Vuosikymmeniä hengityskoneen kanssa elänyt vammaisaktiivi vastustaa eutanasiaa

Vaikka on fyysisiä rajoitteita, elämä on elämisen arvoista

Kotimaa ma 13.03.2017 22:55
Artikkeli Kirkko ja kaupunki sivustolla 10.3.2017

Vammaisaktivisti ja valtakunnallisen vammaisneuvoston jäsen Jukka Sariola ihmettelee Kirkko ja Kaupunki -lehden haastattelussa, miksi häntä terveemmät ihmiset ajavat eutanasialakia.

Sariola sairastaa lihastautia ja on käyttänyt hengityskonetta 34 vuotta, viimeiset 15 vuotta ympärivuorokautisesti. Hän vastustaa silti eutanasiaa ja kertoo, ettei hänen ystäväpiirissäänkään ole yhtään eutanasian kannattajaa, vaikka monilla heistä on fyysisiä rajoitteita.

”Voisi ajatella, ettei sellainen elämä ole elämisen arvoista.”

Sariola miettii, tahtovatko suomalaiset tosiaan poistaa yhteiskunnasta esimerkiksi vaikeasti vammaiset vai pyritäänkö heitä auttamaan elämänhalun viriämisessä.

”Pitäisi olla selvää, että mielekäs elämä tehdään loppuun saakka mahdolliseksi myös fyysisesti vammaisille ihmisille.”

Hän kysyy, miten Suomessa voitaisiin välttää Hollannin ja Belgian kaltaiset esimerkit, ettei tännekin perustettaisi klinikoita toteuttamaan ainoana ”hoitomuotona” eutanasiaa.

Suomen eutanasialakialoitteen ehdotus lääkärien vastuusta kuolinavussa on Sariolan mielestä ”pyövelin virka” - ammattikunnan, jonka perinteinen tehtävä on ollut elämän säilyttäminen.

Sariola ei hyväksy ajatusta, että yksittäisten ihmisten kuolemien tuottamisesta tulee yhteiskunnan velvollisuus ja toteaa, että media ei tuo esille ollenkaan eduskunnan käsittelyssä olevan eutanasialain merkitystä itse vammaisille.

”Osa vaikeasti vammaisista kokee todellakin olevansa pelkkänä taakkana yhteiskunnalle.”
Sariolan mielestä positiivista on kuitenkin se, että eutanasialakialoitekeskustelu on nostanut esille tarpeen saada aikaan kunnollinen saattohoitolaki.

Tytti Salenius ma 13.03. 22:55

Kommentit: 1

Jimi Jones to 16.03.2017 00:44 1

Pitää huomioida, että on paljon ihmisiä jotka kuuluvat uskontoihin missä uskotaan ns. "Afterlife" onko sitten buddhismi tai kristinusko. Heillä on perustuslain mukaan oikeus harjoittaa omaa uskontoaan.

Tietysti lääkäreitä ei saa pakottaa antamaan ruiskua, mutta potilaalla pitää olla oikeus itse käyttää tai sitten hankkia lääkäri joka on valmis antamaan ruiskua.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Henna Kajava

Islam - yhdestoista vitsaus -kirjan julkistamistilaisuus

Klo 00:47.

Reijo Tossavainen

Suomen kielen syrjintä Ruotsissa kiihtyy. Koska "bättre folk"!

su 18.03. 19:37

Olli Pusa

Kansanedustajien eläkkeet

su 18.03. 13:13

Professorin Ajatuksia

Idän uusi itsevaltias

la 17.03. 22:06

Janne Suuronen

Kreml-Aho vs EU-Rehn

la 17.03. 13:29

videot