Miksi "Suomen linjan mukaista" ei ole puolustaa syntymättömän lapsen oikeuksia?

"Mistä ihmisen - miehen tai naisen - elämä alkaa ja kenen elämällä on arvoa?"

Kotimaa ti 14.08.2018 22:24
Päivi Räsänen ja Tuula Haatainen. A-Studio. Kuva: Yle areena.

Ex-sisäministeri, kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, kansanedustaja (kd.) ja lääkäri Päivi Räsänen ottaa kantaa Patmos Lähetyssäätiön Vieraskynä -palstalla ulkoministeri Timo Soinin joutumiseen ministerien ja oppositioedustajien ryöpytyksen kohteeksi ilmaistessaan toistuvasti kantansa "raskaudenkeskeytyksen etiikkaan".

"Huutokuoro leimaa kohtulapsen elämän puolustamisen Suomen linjan vastaiseksi, mutta rohkeneeko kukaan keskustella itse asiasta?" Räsänen aloittaa ja toteaa toki samaan hengenvetoon, että naisten oikeuksia tulee puolustaa, sillä ne ovat todellakin ihmisoikeuksia.

Lääkäri Päivi Räsänen nostaa esiin perustavanlaatua olevan kysymyksen:

"Mistä ihmisen - miehen tai naisen - elämä alkaa ja kenen elämällä on arvoa?

Tekstissään Räsänen kuvailee pääpiirteittäin ihmisyksilön elämän alkua hedelmöittymisestä eteenpäin ja tietää lääkärinä myöhäisimpien aborttien tehtävän samanikäisille lapsille, joita hoidetaan pieninä keskosina.

Räsäsen mukaan raskaudenkeskeytyksiä tehdään vuosittain yli 9 000 ja yli 90 % kaikista aborteista sosiaalisin perustein.

"Useille naisille prosessi on henkisesti raskas. Jotkut kamppailevat vuosikausia syyllisyyden tunteiden kanssa ja ikävöivät menettämäänsä lasta", Räsänen huomauttaa ja painottaa lääkärien ja hoitajien tietävän, mitä abortissa tapahtuu.

"Monet suorittavat työtään rikki revityllä omallatunnolla", Räsänen lisää.

Räsänen kysyy, onko oikein, että sosiaalisia ongelmia ratkotaan elämän lopettamisella ja kaikkein pienimpien elämän kustannuksella:

"Jos ministerin vakaumuksen mukaan abortti on pienen ihmisen elämän lopettamista, miksi tätä ei saisi ilmaista? Väitän, että syy siihen johtuu aborttiin liittyvästä kollektiivisesta syyllisyydestä. Aihe on liian kipeä, jotta siitä uskallettaisiin ja annettaisiin keskustella."

Maanantaina A-studiossa vierailleet Päivi Räsänen ja eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) väittelivät kiivaasti Soinin aborttikommenteista.

Räsänen ihmetteli Soinin vakaumuksen herättämää yleistä tuohtumusta ja totesi abortin olevan "syvästi omantunnon ja vakaumuksen kysymys".

"Itse vaikka olisin mikä ministeri, en pystyisi esittämään aborttioikeutta tukevaa kantaa", Räsänen vakuutti ja ihmetteli, miksi ministerit ovat saaneet puhua esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta jo ennen kuin se on ollut Suomessa laillista.

Tuula Haataisen mukaan Soinin "Suomen virallisesta linjasta poikkeavat lausunnot" edustavat aina valtiota ja ovat hallitukselle vakava asia eikä hän näe soveliaana "näin arvovaltaisen ja keskeisen henkilön puhua ulos jatkuvalla syötöllä" aborttia vastustavia puheenvuoroja.

Aborttikysymystä Haataisen mielestä ei voi rinnastaa samaa sukupuolta olevien avioitumiseen, mutta hän ei uskaltanut kommentoida asiaan enempää A-studiossa.

Uuden Suomen vastaava päätoimittaja Markku Huusko ruikutti puheenvuorossaan Uudessa Suomessa Timo Soinista "tulleen rasite hallitukselle ja siinä samalla myös Suomelle".

"Seuraako tuoreimmasta kohusta mitään?" Huusko esitti innokkaana vihjailunsa siitä, että pelkkä keskustelu ja jyrkkä arvostelu aborttia vastustavissa "ulostuloissa" ei enää riitä Soinin kohdalla.

Suomen poliittisesti korrektin eliitin kannalta yllättävänkin kiusallisiksi osoittautuneita hyvinkin hillittyjä abortinvastaisia kannanottoja Soinilta on saatu kuitenkin kuulla ja lukea julkisesti vain kolme kertaa lyhyen ajan sisään kevään ja kesän aikana.

Viime viikolla ulkoministeri Timo Soini (sin.) onnitteli blogissaan Argentiinaa, jossa senaatti oli hylännyt aborttilain.

Soini kirjoitti:

”Hieno maa Argentiina. Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema. Mitäkö olen mieltä sikäläisen Senaatin viimeöisestä päätöksestä?”

"Plokinsa" loppuun hän oli liittänyt vastaukseksi kysymykseensä sydän-suukko -hymiön.

Soinin "ääneen lausuttu poliittisesti väärä", mutta perustuslain takaama mielipiteen ja omantunnon vapauden ilmaisu herätti ankaran ja julman julkisen paheksumisryöpytyksen niin kansanedustajien kuin ministerienkin leireissä.

Pääministeri Juha Sipilä otti vihdoin kantaa ulkoministeri Timo Soinin kannanottoihin abortista ja totesi Timo Soinin ulkoministerinä toimineen "yhteisesti sovitun linjan mukaisesti".

Sipilän mukaan asiasta on HS:n tietojen mukaan "keskusteltu ja viestitelty Soinin kanssa moneen kertaan" ja on "opposition asia", tarvitaanko eduskunnassa äänestystä ulkoministerin luottamuksesta.

Helsingin Sanomat oli pyytänyt Sipilää arvioimaan Soinin kirjoittamaa blogia "hyvä vai huono hallituksen kannalta" -asteikolla ja Sipilä tarttui HS:n Soinin vakaumusta mollaamaan tähtäävään ansaan antamalla arvion ja vastasi blogin "menevän sinne huonon puolelle".

HS oli kerjännyt myös Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuroa arvioimaan, ovatko Timo Soinin aborttikirjoitukset perustuslain vastaisia.

Lavapuron mielestä Soini "ei sinänsä" ole toiminut perustuslain näkökulmasta väärin, koska Soini on Suomen ulkoministeri ja voi siis perustuslain mukaan ottaa kantaa merkittäviin ulkopoliittisiin kysymyksiin.

"Sen sijaan perustuslain pykälä antaa muille maille syyn tarkastella Soinin lausuntoja Suomen linjana, koska Soini on se ministeri, johon lain kohta viittaa. Siksi hän ei myöskään voi tehokkaasti vedota mielipiteenvapauteen. Hän puhuu ulkoministeri-Soinina, ei yksityishenkilö-Soinina”, Lavapuro täsmensi.

Soinin "poliittisesti ja eettisesti vääriä" kannanottoja aborttiasioissa on jahdattu tiuhaan tahtiin ja määritelty "Suomen linjan vastaiseksi".

Vastaavanlainen sanasota hallituksen sisällä syttyi viimeksi toukokuussa, kun Soini lausui blogissaan mielipahansa Irlannin aborttikansanäänestyksen tuloksesta.

Irlantilaiset äänestivät selvällä enemmistöllä "kyllä" perustuslain muutokselle, joka mahdollistaa abortin laillistamisen Irlannissa.

Myös kesäkuussa Soini sai nuhteet sekä Yleltä että kansainvälisen oikeuden asiantuntijoilta ja hänen harkintansa sanottiin pettäneen hänen osallistuttua toukokuisella Kanadan virkamatkallaan abortinvastaisen Pro Life -liikkeen iltatilaisuuteen.

Vihreiden kansanedustajien mielestä teko loukkasi Suomen virallista linjaa.

Viimeksi tiistaina Yle pilkkasi avoimesti Soinin vakaumusta uutisessaan, joka koski Soinin ja Britannian heinäkuussa virkaan astuneen ulkoministerin Jeremy Huntin tuoretta tiedotustilaisuutta Britannian EU-erosta eli Brexitistä kysymällä, "kommentoiko Soini siellä kenties myös aborttikantojaan".

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että esimerkiksi seksuaalisia vääristymiä ja luonnottomuutta juhliviin Pride-mielenosoituksiin osallistuminen on täysin eri asia ja erittäin ongelmatonta.

Niihin osallistuminen niin päättäjä- kuin ministeritasolla on vähintäänkin suotavaa ja ne nähdään niin sisä- kuin ulkopolittisen liberaalin linjan mukaisena, joten homopropagandaa julistavissa luonnonvastaisissa orgioissa voi vapaasti keikkua ja hillua vaikka sisäministeri Kai Mykkänen moitteita saamatta ja sitä pidetään puhtaasti "Suomen etuna".

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto voi ja saa aloittaa valmistautumisensa ensi kevään eduskuntavaaleihin jo ajoissa huolettomasti ja estottomasti, kuten hän teki hämmästyttämällä railakkaalla esiintymisellään "Ruotsin vihreiden vieraana" tukholmalaisella King Kong -homoklubilla, Europride-tapahtuman jatkoklubilla, missä hän paidattomana läiski toista miestä takapuolelle ja poseerasi drag-artistien kanssa.

Kuvat levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa, mutta vuosi sitten vihreiden puheenjohtajaksi valittu Touko Aalto sai piirijohtajilta "tyydyttävän arvosanan", eikä biletyskuvia tuomittu.

Oikeudenmukaisessa ja yhdenvertaisessa yhteiskunnassa henkilöön liittyvät tekijät eivät saa vaikuttaa ihmisten mahdollisuuksiin ilmaista uskontoaan, vakaumustaan eikä mielipidettään.

Onko Timo Soini kristittynä kuitenkin poikkeustapaus ja miksi "Suomen linjan mukaista" ei ole puolustaa syntymättömän lapsen oikeuksia?


 

 

Tytti Salenius ti 14.08. 22:24

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot