Iltalehti: Halla-aho sekoittaa tulevan hallituspakan

Jos perussuomalaisten kampanja onnistuu, "mediaväen inhokki" voi viedä pääministerin paikan

Kotimaa la 09.06.2018 12:09

Iltalehden Näkökulma arvioi tiistaina, että Halla-aho voi viedä demareilta pääministerin paikan ja sekoittaa tulevan hallituspakan kokoonpanon "ratkaisevasti".

Vaikka perussuomalaisten kannatus kyselyjen mukaan on pitäytynyt viime kuukaudet 8-9 prosentin tasolla, Iltalehtikin uskoo "nykyistä kovempien lukujen olevan mahdollisia" tulevissa eduskuntavaaleissa:

"Perussuomalaisten kilpailijoiden ei pidä tuudittautua siihen, että tällainen asetelma säilyy tuleviin eduskuntavaaleihin saakka. Perussuomalaisten kannatuksen todellinen trendi nähdään vasta silloin, kun puheenjohtaja Jussi Halla-aho palaa Suomen politiikkaan."

Iltalehden mukaan "pääosin etänä Brysselistä" puoluettaan luotsannut perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho on jättänyt perussuomalaiset "tuuliajolle", mutta "mestarin esiinmarssi" takaisin Suomen politiikkaan syksyllä voi aktivoida onnistuneen kampanjan myötävaikutuksella nukkuvat äänestäjät hereille. Tällaisia nukkuneiden ääniä Iltalehti arvelee olevan paljonkin tulossa perussuomalaisille - varsinkin äänestysprosentin noustessa korkeaksi.

Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit 9.9 ja Suomessakin on pakko ollut nyt viimeistään havahtua perussuomalaisten "veljespuolueen", ruotsidemokraattien "kovaan gallup-nosteeseen".

Ruotsissa nimittäin enteillään maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille suurta vaalivoittoa.

Jos ruotsidemokraatit voittavat, Iltalehti näkee tuon riemuvoiton lämmössä myös perussuomalaiset "paistattelemassa" ja saavan tukea siitä omaan tulevaan kampanjointiinsa.

On niin ikään huomattava, kuten Iltalehden Näkökulmassa todetaan, että perussuomalaisista irronneista sinisistä ei juurikaan ole vastusta tulevissa eduskuntavaaleissa. Lisäksi Timo Soinin komennuksessa perussuomalaisten piti pysyä etäällä ja kartella ruotsidemokraatteja.

Viime vuoden kesäkuussa sivuun väistynyt puoluejohto joutui perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen taipumaan ja myöntämään, että perussuomalaisten edessä tahtipuikkoa heiluttaa tästä eteenpäin rohkeasti Jussi Halla-aho eikä hän arkaile tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kanssa.

Jussi Halla-aho oli kertonut jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta, että puolueen pitäisi ottaa mallia ruotsidemokraateista kannatuksensa kasvattamiseksi.

Iltalehti arvelee perussuomalaisilla olevan yhteistä potentiaalista äänestäjäkuntaa eniten demareiden kanssa.

"Jos perussuomalaisten kampanja onnistuu, se voi rokottaa SDP:n kannatusta ja viedä puolueelta jopa pääministerin paikan", Iltalehden Näkökulmassa pohditaan.

Ruotsissa demarit on laskussa ja Ruotsin tilastokeskuksen toukokuun mittauksessa ruotsidemokraattien kannatus on noussut jo 18,5 prosenttiin.

Oikea Media kertoi huhtikuussa ruotsidemokraattien olevan 18-34 -vuotiaiden ruotsalaisten puolue numero yksi ja myös vanhemmat ikäryhmät harkitsevat ruotsidemokraattien äänestämistä syyskuun vaaleissa.

Juuri tässä kohtaa on pantava merkille korrelaatio Iltalehden Taloustutkimuksella jo vajaa vuosi sitten teettämään kyselyyn, jonka mukaan nuoret, 25-34 -vuotiaiden ikäryhmä, pitävät Halla-ahoa ylivoimaisesti selvänä ykkösenä pääministeriksi.

Iltalehden kyselyssä kysyttiin kansalaisten mielipidettä pääministerisuosikista: "Kuka seuraavista henkilöistä olisi mielestäsi sopivin Suomen seuraavaksi pääministeriksi?"

Kun kyselyn kaikki kolme alle 50-vuotiaiden ikäryhmää (18-24, 25-34 ja 35-49) laskettiin mukaan, niin pääministerisuosikkien kärkipaikan vei Halla-aho.

Luottamus ruotsidemokraattien johtajaan on uuden Dagens Nyheterin ja Ipsosin kyselyn mukaan noussut vuoden 2014 kesäkuun 12 prosentista 24 prosenttiin toukokuussa 2018.

Pahnan pohjimmaisena rypevät ympäristöpuolue vihreiden äänitorvet, Gustav Fridolin ja Isabella Lövin, jotka röhkivät 15 ja 11 prosenttia vastaajien luottamuksesta. Massamaahanmuuttoa sympatiseeraava Fridolin on hukannut kokonaiset 24 prosenttiyksikköä kesäkuusta 2014 lähtien.

Suomessakaan vihreillä ei mene hyvin, vaikka kannatuksen väitetään puolueella huitelevan eri kyselyjen perusteella 14-15 prosentin tietämissä.

Vain neljä prosenttia vastaajista piti vuoden takaisessa IL-kyselyssä vihreiden uutta puheenjohtajaa Touko Aaltoa sopivimpana Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Vihreiltä ääniä näpistävät vasemmistoliiton Andersson ja kokoomuksen Orpo, sillä kyseisten puolueiden "arvopohjat" eli suhtautuminen esimerkiksi sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ja ratsastaminen EU:ssa ja maahanmuuttopolitikassa aina pelkästään ihmisoikeuskysymyksillä ovat nykyään käytännössä keskenään jo lähes samaa tasoa.

Nyt länsinaapuriimmekin Ruotsiin rantautunut, Euroopassa lähes jokaisessa viime vaaleissa toistuvasti nähty oikeiston menestyminen on "populistinen ilmiö", jossa ollaan valmiita kannattamaan "perinteisestä" poliittisen eliitin valtavirrasta poikkeavia räväköitä oikeistoehdokkaita, joiden linja on vakavasti otettavaa, ihmisarvoista arvokonservatiivista politikointia.

Siitä on Suomessakin "tullut uusi normaali ja valtavirtaa".

Vaikka perussuomalaiset ovat ”mediaväen inhokki” ja heitä on haukuttu "yhden asian liikkeeksi", muuallakin Euroopan parlamenttivaaleissa on riittänyt kaikista Ylen varoitteluista huolimatta yksi kärkiaihe: pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka.

Miksi se ei riittäisi Suomessakin ja Jussi Halla-aholle. Annetaan populuksen eli kansan puhua.


 

 

Tytti Salenius la 09.06. 12:09

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot