän islamin trendikästä porttiteologiaa", Hargey totesi, mutta väitti, että siihen ei ole Koraanista kumpuavaa oikeutusta.

"Vaikka tämä tarkoituksellinen identiteetin kätkemishökötys on kielletty Kaabassa Mekassa, se on sallittua Britanniassa ja siten aiheuttaa turvallisuusriskejä, nopeuttaa D-vitamiinin puutetta, hyväksyy sukupuolten epätasa-arvon ja estää yhteisön yhtenäisyyden."

Hargeyn näkemys on, että jos Britanniasta on tarkoitus tulla täysin integroitunut yhteiskunta, sen velvollisuus on vastustaa tiukasti kulttuurikäytäntöjä, henkilökohtaisia ​​mieltymyksiä ja yhteisöllisiä tapoja, jotka pahentavat sosiaalista jakoa.

Brittiläinen koomikko, Rowan Atkinson, "Mr. Bean" puolusti Johnsonia ja kertoi saaneensa aina vapaasti vitsailla uskonnosta.

"Olen sitä mieltä, että Boris Johnsonin läppä postilaatikkoja muistuttavista burkan käyttäjistä on aika hyvä. Kaikki uskontoa koskevat vitsit loukkaavat, joten on turha pyytää anteeksi heiltä. Oikeastaan ​​vain huonosta vitsistä pitäisi pyytää anteeksi. Tällä perusteella anteeksipyyntöä ei tarvita."

Elokuun 8. päivänä julkaistussa Sky Data -kyselyssä todettiin, että 60 prosenttia kyselyyn vastanneista briteistä on sitä mieltä, että ei ole rasistista verrata burqaa käyttäviä musliminaisia pankkiryöstäjiin ja postilaatikoihin, ja 59 prosenttia on burqa-kiellon kannalla.

Elokuun 1. päivänä paljastetussa Iso-Britannian johtavan konservatiivisen ConservativeHome -sivuston konservatiivipuolueen jäsenkyselyssä havaittiin, että Johnsonin suosio oli lähes nelinkertaistunut sen jälkeen, kun hän erosi 9. heinäkuuta Theresa Mayn hallituksen ulkoministerin tehtävästä otettuaan yhteen Theresa Mayn kanssa "visioista", jotka liittyvät Brexitiin.

Boris Johnson on nyt kärjessä Theresa Mayn suosituimmaksi seuraajaksi.


 

Tytti Salenius ke 15.08. 22:40

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot