Blogi: Heikki Porkka, ti 13.03.2018 10:16

Vastuutonta journalismia

Julkisen sanan neuvosto[liitto] (JSN) on lanseerannut valtamedian käyttöön merkin, jossa lukee ”vastuullista journalismia”. Merkissä on kuvatunnus, jonka esikuvana voi nähdä hakaristin yhden sakaran tai vasemmistoliiton logon.

Sana vastuullinen on ollut viime vuosina kovassa käytössä. Kesken kauden Brysseliin karannut pääministeri, asiakirjaväärentäjä Jyrki Katainen (kok) oli erityisen aktiivinen vastuullinen – sanan käyttäjä.

Kataisen hallituksen vastuullinen politiikka tuotti Suomelle kymmenien miljardien valtionvelan kasvun. Bonuksena vastuullinen Katainen valehteli istuvansa pääministerinä koko kauden, vaikka tiesi jo sanoessaan, että poistuu tehtävästä ennen aikojaan.

Nähtävästi Julkisen sanan neuvostossa ja valtamediassa uskotaan, että vastuullista journalismia –merkki tuottaa tulosta ja kansalaiset ryhtyvät jälleen luottamaan valtamediaan.

Mistä syystä valtamedia ei ryhdy uutisoimaan eri aihepiireistä neutraalisti ja monelta kantilta sen sijaan, että rustaa yhdessä JSN:n kanssa kaiken maailman tunnuksia, joilla ei ole mitään merkitystä median sisällöntuoton kanssa?

Yleisradion harhaisesta uutisoinnista olen kirjoittanut useita blogeja, esimerkiksi tämän (uusnatsin potku, murhaajaräppäri Al-Mehsen ja Musta Barbaari), tämän ( Nizzan muslimiterroristi) ja tämän (suomalainen vastaan irakilainen yleläisessä kontekstissa) sekä lukuisan määrän muita Ylen fake news –kategoriaa käsitteleviä blogeja.

Yleisradion valikoivasta journalismista kertoo myös tapaus, jossa Yle tiedusteli ainoana suomalaismediana ketkä suomalaismepit olivat paikalla, kun EU-komission puheenjohtaja Juncker raivosi poissaoloista mepeille.

Kun Yleisradion toimittajalle selvisi, että Jussi Halla-aho (ps) oli ainoa läsnä ollut suomalainen, jätti Yle ainoana merkittävänä suomalaismediana uutisoimatta aiheesta.

Ja kuten muistetaan, Ylen toimittaja yllytti Lahden lakanamiestä ottamaan Suomen lipun käteen kuvausta varten. Yle levitti kuvan kanaviensa kautta maailmalle kauhisteltavaksi.

Kaiken kukkuraksi Ylen nettisivuilta löytyy artikkeli, jossa todetaan, että ”tekijät tiedostavat Teporan mukaan, että tapauksesta tulee mediajuttu: kuva päätyy mediaan ja nimenomaan sosiaaliseen mediaan.

– Heidän toimintansa on samaan aikaan suunnitelmallista ja laskelmoitua "trollausta" sekä mediatemppuja, kärjistystä. Hyvin tietoista toimintaa.

Teporan mukaan Suomen lippu on 1990-luvun Joensuun skiniajoista lähtien ollut äärioikeiston omima tunnus. Monet tulkitsevat oikeinkin, että tässä tapauksessa on kyse Suomen lipun häpäisemisestä, hän sanoo.”

Todellisuudessa trollaaja oli Ylen toimittaja, mutta toimittaja ja Yle pääsivät pälkähästä, koska lakanamiehen tapauksesta ei löydetty rikosta.

Koko suomalainen valtamedia syyllistyi Lahden lakanamiesjutussa valheelliseen uutisointiin ja suomalaisten panetteluun. Valtamedialle oli erityisen tärkeää todistella suomalaisille kuinka hienoa on tukea laittomasti maahan saapuneita irakilaismiehiä.

Kuten nyt tiedetään, irakilaiset ovat yhdessä asiassa ylivoimaisia ykkösiä. He ovat tehtailleet seksuaalirikoksia ennätyksellisellä tahdilla, joka tarkoittaa esimerkiksi vuoden 2016 osalta 42-kertaista todennäköisyyttä syyllistyä seksuaalirikokseen, kun heidän määränsä suhteutetaan kantaväestöön. Kivaa porukkaa, nämä ”luotettavan suomalaismedian” kultapojat?

MTV voi kaupallisena mediana toimia kuten haluaa, mutta huomionarvoisena muutoksena aiempaan yhtiö solmi viime joulukuussa sisältöyhteistyösopimuksen amerikkalaisen CNN-uutiskanavan kanssa.

CNN tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Clinton News Network, jonka lisäksi CNN muistetaan erityisesti siitä, että se tuotti Yhdysvaltain presidentinvaalin alla useita valeuutisia, joilla pyrki vaikuttamaan Hillary Clintonin eduksi. Useat suomalaismediat, esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Yleisradio, esittivät CNN:n jakaman tiedon lähes sellaisenaan ilman pienintäkään lähdekritiikkiä.

