Blogi: Mikko Paunio, pe 02.02.2018 22:00

FISA muistio vapaasti käännettynä

Ystäväni Mikko Terhonen käänsi juuri julkistetun FISA-dokumentin, jota maailma odotti henkeeään pidättäen.

Tarkoitus

Tämän muistion tarkoitus on tuottaa merkittävää uutta tietoa vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja niihin liittyvään Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) tutkintaan. Löytömme, jotka ovat listattu alla, nostavat huolen 
 

  • Oikeusministeriön ja FBI:n toimien laillisuudesta Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) oikeusistuimen kanssa, ja
  • FISA oikeusprosessien murtumisesta. FISA oikeusprosessien tarkoitus on suojata Yhdysvaltojen kansalaisia joutumasta laittoman vakoilun kohteeksi.


Tutkimuksen päivitys

21-lokakuuta-2016, Oikeusministeri ja FBI hakivat ja saivat FISC oikeudesta FISA luvan vakoilla sähköisesti Carter Pagea. Carter Page on Yhdysvaltojen kansalainen, joka toimi vapaaehtoisena neuvonantajana Donald Trumpin presidenttikampanjan organisaatiossa.

FISA lupahakemuksen vaatimusten mukaisesti, hakemus piti ensin hyväksyttää FBI:n johtajalla tai apulaisjohtajalla. Tämän jälkeen hakemus vaati oikeusministerin (AG), apulaisoikeusministerin (DAG) tai Senaatin vahvistaman kansallisen turvallisuuden apulaisoikeusministerin hyväksynnän.

Oikeusministeriö ja FBI saivat ensimmäisen FISA valtakirjan Carter Pagen salakuunteluun ja kolme FISA valtakirjan päivitystä FISC oikeuden tuomarilta. FISA valtakirja pitää uusia aina 90 päivän välein. Jokainen uusintahakemus tulee sisältää uudet syyt salakuuntelun jatkamiseen.

Silloinen FBI:n johtaja James Comey allekirjjoitti kyseiset kolme FISA hakemusta ja apulaisjohtaja Andrew McCabe allekirjoitti yhden [hakemuksen]. Silloiset apulaisoikeusministerit Sally Yates ja Dana Boente, sekä Rod Rosenstein jokainen, allekirjoittivat yhden tai useamman FISA hakemuksen Oikeusministeriön puolesta.

Koska kansalaisten salakuuntelu ja vakoilu on hyvin arkaluontoinen asia ja kansalaisten oikeusturvan näkökulmasta erittäin vakava asia, FISC oikeuden on pystyttävä luottamaan valtion virkamiesten tekemiin FISA hakemusten oikeellisuuteen ja prosesseihin täydellisesti, varsinkin silloin, kun hakemuksessa haetaan lupaa vakoilla Yhdysvaltojen kansalaista. 

Carter Pagen tapauksessa, FISA hakemusten yhteydessä valtion virkamiehillä olisi ollut neljä kertaa mahdollisuus tuottaa kaikki faktat FISC oikeudelle. Kuitenkin löytömme todistavat, että tärkeitä materiaaleja ja tietoja ei toimitettu oikeudelle:

The ”Dossier”, jonka Christopher Steele (Steele dossier) laati demokraattien puoluejohdolle (DNC) sekä Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjalle, toimi Carter Pagen FISA hakemuksen pohjana. Christopher Steele oli pitkäaikainen FBI tiedonantaja. DNC ja Hillary Clintonin presidenttikampanja maksoi Steelelle yli 160.000 dollaria Perkins Coie lakitoimiston ja tutkimusyhtiö Fusion GPS:n välityksellä. Tavoitteena oli saada halventavia tietoja Trumpin venäjäyhteyksistä.

Ensimmäinen FISA hakemus lokakuussa 2016 ei tuonut oikeudelle selväksi DNC:n ja Hillary Clintonin osuutta Dossierin rahoittamiseen, vaikkakin Oikeusministeriön ja FBI:n johtajat tiesivät DNC:n ja Hillary Clintonin osallisuudesta. Hakemukseen liitetyt jatkohakemukset eivät myöskään sisältäneet näitä oleellisia tietoja.

Ensimmäinen FISA hakemus mainitsee, että Steele työskenteli amerikkalaiselle henkilölle, mutta ei nimeä Fusion GPS yritystä eikä Glenn Simpsonia, joka oli Perkins Coie lakitoimiston palkkalistoilla ja edusti DNC:tä, vaikka nämä tiedot olivat Oikeusministeriön edustajien tiedossa.

Hakemus ei myöskään mainitse sitä faktaa, että Steele itseasiassa työskenteli DNC:lle ja Hillary Clintonin vaalikampanjalle, tai että FBI oli erikseen hyväksynyt maksuja Steelelle samoista tiedoista.

Carter Page FISA hakemus viittaa myös 23.syyskuuta.2016 julkistettuun Yahoo News artikkeliin, jossa kerrotaan Carter Pagen Moskovan matkasta heinäkuussa 2016. Kyseinen artikkeli ei tue Steelen Dossieria, koska tieto on saatu suoraan Pagelta itseltään. 

Hakemuksessa ilmoitetaan väärin, että Steele ei itse kertonut tietoja Moskovan matkastaan Yahoo News toimittajalle. Steele on itse myöntänyt Britannialaisessa oikeudessa, että hän tapasi Yahoo News toimittajan ja useita muita toimittajia syyskuussa 2016, Fusion GPS yrityksen ohjeistuksen mukaisesti.

Lakitoimisto Perkins Coie oli tietoinen Steelen toimittajatapaamisista, koska lakitoimisto järjesti ainakin yhden tapaamisen Washingtonin pääkaupungissa 2016 Steelen ja Fusion GPS yrityksen välillä, missä toimittajatapaamiset olivat tulleet esille.

FBI erotti Steelen tiedontanajan tehtävästä, kun FBI sai kuulla Steelen kertoneen FBI yhteyksistään mediassa 30.lokakuuta 2016 Mother Jones artikkelissa, jonka kirjoitti David Corn. Steele olisi pitänyt erottaa jo syyskuussa, ennen kuin ensimmäinen FISA hakemus jätettiin FISC oikeudelle.

Erottamisen jälkeen, Steele piti yllä yhteyksiä Oikeusministeriöön siihen aikaan toimineen apulaisoikeusministerin Bruce Ohrin kautta. Ohr työskenteli läheisesti apulaisoikeusministeri Yatesin ja myöhemmin Rosensteinin kanssa.

Hyvin nopeasti presidentivaalien jälkeen, FBI alkoi kuulustelemaan Ohria ja dokumentoimaan hänen yhteyksiään Steelen kanssa. Esimerkiksi syyskuussa 2016, Steele myönsi Ohrille, että hän oli epätoivoinen, että Trumppia ei vain voittaisi vaaleja ja ei halunnut Trumppia missään nimessä presidentiksi. 

Tämä on selvä todiste siitä, että Steele oli vahvasti Trumppia vastaan. Nämä tiedot olivat FBI:n käytössä ennen FISA hakemuksen jättämistä, mutta niitä ei tuotu FISC oikeuden tietoisuuteen.

Samaan aikaan Fusion GPS palkkasi Ohrin vaimon Trumpin tutkimusten tekemiseen. Myöhemmin Ohr toimitti FBI:lle hänen vaimonsa tekemän tutkimusmateriaalin, jonka DNC ja Hillary Clintoni vaalikampanja maksoivat Fusion GPS yrityksen kautta. Ohrin suhde Steeleen ja Fusion GPS yritykseen piilotettiin FISC oikeudelta kokonaan.

FBI:n vastavakoiluyksikön apulaisjohtaja Bill Priestapin mukaan ”Dossier” oli vielä aivan alkutekijöissään, kun FISA hakemus kirjoitettiin. Kun Steele oli irtisanottu FBI:n palkkalistoilta, lähteen (Steele) analysointi tehtiin vain pintapuolisesti FBI:ssä. 

Tammikuussa 2017, FBI:n johtaja Comey kertoi silloin valitulle tulevalle presidentille Donald Trumpille Steele Dossierista, vaikkakin se oli, Comeyn oman todistuksen (kesäkuu, 2017) mukaan vähintäänkin epävarma ja huonosti varmistettu. Kuitenkin FBI:n apulaisjohtaja McCabe todisti joulukuussa, 2017, että FISA lupaa ei olisi edes haettu, ilman Steelen Dossieria.

