Luottamus instituutioihin heikkenee länsimaissa

Yhdysvalloissa luottamus mediaan kaikkien aikojen pohjalukemissa

Ulkomaat ke 01.03.2017 14:52

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta kävi ilmi, etteivät kansalaiset luota päättäjiin edes paikallistasolla. Vastaajista vain 33 prosenttia kertoo luottavansa päättäjiin erittäin tai melko paljon. Sen sijaan peräti 60 prosenttia ei luota päättäjiin kovin paljoa tai lainkaan, kertoi Verkkouutiset.

Luottamus oli heikkoa jo edellisessä mittauksessa vuonna 2013.

Kokoomuksen tukijat luottavat keskimääräistä enemmän päättäjiin kaikilla tasoilla. Kokoomuksen kannattajat antavat arvoa etenkin valtakunnan ja Euroopan unionin päättäjille.

Perussuomalaisten kannattajat poikkeavat kaikkien muiden puolueiden kannattajista. He eivät luota suuresti minkään tasoisiin päätöksentekijöihin.

Suomalaisten heikkoa luottamusta päätöksentekijöihin ja instituutioihin ei kannata yrittää selittää kansallisilla erityispiirteillä. Ilmiö on yleislänsimainen.

Populistinen suuttumus liikuttaa politiikkaa Kanadassa, väitti maan yleisradioyhtiön CBC:n uutinen helmikuussa. CBC viittasi kyselytutkimukseen, jonka mukaan enää vain 43 prosenttia kanadalaisista kertoo luottavansa maansa hallitukseen. Luottamusluku putosi kymmenen prosenttiyksikköä yhdessä vuodessa. Lisäksi 80 prosenttia kanadalaisista oli sitä mieltä, että maan eliitit elävät omassa kuplassaan.

Kanadan yleisradion viittasi Edelman-luottamustutkimukseen, johon haastateltiin kansalaisia 28 maasta. Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

Tutkimuslaitos erotteli eliitin eli parhaiten informoidun 15 prosenttia väestöstä kansasta kolmella kriteerillä: keskimääräistä parempi koulutus, kuuluminen väestön parhaiten ansaitsevaan neljännekseen ja median, erityisesti talousuutisten ahkera lukeminen.

Vaikutusvaltaisen eliitin ja muun väestön välinen ero luottamuksessa yhteiskunnan instituutioihin kasvoi tutkituissa maissa vuosina 2012-2017 yhdeksästä prosenttiyksiköstä 15 prosenttiyksikköön. Erityisen suuri kuilu oli Yhdysvalloissa (21 prosenttiyksikköä), Britannissa (19) ja Ranskassa (18).

Tutkituista 28 maasta 20:ssä kansa suhtautuu epäluottamuksella maansa instituutioihin. Näihin kuuluvat muun muassa Saksa, Britannia ja Ruotsi. Ruotsissa epäluottavaisiin kuuluu jopa maan eliitti.

Luottamus heikkeni tutkituissa maissa viime vuoden aikana kaikkiin tarkasteltavina olleisiin neljään instituutioon eli kansalaisjärjestöihin, yrityksiin, mediaan ja valtiovaltaan. Erityisen pahasti luottamuspula koetteli mediaa.

Tuoreen Eurobarometrin mukaan maahanmuutto ja terrorismi ovat nousseet eurooppalaisten mielissä kahden viime vuoden aikana EU:n suurimmiksi huolenaiheeksi ohi talouskysymysten. Eurooppalaiset eivät kuitenkaan näytä luottavan unioniin näiden ongelmien ratkaisijana.

Luottamus Euroopan unioniin oli jäsenmaissa 50 prosentin tasolla 2000-luvun alussa aina vuoteen 2009 asti. Vuodesta 2012 luottamus on madellut runsaassa 30 prosentissa. Luottamus kansallisiin hallituksiin ja parlamentteihin on vieläkin alempana, mutta se ei ole 2000-luvulla laskenut niin paljon.

Yhdysvalloissa luottamus mediaan on mittaushistorian aallonpohjassa. Gallup on tehnyt kyselytutkimuksia amerikkalaisten luottamuksesta mediaan vuodesta 1972 ja vuosittain 1997.

Yhdysvaltalaisten luottamus omaan lehdistöönsä oli huipussaan 72 prosentissa vuonna 1976, jolloin tutkiva journalismi oli tehnyt suuria voittoja muun muassa Vietnam-raportoinnissa ja Watergate-skandaalin käsittelyssä. Luottamus valtamediaan pysyi 50 prosentin tuntumassa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, mutta sen jälkeen epäluottamus on hitaasti mutta tasaisesti vallannut alaa. Vuodesta 2007 alkaen epäluottamus on ollut luottamusta suurempaa.

Yhdysvaltalainen media on pitkään ollut kallellaan demokraatteihin, mikä näkyy luottamusluvuissa. Luottamus on koko 2000-luvun ollut suurin demokraattien ja heikoin republikaanien parissa, ja riippumattomien käyrä on kulkenut näiden välillä.

Nyt demokraattienkin luottamus on pudonnut vuoden 2005 huippuluvusta 70 prosentista 51 prosenttiin. Riippumattomien luottamus on pudonnut 30 prosenttiin ja republikaanien romahtanut 14 prosenttiin.

Vielä vuonna 2002 republikaaneista 49 prosenttia luotti maansa valtamediaan. Vuonna 2015 luottamusprosentti oli 32, joten nyt Trumpin esivaali- ja vaalikampanjan aikana nähty romahdus oli poikkeuksellisen suuri ja nopea.

Marko Hamilo ke 01.03. 14:52

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot