Jihadismitutkija: "Islam liittyy aivan olennaisesti jihadistiseen ideologiaan"

Jihadistit vielä itse aktiivisesti perustelevat toimintaansa islamilaisilla lähteillä.

Kotimaa ke 08.03.2017 10:40

Jihadismitutkija ja Sotatieteiden maisteri Atte Kaleva ottaa blogissaan kantaa Ulkopolitistissa
olevaan artikkeliin ”Ei mitään tekemistä islamin kanssa?”.

Atte Kaleva kirjoittaa, että Suomessa keskustelu jihadismista junnaa yhä paikallaan.

Kiihkotonta ja analyyttistä keskustelua ei synny, koska vastakkain olevien äänekkäiden ääripäiden loputon yksinkertainen kiistely estää julkista keskustelua nousemasta aidosti hedelmälliselle tasolle.

”Radikaalin suvaitsevaiston sinisilmäiset yrittävät pontevasti valkopestä islamia uskontona puhtaaksi jihadistisen väkivallan tahrasta, kun taas äärinationalistiset islamofobit demonisoivat terrorismilla koko uskonnon.”

Hänen mielestä kenellekään ei pitäisi kuitenkaan olla enää epäselvää, että islam uskontona liittyy aivan olennaisesti jihadistiseen ideologiaan. Koraanista ja hadith-kokoelmista löytyy helposti ”oikeudet” islamilaiseen ideologiaan ja jihadistit vielä itse aktiivisesti perustelevat toimintaansa islamilaisilla lähteillä. Monet jihadistiseen terrorismiin liittyneistä kokevat edustavansa ”aitoa” islamia.

Atte Kaleva näkee, että syyt lähteä taistelemaan Isiksen riveihin ja valmius toteuttaa itsemurhaiskuja ovat silti paljon monimutkaisempia ja jokaisen lähtijän yksilöllisistä motiiveista kumpuavia ”maallisempia prosesseja” kuin islam, tai edes jihadistinen ideologia itsessään.

Hän painottaa, että ymmärtääksemme jihadismia ilmiönä keskustelua pitäisi käydä yhdessä tutkijoiden ja viranomaisten, mutta myös muslimiyhteisöjen kanssa. Tavoitteena ei saa olla islamin puolusteleminen tai sitä vastaan hyökkääminen.

”Keskustelussa pitäisi keskittyä siihen, minkälainen islamin ja jihadismin suhde oikeastaan on ja miten islam uskomusjärjestelmänä vaikuttaa jihadistiseen liikehdintään.”

Tytti Salenius ke 08.03. 10:40

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot