AfD-puolue haastaa Angela Merkelin oikeuteen maansa rajojen avaamisesta

Puolueen mukaan Merkel rikkoi perustuslakia ohittamalla parlamentin

Ulkomaat ti 22.05.2018 22:11
Stephan Brandner. Kuva: AfD

Saksan liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (BAMF) on tehnyt 1.65 miljoonaa turvapaikkapäätöstä tammikuun 2015 ja maaliskuun 2018 välisenä aikana.

Tagesspiegel -lehti uutisoi, että Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) aikoo nostaa oikeusjutun liittovaltion hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan.

Koska liittokanslerilla ei olisi ollut valtuuksia avata rajoja vuonna 2015, AfD -puolue haluaa haastaa Angela Merkelin maan perustuslakituomioistuimeen hänen omavaltaisesta päätöksestään.

AfD-puolueen oikeusasiamies Stephan Brandner ilmoitti perjantaina Berliinissä, että se teki kantelun 14. huhtikuuta Merkelin vuoden 2015 maahanmuuttoa koskevasta päätöksestä. Puolueen mukaan Merkelin olisi pitänyt kuulla Saksan parlamenttia (Bundestag) näin ratkaisevassa asiassa eikä tehdä päätöstä ilman sen suostumusta.

Puolue väittää, että ohittamalla parlamentin Merkel rikkoi perustuslakia.

Jos oikeusjuttu onnistuu, se voisi Brandlerin mukaan muuttaa maailmaa. Sitten "rouva Merkelin pitäisi lähteä".

Maahanmuuttokeskustelussa elokuussa vuonna 2015 Merkel sanoi sanat "Wir schaffen das" (voimme tehdä sen) osoittaakseen olleen valmis Saksaan tulossa oleviin pakolaisiin.

Täydellinen lause, jota hän käytti, oli "Wir haben so vieles geschafft - wir schaffen das". Tämä voidaan kääntää "Olemme onnistuneet niin monissa asioissa, hallitsemme myös tätä tilannetta".

"Voimme tehdä sen" -sanonnasta tuli kansainvälinen, ainakin osittain siksi, että se kuulosti samankaltaiselta iskulauseelta, kuin Barack Obaman "Kyllä voimme".

On epävarmaa, onnistuuko oikeusjuttu, koska AfD ei kuulunut Bundestagiin rajojen avaamishetkellä kaksi ja puoli vuotta sitten. Lisäksi oikeudenkäynti on yleensä suoritettava kuuden kuukauden kuluttua. Siitä huolimatta parlamentaarista ryhmää edustava asianajaja Ulrich Vosgerau näkee siinä mahdollisuuksia menestyä. Koska AfD pääsi Bundestagiin vasta 28. lokakuuta, siten Vosgeraun mukaan määräaikaa noudatettiin.

Oikeudenkäynnin on osoitettava "epäoikeudenmukainen tyrannius" ja tuomioistuimen on vielä tehtävä päätös siitä, voiko kantelu johtaa muodolliseen oikeudenkäyntiin.


 

Tytti Salenius ti 22.05. 22:11

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Professorin Ajatuksia

HS väitti JHL:n aikovan jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa

to 18.10. 22:31

Heikki Porkka

Facebook on sananvapauden irvikuva

to 18.10. 14:13

Arto Luukkanen

Kölnin vaiettu terrori-isku

ke 17.10. 21:56

Timo Vihavainen

Melkein suomalainen supersankari

ke 17.10. 21:54

Henna Kajava

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

ke 17.10. 01:12

videot