Nuorisobarometri: Nuorten tulevaisuudenkuva on synkentynyt

Maahanmuuttokriittisyys lisääntyy, rasismi vähenee

Kotimaa ti 07.03.2017 00:40

Suomalainen hyvinvointivaltio saa nuorilta vankan kannatuksen, mutta sen säilymiseen tulevaisuudessa suhtaudutaan epäilevästi. Samoin nuoret toivovat tasa-arvon ja ympäristön tilan paranevan tulevina vuosina, mutta eivät jaksa täysin uskoa siihen, kävi ilmi tiistaina Nuorisobarometri 2016 -tutkimuksesta. Barometri on ladattavissa Tietoa nuorista -sivustolta.

Kyynisyyden ja epäluottamuksen nopea lisääntyminen nuorten keskuudessa onkin yksi tutkimuksen keskeisiä havaintoja. Erityisesti poikien luottamuksen pudotus on ollut jyrkkää.

Nuorten asenteet seurailevat yleisempiä trendejä. Luottamus yhteiskunnan eri instituutioihin heikkenee länsimaissa, kuten Oikea Media kertoi aiemmin.

Omaan tulevaisuuteensa suhtautuu optimistisesti 83 prosenttia nuorista, mutta Suomen tulevaisuuden näkee valoisana vain 55 prosenttia ja maailman tulevaisuuden 25 prosenttia. Usko omaan tulevaisuuteen on vahvistumassa, mutta luottamus maailman tulevaisuuteen ja Suomen tulevaisuuteen asuinmaana on selvästi heikentynyt.

Myös nuorten usko oman ikäluokkansa taloudellisen aseman parantumiseen on heikentynyt nopeasti. Suomessa on usean sukupolven ajan jatkunut kehitys, jossa kukin uusi sukupolvi on edellistä vauraampi, mutta vain noin joka kymmenes nuori uskoo sekä oman että seuraavan ikäluokan taloudellisen aseman kohenevan.

Nuorten tulevaisuuden toiveet eivät ole suuresti muuttuneet vuosien aikana, vaan hyvät ihmissuhteet ja työpaikka ovat edelleen toivelistan kärjessä. Entistä harvemmat kuitenkaan toivovat saavansa omistusasunnon, auton, oman perheen ja lapsia sekä pysyvän työsuhteen.

Työ herättää nuorissa pelkoja. Nuoria huolettaa, riittääkö tulevaisuudessa työpaikkoja ja jaksavatko he yhä vaativammaksi muuttuvassa työelämässä.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin on barometrin mukaan kokonaisuutena entistä myönteisempää, eikä mediassa usein huolenaiheena esitetty rasististen asenteiden yleistyminen näytä olevan nuorten piirissä todellisuutta. Tästä on todisteena se, että entistä useammalla nuorella on maahanmuuttajataustaisia ystäviä, ja yhä harvempi pitää ystävän ihonväriä tai syntymistä Suomessa tärkeänä.

Nuorten maahanmuuttokriittisyys on silti kasvussa. Barometrin mukaan entistä harvempi nuori haluaisi Suomeen nykyistä enemmän ulkomaalaisia.

Marko Hamilo ti 07.03. 00:40

Kommentit: 0Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Pääuutiset

blogit

Henna Kajava

Rinnakkaiskulttuurien tukeminen on lopetettava

Klo 01:44.

Timo Vihavainen

Tolvanat ja nykyaika

ke 28.06. 23:45

Professorin Ajatuksia

Veronmaksaja pelasti pankinomistajia, entä sitten?

ke 28.06. 08:04

Henry Laasanen

Loikkareiden kilahdukset varmistavat poliittisen itsemurhan

ke 28.06. 07:44

Mikko Paunio

Pekka Haaviston asiakirjakepponen toi hänelle ehkäpä puolen miljoonan euron tienistit

ke 28.06. 07:05

Reijo Tossavainen

Miksi poliisi ja muut viranomaiset eivät puutu lainvastaiseen toimintaan?

ke 28.06. 06:31

videot