Porin SuomiAreena -tapahtumassa torstaina oli vuorossa MTV:n lavalla perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon arvopuhe.
Halla-aho aloitti toteamalla, että mistään ei ole viime vuosina puhuttu yhtä paljon, kuin arvoista, arvopohjista, suomalaisista, eurooppalaisista ja pohjoismaisista arvoista.
Niistä puhuminen on kuitenkin Halla-ahon mielestä "aika pinnallista":
"Sanasta arvo on tullut taikasana, jota heitellään ja viljellään."
Halla-aho kysyikin, mitä sana arvo todellisuudessa tarkoittaa:
"Tarkoittaako arvo yksinkertaisesti mielipidettä?"
Mielipiteen vapauden korostamisesta on Halla-ahon mukaan tullut muotia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja painotti, että arvot ovat jotain syvempää ja perustavaa laatua olevaa ja niiden suhteen ollaan tinkimättömiä. Kaikilta edellytetään samojen perusarvojen kunnioittamista ja jakamista.
Ongelmaksi tämä Halla-ahon mukaan muodostuu silloin, kun aiemmin mielipiteeksi kutsuttuja näkemyksiä aletaankin kutsua arvoiksi.
"Tällä tavalla estetään niistä käytävä keskustelu tai halutaan vältellä vaikeita mutta välttämättömiä keskusteluja", Halla-aho perusteli.
Halla-aho otti ensimmäiseksi esimerkiksi suvaitsevaisuuden muita kulttuureja kohtaan, josta on tekemällä tehty perusarvo, "josta ei saa livetä".
Se johtaa hänen mukaansa "täysin perusteltujen näkemysten demonisointiin".
Täysin perusteltuna näkemyksenä Halla-aho pitää esimerkiksi sitä, että kaikenlaisia kulttuureja ei ole syytä suvaita.
"Kaiken suvaitseminen ei ole eurooppalainen arvo. Päinvastoin, kaiken suvaitseminen uhkaa eurooppalaisen sivistyksen tärkeimpiä saavutuksia, kuten uskonnonvapautta, sekularismia, yhdenvertaisuutta, yksilönvapautta ja tasa-arvoa", hän huomautti.
Toisena ongelmana Halla-aho sanoi pitävänsä sitä, että niin sanottujen arvojen sisälle niputetaan usein outoja ja naurettavuuksiin vietyjä päätelmiä, joita olisi vaikea perustella, jos niitä käsiteltäisiin erillisinä kysymyksinä.
Tästä oivana esimerkkinä Halla-aho käytti ihmisoikeuksien kunnioittamista.
"Jos tavalliselta kansalaiselta kysytään, onko hänen mielestään oikein, että kuka tahansa saa tulla Suomeen ilman passia ja viisumia ja asua täällä loppuikänsä veronmaksajien rahalla, niin useimmat vastaisivat, että ei ole oikein."
Kuitenkin nykyinen "valtavirtakäsitys ihmisoikeuksista" on se, että ketään ei saa pysäyttää rajalle, kaikille on tarjottava samat palvelut eikä ketään saa poistaa maasta, Halla-aho täsmensi.
"Jos vaadit tällaista, sinulle sanotaan, että et kunnioita ihmisoikeuksia etkä jaa perusarvoja."
Halla-aho muistutti, että jos arvoista tulee synonyymi typeryydelle, ihmiset alkavat vähitellen suhtautua kyynisesti, huvittuneesti tai jopa vihamielisesti arvoihin.
Kolmannen ongelman arvokeskustelussa Halla-aho sanoi olevan se, että niin sanotuille perusarvoille on käynyt niin kuin Orwellin romaanissa: sanat ovat alkaneet tarkoittaa vastakohtaansa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja otti kantaa myös sananvapauteen ja vihapuheeseen.
Halla-aho uskoo kaikkien vannovan sananvapauden nimiin. Yhtä aikaa kuitenkin sananvapauden toteutumista kaikin tavoin rajoitetaan ja estetään.
"Samaan aikaan vaaditaan yhä tiukempaa vihapuhekontrollia ja rangaistuksia niille, jotka käyttävät sananvapauttaan."
Arvopuheessaan Halla-aho käsitteli myös usein toisteltua demokratian perusarvoa.
Hän ihmetteli sitä, kuinka maailmalla kuitenkin kiukutellaan ja kapinoidaan, kun ihmiset äänestävät "väärin".
"Väärät vaalitulokset kuulemma vaarantavat demokratian", Halla-aho totesi vihjaamalla Yhdysvaltojen, Britannian ja Unkarin vaalien "vääriin äänestystuloksiin".
Halla-aho ruoti alle seitsemän minuuttia kestäneessä puheessaan myös perusarvona pidetyn tasa-arvon ristiriitaisuutta ja ongelmallisuutta.
"Ihmisiä pitäisi kuulemma kohdella yksilönä eikä esimerkiksi sukupuolensa tai etnisen ryhmänsä edustajana. Kuitenkin samaan aikaan vaaditaan sukupuoleen ja etniseen taustaan perustuvia kiintiöitä tai positiivista syrjintää."
Halla-aho jatkoi jälleen esimerkillä ja totesi: "Jos arvostelet kiintiöajattelua, oletkin tasa-arvon vastustaja."
Tällainen sanojen vääristeleminen ja venytteleminen on hänen mukaansa "omiaan viemään uskottavuutta vasemmistosävytteiseltä arvokeskustelulta".
Halla-aho korosti kansallismielisten kannattavan ehdottomasti perusarvoja: ihmisoikeuksia, demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota. Hän kuitenkin tarkensi, mitä muuta se merkitsee:
"Me myös kannatamme niiden soveltamista kaikissa tilanteissa, emme valikoiden."
Hän peräänkuulutti arvojen määrittelemistä "järjellisellä tavalla":
"Ihmisoikeuksien kunnioittamisella ei voi perustella sitä, että kierretään lakeja ja aiheutetaan vahinkoa muille."
Perussuomalaisten puheenjohtaja otti arvopuheensa lopussa esille länsimaissa jo useampana vuosikymmenenä ilmenneen ajanjakson - varsinkin mitä tulee maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja kansallisvaltion tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin.
Tätä hän nimitti "hyvin fanaattiseksi, yhden totuuden aikakaudeksi".
Halla-aho pitää viime vuosina monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa nähtyä kansallismielistä poliittista reaktiota ilahduttavana osoituksena siitä, että kaikkea toivoa ei ole vielä menetetty.
Hän arvioi sen olevan oikeansuuntaista kehitystä, vaikka se onkin herättänyt raivoisan paniikin "tämän yhden totuuden vartijoissa".
"Dogmien kyseenalaistaminen ja tabujen rikkominen jos mikä on eurooppalaisuutta ja eurooppalainen arvo", Halla-aho päätti tiiviin ja perusteellisen analyysinsä perusarvoista.
Klaus Schwab`s and Thierry Malleret`s cynical "The Great Narrative" is the executive program of "The Great Reset"
ma 30.12. 17:24Miten Suomesta tuli merirosvovaltio?
ma 30.12. 00:42Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12