Blogi: Alan Salehzadeh, la 12.05.2018 23:22

Radikaali-islamistien määrä kasvaa Lisätäänkö sosiaalipalveluita vai riisutaanko kansalaisuus?

Suojelupoliisin mukaan radikaali-islamistisen terrorismin uhka Euroopassa on korkea eikä se laannu lähitulevaisuudessa.

Terrorismi on juurtunut Suomeen ja ilmiö on kasvussa. Suomessa suojelupoliisi kohdistaa terrorismin torjunnan toimenpiteitä nyt noin 350 henkilöön. Vuodesta 2012 luku on kasvanut noin 80 prosenttia.

Kaikki miettivät kuumeisesti keinoa, jolla ääri-islamistisen ideologian leviäminen saadaan tyrehdytettyä. Päättäjät peräänkuuluttavat milloin parempia sosiaalipalveluita ja uusia integroitumisprojekteja, milloin kovempia vankeustuomioita.

Onkin totta, että lainsäädännöllä ja sen tiukentamisella on keskeinen rooli terrorismin kitkemisessä. Esimerkiksi terroristisessa tarkoituksessa matkustamisesta on viimein tullut Suomessakin rikos, kun vielä muutama vuosi sitten se ei sitä ollut. Oikeusministeri Häkkänen on kummaksunut sitä, miksi Suomessa nostetaan niin vähän syytteitä terrorismista verrattuna muihin maihin. Hänen mukaansa terrorismilainsäädäntöä on mahdollista vielä kiristää.

Suunta on oikea, sillä poliisilla pitää olla riittävät lain suomat valtuudet puuttua ääri-islamistien toimintaan Suomessa.

Sen sijaan kannattaa pitää mielessä, että vankeustuomiot eivät ole ratkaisu islamistisen ideologian leviämiselle. Päinvastoin. Pahimmassa tapauksessa ne vain lisäävät ongelmaa.

Lähes jokaisen Euroopassa tehdyn terrori-iskun tekijällä on ollut jonkinlaisia kytköksiä eurooppalaisiin vankiloihin. Libyassa ja Syyriassa suuri osa islamistitaistelijoista on viettänyt aikaa vankiloissa, ja moni nykyinen islamistihallitsija tai -johtaja on istunut telkien takana.

 

Suojelupoliisin uhka-arvion mukaan terrorismin uhka on Suomessa tasolla kohonnut. (S)

En ole ainoa joka huokailee tuskastuneena, kun usein terroristi on “poliisille tuttu”, seurantalistoilla ollut radikalisoitunut henkilö. Minusta Somalian, Libyan, Irakin ja Syyrian taistelukentiltä Eurooppaan palaavia ei kuulu tukea tai ohjata takaisin yhteiskuntaan, vaan asettaa erittäin tiiviiseen viranomaisvalvontaan.

Lainsäädäntöä tulee mielestäni muuttaa niin, että oleskeluluvan tai kansalaisuuden myöntämisen pystyy perumaan terrorismiin syyllistyneiltä tai siitä epäillyiltä. He ovat tikittäviä aikapommeja, joita ei kannata jättää vapaalle jalalle “kunnes toisin todistetaan”.

Jotta Euroopassa kansalaisten kynnys ilmoittaa havainnoistaan viranomaisille madaltuisi, vaaditaan myös viranomaisilta aktiivisuutta. Viranomaisten pitäisi viestittää avoimemmin, mitä he tarkalleen ottaen tekevät esimerkiksi niille henkilöille, jotka ovat palanneet jihad-taisteluista takaisin Eurooppaan tai jotka ovat radikalisoituneet vankiloissa. Entistä soljuvampi tiedonkulku myös viranomaisilta toisille on olennaista. On huolestuttavaa lukea uutisista, kuinka päinvastoin tiedonkulkua vankiloista poliisille päin supistetaan.

Tuoreen uutisoinnin mukaan Suomen vankiloissa on noin satakunta radikalisoitunutta islamista. Viranomaisten tiedossa on, että radikalisoituneet levittävät ideologiaansa aktiivisesti muihin.

Kun on suljetussa ympäristössä ja altistuu suppealle määrälle ihmiskontakteja, voi yksikin karismaattinen ideologinen vaikuttaja kylvää vihan siemeniä kymmeniin vankeihin.

Vantaalaisessa vankilassa pilotoidaankin nyt vuoden kestoista projektia, jolla pyritään tunnistamaan ja torjumaan radikalisoitumista vankiloissa. Sellaiset vangit, jotka pyrkivät radikalisoimaan muita, sijoitetaan erilleen vaikutusalttiista henkilöistä.

Hyvä, että tähän työhön on lähdetty. Vantaalla kuitenkin istuu vain murto-osa Suomen vangeista. Toivotaan, että ennen kuin projektin opit istutetaan muihinkin maan vankiloihin, liiallista vahinkoa ei ehdi tapahtua.

Ei loputtomille sosiaaliprojekteille

Radikalisoitumisen taustalla voi olla monta syytä: sosiaalisia, psykologisia tai epäoikeudenmukaisuuksiin liittyviä.

Harvalla maalla on kuitenkin yhtä puhtaat jauhot pussissa kuin Suomella. Suomi ei ole koskaan valloittanut yhtäkään muslimimaata, lietsonut aseellisia konflikteja tai kohdellut kaltoin muslimeita. Täällä kaikki saavat tasavertaiset mahdollisuudet harjoittaa omaa uskontoaan ja pärjätä yhteiskunnassa. Kaikille on samat palvelut. Ei pitäisi olla mitään syytä sille, että täällä joku vihaa yhteiskuntaa ja haluaa kostaa.