Yksittäistapauksena muistetaan, että kolme CNN-toimijaa, toimittaja Thomas Frank, tutkivan journalismin yksikön päällikkö Eric Lichtblau ja yksikön vastaava päätoimittaja Lex Haris joutuivat eroamaan, koska he unohtivat tarkastaa faktat. Herrat käyttivät artikkelinsa pohjana yhtä ainoaa nimetöntä lähdettä. Aiheesta uutisoi esimerkiksi The Guardian.

Vertailun vuoksi on muistettava, että Yleisradio on nojannut useissa Yhdysvaltoihin ja Trumpiin liittyneissä uutisissa nimettömiin lähteisiin, joiden kertomia vahvistamattomia ”tietoja” Yle on esittänyt totuuksina television pääuutislähetyksessään.

Yhdysvalloissa CNN on menettänyt rajusti suosiotaan katsojien keskuudessa, joten amerikkalaiset taitavat olla himpun verran valveutuneempi kansa kuin suomalaiset, joista merkittävä osa luottaa edelleen valtamedian valeuutisointiin.

Trumpin kaudella Yhdysvalloista on muodostunut suomalaistoimittajien yhteinen vihan kohde. Valtamedialla on muitakin vihan kohteita, esimerkiksi Unkari, Puola, Venäjä, Saksan AfD-puolue, Brexit, suomalaiset heteromiehet, Italian maahanmuuttokriittiset, Itävallan uusi hallitus, perussuomalaiset, kristityt ylipäätään sekä yksittäisinä henkilöinä Laura Huhtasaari ja muut eurooppalaiset poliitikot, jotka suhtautuvat kriittisesti monikultturismiin ja haitalliseen maahanmuuttoon sekä islamin muassaan tuomiin vakaviin ongelmiin.

Voidaan myös sanoa, että suomalainen valtamedia vihaa suomalaisten enemmistöä, sillä selkeä enemmistö edustaa haitallisen maahanmuuton ja vaarallisen turvapaikkapolitiikan osalta samaa linjaa kuin perussuomalaiset, jotka ovat ”luotettavan median” poliittinen ykkösinhokki.

Yleisradiolla on muuhun suomalaismediaan verrattuna erilainen asema. Kansalaisten pakkoveron voimalla toimivalla medialla pitäisi olla velvollisuus kertoa avoimesti, neutraalisti ja tasapuolisesti raportoimistaan uutisaiheista.

Lisäksi uutis- ja ajankohtaistoimittajien ammatinkuvaan pitäisi kuulua pidättäytyminen kannanotoista sanoin, ilmein ja elein. Ylen nykyinen, jo pitkään jatkunut linja on osoittanut, että toimittajilla ja toimituksilla ei ole edes aikomusta pyrkiä neutraaliin tietojen ja uutisten välittämiseen.

Uutiset ja ajankohtaisohjelmat sekä asiaohjelmat sisältävät toistuvasti ideologisia ja poliittisia elementtejä, joissa toimittaja tuo tavalla tai toisella esiin oman tai toimituksen kannan käsittelemäänsä aihepiiriin.

Vanhaan aikaan tällaista tyyliä kutsuttiin manipulaatioksi ja propagandaksi.

Kansalaisten tehtävänä ei kuitenkaan pitäisi olla Ylen toimittajien ideologian myötäileminen ja tukeminen, jota he joutuvat nykyisen tyylin vallitessa tekemään pakkoveron vuoksi.

JSN:n lanseeraama ”vastuullista journalismia” –merkki on lähinnä huvittava pyrkimys muuttaa musta valkoiseksi. JSN:n ja valtamedian yritys saada kansalaisten luottamus puolelleen on suoraa jatkoa vakuuttelulle, joka alkoi kaksi vuotta sitten (1.3.2016) julkaistulla päätoimittajien vetoomuksella luotettavan median puolesta. Vetoomuksella ei ole ollut mitään vaikutusta valtamedian linjaan, pikemminkin linja on muuttunut entistä epäluotettavammaksi.

Vai mitä kansalaiset miettivät siitä, että media tyrkyttää toistuvasti viestiä, jonka mukaan Venäjä ja Putin ovat vaikuttaneet lähes kaikkiin vaaleihin, joiden lopputulos ei ole miellyttänyt Brysseliä ja suomalaista suvaitsevaistoa? Yhdysvaltain, Itävallan, Tsekin ja Italian vaalit esimerkkeinä. Lisäksi ”putinilaiset” ovat jollain perin kierolla tavalla nostaneet myös Ranskan ja Saksan maahanmuuttokriittisten suosiota.

On se kova heppu, itänaapurin Vladimir, kun ehtii joukkoineen kaikkialle! Onneksi Suomessa ja muualla Euroopassa on valveutunut valtamedia, joka ei pyri millään tavalla vaikuttamaan kansalaisten asenteisiin ja mielipiteisiin!!! Vitsi, vitsi.

Heikki Porkka ti 13.03. 10:16

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

Kirkasotsaisuuden paluusta, sananvapaudesta ja mauttomasta huumorista

ti 11.07. 12:37

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44