Kansallismielinen oikeisto voitti Italian vaaleissa

Matteo Salvini (Liiga) on luvannut poistaa Italian romaanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Ulkomaat ma 05.03.2018 11:34
Matteo Salvini. Kuva: wikipedia

Kun yli puolet Sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu, kansallismielinen oikeistokoalitio oli kerännyt jo 37 prosenttia äänistä. Eurokriittisellä ja oikeistolaisella Liiga-puolueella oli 18 prosentin äänisaalis ja mediamoguli Silvio Berlusconin Forza Italia (Go Italy) puolueella 14 prosenttia äänistä.

Vaalitulos nostaa Liiga-puolueen johtajan Matteo Salvinin mahdolliseksi Italian seuraavaksi pääministeriksi. Matteo Salvini on luvannut poistaa Italian romanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Eliitinvastainen Viiden tähden liike, joka on kerännyt kannatusta niiltä italialaisilta, jotka ovat kyllästyneet nykyisten puolueiden saamattomuuteen ja maan taloudellisten mahdollisuuksien niukkuuteen, on vaaleissa toisena 31 prosentilla.

"Maaliskuun neljännen päivän vaalit toivat tuloksen, jota Eurooppa pelkäsi ja jota Italiakaan ei ehkä odottanut aivan näin vahvana", kirjoitti kolumnisti Marcello Sorgi La Stampa dailyssa.

"Euroopan unionilla tulee olemaan ikävä yö", twiittasi Marine Le Pen, Ranskan National Front puolueen johtaja eilen illalla.

Voittanutta Brexit-kampanjaa vuosikaudet vetänyt Nigel Farage onnitteli EU-kriittistä Viiden tähden liikettä, hänen liittolaistaan Euroopan parlamentissa "mielipidemittausten tulosten ja odotusten ylityksestä" sekä ylivoimaisesti Italian suurimpana puolueena.

Jukka Rahkonen ma 05.03. 11:34

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

Timo Vihavainen

Legioonien aika

la 13.10. 23:03

Professorin Ajatuksia

Australian ilmastohistoria meni uusiksi

la 13.10. 23:02

Olli Pusa

Aki Kangasharju ja asuntovirsi

pe 12.10. 23:29

Juha Ahvio

Sananvapaus uhattuna Suomessa ja somessa

pe 12.10. 20:50

videot