Siksi on yllättävää, että rikosseuraamuslaitoksen mukaan voimakkain radikalisaatiolle vankiloissa altistava tekijä Suomessa on katkeruus. Suomi rankataan jatkuvasti maailman kärkeen tasavertaisuuden ja onnellisuuden tilastoissa. Jos täällä onnistuu katkeroitumaan, on vika kyllä muualla kuin järjestelmässä.

Suomen valtio on päinvastoin ollut ehkä jopa hieman liian löysä, kun on sinisilmäisesti antanut kaikkien harjoittaa omaa maailmankatsomustaan ja samalla antanut jihadisteille mahdollisuuden palata takaisin yhteiskuntaan ja sosiaalisten erityispalveluiden piiriin. Nyt viimein aika myöntää, että poliittinen islam on vaarallinen ideologia.

Resursseja ohjattava poliittisen islamin kitkemiseen

Euroopassa on uskonnonvapaus, mikä on yksi tärkeimmistä arvoistamme. Se on hieno juttu. Mutta varsinkaan vaikuttajat, ehkä hienotunteisuuttaan, eivät uskalla tuomita poliittista islamia. Pelätään, että tuomitseminen lietsoo rasismia. On kuitenkin korkea aika erottaa poliittinen islam, eli islamismi, ja maltillinen uskonnon harjoittaminen toisistaan. (Samalla kannattaa muistaa, että maltilliset muslimit ovat poliittisen islamin ensimmäisiä uhreja).

Päinvastoin kuin monet väittävät, terrorismissa kyse ei ole muslimeista vaan tietystä ideologiasta. Maltillisia muslimeita on, maltillista poliittista islamia ei. Poliittista islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita antamaan henkensä sen eteen, että oma aate leviää. Siksi kaikki poliittisen islamin tahot ovat yhtä vaarallisia.

Kuinka sitten kitkeä poliittinen islam? Suurin osa Islamilaisvaltioilla ja keskusjärjestöillä on omat moskeijansa ja uskonnolliset yhteisönsä Suomessa ja muualla Euroopassa. He rahoittavat niitä ja tukevat niiden toimintaa. Jos minulla olisi valta, katsoisin todella tarkkaan ketkä täällä pyörittävät näiden moskeijoiden ja yhteisöjen toimintaa – he ovat poliittisen islamin ytimessä, ja mahdollisesti vaarallisia yhteiskuntamme arvoille. Katsoisin myös erittäin tarkkaan läpi moskeijoiden saarnojen sisällöt sekä kouluissa ja muualla tapahtuvan opetuksen tavoitteet. Toki Suomessakin löytyy rauhanomaisia ja harmittomia moskeijoita.

Lähi-idässä on vuosien kokemus poliittista islamia vastaan taistelemisessa. Joissain asioissa voimme ottaa heistä oppia. Esimerkiksi Saudi-Arabia tai Iran ei kuuna päivänä sallisi vierasrahoitteisen moskeijan tai tietyn ideologisen järjestön toimintaa omalla alueellaan. Miksi sallisimme mekään?

Kitkemällä ääri-islamismia lisätään turvallisuutta ja ennen kaikkea maltilliset muslimit ilahtuvat. Suuri osa heistä on joutunut pakenemaan ääri-islamisteja, eivätkä halua joutua heidän kanssaan nenäkkäin täällä. Vaarana on myös, että kaikki muslimitaustaiset henkilöt tulevat leimatuksi ääri-islamistien huonon toiminnan vuoksi. Fakta on, että jos jollekin on annettu täällä turvaa, hän ei saa tieten tahtoen aiheuttaa turvattomuutta. Toivoisin, että kantaväestö tekisi tiiviimmin yhteistyötä maltillisten muslimien kanssa yhteisen vihollisen eli islamistien ja poliittisen islamin nujertamiseksi. Näin saadaan Suomi säilytettyä turvallisena ja tasa-arvoisena maana vastaisuudessakin.

Alan Salehzadeh la 12.05. 23:22

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on uusisuomalainen geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

tuoreimmat

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06. 11:53

Miksi Trump sanoi Yhdysvallat irti Iranin ydinsopimuksesta ja mitä siitä seuraa?

la 19.05. 12:49

Radikaali-islamistien määrä kasvaa Lisätäänkö sosiaalipalveluita vai riisutaanko kansalaisuus?

la 12.05. 23:22

Suomen ei tule tukea marttyyri-ideologiaa

pe 27.04. 11:07

Viestini tiukkapipoisille tuplahuivisille musliminaisille

ma 23.04. 15:38

Näkökulma: Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan ruokkii konfliktia ja synnyttää pakolaisia

la 27.01. 19:25

En ole kohdannut Suomessa rasismia

su 21.01. 15:45

Ääri-islamisteissa on myös naisia, ja he pystyvät miehiä tehokkaammin radikalisoimaan lapsia

ke 03.01. 19:52

Iran lähettää afgaanipakolaiset sotimaan Syyriaan

ke 08.11. 12:23

Turkki kääntää selkänsä EU:lle ja tiivistää yhteistyötään Venäjän ja Iranin kanssa - maassa saatetaan yrittää kohta uudestaan vallankaappausta

ke 04.10. 22:15

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44