FISA hakemuksessa mainitaan myös Trumpin vaalikampanjan neuvonantaja George Papadopoulous, vaikka mitään todisteita Pagen ja Papadopoulousen välisistä yhteyksistä ei ole olemassa. Papadopoulous oli syy siihen, että FBI aloitti vastavakoilun heinäkuussa 2016. Tutkimuksista vastasi Peter Strzok. 

Strzok siirrettiin FBI:n henkilöstöosastolle töihin, koska hän jäi kiinni sopimattomista tekstiviesteistä FBI:n asianajaja Lisa Pagen kanssa. Lisa Page ei ole sukua Carter Pagelle. Molemmat sekä Peter että Lisa osoittivat viesteillään selvän negatiivisen asenteen Trumppia kohtaan ja suosivan Hillary Clintonia. He myös vuotivat lehdistölle tietoja tutkimuksista ja tapasivat apulaisjohtaja McCaben keskustellakseen ”turvatakuista”, jos Trump valitaan presidentiksi.Teksti

Mikko Paunio pe 02.02. 22:00

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän on kolmannen polven sosialidemokraatti ja liittynyt SDP:hen vuonna 1977. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

Pelle Neroth - Ruotsin punavihreän eliitin kauhu nro 1

su 08.04. 11:50

Packalen voi olla oikeassa?

la 07.04. 11:54

Jordan Peterson - Punavihreiden painajaisuni lopulta alkanut - TÄRKEÄ PÄIVITYS

ma 02.04. 11:25

Keskustavasemmiston Requiem

su 01.04. 11:43

Natsit, tuulivoima ja ilmastonmuutos

la 17.03. 07:53

Erilliskerätty muovi päätyy valaan kitaan - sekajätepussin muovi päätyy turvallisesti polttoon

su 11.03. 11:38

Muovi - (Puna)vihreä kusetus (versio 45667.3)

la 10.03. 09:47

Avoin kirje päätoimittajille ja JSN:lle

ke 07.02. 16:53

BBC Panoraman "White Fright" eli "Valkoinen Kauhu"

su 04.02. 11:43

FISA muistio vapaasti käännettynä

pe 02.02. 22:00

blogit

Vieraskynä

Ooppera too

la 14.04.2018 14:49

Juha Ahvio

Lapsikato on todellinen suomalainen ongelma

to 19.04.2018 19:12

Professorin Ajatuksia

Ranskan afgaanilinja säästää Suomessa selvää rahaa

to 19.04.2018 15:34

Jukka Hankamäki

Islamkirja loppui kaupasta kuin hehkulamput sosialismista

su 15.04.2018 14:12

Petteri Hiienkoski

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12.2017 08:52

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Uusi Facebook-ryhmä: kantisten syntyvyys nousuun!

pe 13.04.2018 14:00

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

"Syrjäytyneet miehet romuttavat syntyvyyden" -narratiivi

ke 18.04.2018 06:51

Arto Luukkanen

Venäläistä rähähtelyä ja Suomen päättömät päättäjät

ke 18.04.2018 16:29

Mika Niikko

Yksi äiti, kaksi äitiä, kolme äitiä

ke 21.02.2018 20:30

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Pelle Neroth - Ruotsin punavihreän eliitin kauhu nro 1

su 08.04.2018 11:50

Heikki Porkka

Ähläm Sähläm - Yle käyttää, mutta salliiko facebook?

to 19.04.2018 11:04

Olli Pusa

Euroopan suuri huijaus

ti 17.04.2018 09:59

Alan Salehzadeh

Näkökulma: Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan ruokkii konfliktia ja synnyttää pakolaisia

la 27.01.2018 19:25

Janne Suuronen

Punikkitoimittajat taas vauhdissa

pe 06.04.2018 21:32

Reijo Tossavainen

Media ahkeroi Venäjän apuna valehtelussa

pe 13.04.2018 16:33

Jessica Vahtera

Tehkää enemmän töitä, siskot!

ke 01.11.2017 09:55

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Usko vastaan skepsis

to 19.04.2018 15:42

Matti Viren

Vehviläinen

ke 11.04.2018 00:52