Nuorisobarometri: Nuorten tulevaisuudenkuva on synkentynyt

Maahanmuuttokriittisyys lisääntyy, rasismi vähenee

Kotimaa ti 07.03.2017 00:40

Suomalainen hyvinvointivaltio saa nuorilta vankan kannatuksen, mutta sen säilymiseen tulevaisuudessa suhtaudutaan epäilevästi. Samoin nuoret toivovat tasa-arvon ja ympäristön tilan paranevan tulevina vuosina, mutta eivät jaksa täysin uskoa siihen, kävi ilmi tiistaina Nuorisobarometri 2016 -tutkimuksesta. Barometri on ladattavissa Tietoa nuorista -sivustolta.

Kyynisyyden ja epäluottamuksen nopea lisääntyminen nuorten keskuudessa onkin yksi tutkimuksen keskeisiä havaintoja. Erityisesti poikien luottamuksen pudotus on ollut jyrkkää.

Nuorten asenteet seurailevat yleisempiä trendejä. Luottamus yhteiskunnan eri instituutioihin heikkenee länsimaissa, kuten Oikea Media kertoi aiemmin.

Omaan tulevaisuuteensa suhtautuu optimistisesti 83 prosenttia nuorista, mutta Suomen tulevaisuuden näkee valoisana vain 55 prosenttia ja maailman tulevaisuuden 25 prosenttia. Usko omaan tulevaisuuteen on vahvistumassa, mutta luottamus maailman tulevaisuuteen ja Suomen tulevaisuuteen asuinmaana on selvästi heikentynyt.

Myös nuorten usko oman ikäluokkansa taloudellisen aseman parantumiseen on heikentynyt nopeasti. Suomessa on usean sukupolven ajan jatkunut kehitys, jossa kukin uusi sukupolvi on edellistä vauraampi, mutta vain noin joka kymmenes nuori uskoo sekä oman että seuraavan ikäluokan taloudellisen aseman kohenevan.

Nuorten tulevaisuuden toiveet eivät ole suuresti muuttuneet vuosien aikana, vaan hyvät ihmissuhteet ja työpaikka ovat edelleen toivelistan kärjessä. Entistä harvemmat kuitenkaan toivovat saavansa omistusasunnon, auton, oman perheen ja lapsia sekä pysyvän työsuhteen.

Työ herättää nuorissa pelkoja. Nuoria huolettaa, riittääkö tulevaisuudessa työpaikkoja ja jaksavatko he yhä vaativammaksi muuttuvassa työelämässä.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin on barometrin mukaan kokonaisuutena entistä myönteisempää, eikä mediassa usein huolenaiheena esitetty rasististen asenteiden yleistyminen näytä olevan nuorten piirissä todellisuutta. Tästä on todisteena se, että entistä useammalla nuorella on maahanmuuttajataustaisia ystäviä, ja yhä harvempi pitää ystävän ihonväriä tai syntymistä Suomessa tärkeänä.

Nuorten maahanmuuttokriittisyys on silti kasvussa. Barometrin mukaan entistä harvempi nuori haluaisi Suomeen nykyistä enemmän ulkomaalaisia.

Marko Hamilo ti 07.03. 00:40

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Isänmaallisuus on vihaa ja vastakkainasettelua, pauhaa Petteri Orpo

Klo 11:55.

Mikko Paunio

Natsit, tuulivoima ja ilmastonmuutos

Klo 07:53.

Jukka Hankamäki

Miten tendenssijournalismi tuhoaa median uskottavuuden? Uusia kirjoja

pe 16.03. 18:46

Timo Vihavainen

Menetetty Suomi

pe 16.03. 18:44

Professorin Ajatuksia

VR osoitti tietä pääkaupunkiseudun liikenteen kehittämiselle

pe 16.03. 18:40

videot