Blogi: Juha Ahvio, ti 09.01.2018 17:58

Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?

Amerikkalaisen journalistin ja kirjailijan Michael Wolffin juuri ilmestyvä Donald Trumpin Valkoisen talon sisäpiiriasetelmia kuvailemaan pyrkivä teos on jo ennen virallista ilmestymistään saanut aikaan laajan kohun USA:ssa ja kansainvälisesti. Brittiläiset ja amerikkalaiset liberaalilehdet toivat julkisuuteen joitakin lainauksia kirjasta, johon kootut haastattelut ja lausumat ovat peräisin presidentti Trumpin ensimmäisen hallintovuoden ajalta. Kirjalainausten aiheuttama kohu on syntynyt ennen kaikkea niistä muutamasta tekstinkohdasta, joissa Wolff muotoilee Trumpin Valkoisen talon entisen päästrategin ja konservatiivivaikuttaja Stephen K. Bannonin lausahduksia.  

Näissä lausahduksissa Bannon ilmaisee vahvaa kritiikkiä presidentti Trumpin lähipiirin vaikuttajia kuten Jared Kushneria ja Donald Trump Junioria kohtaan. Wolffin kirjan kohutut Bannon-lainaukset liittyvät Bannonin jo aiemminkin julkisesti tunnettuihin sanomisiin siitä, että Donald Trump Juniorin osallistuminen presidentinvaalitaistelun meneillään ollessa yhteisiin keskusteluihin venäläisen juristin Natalia Veselnitskajan kanssa on ollut arvostelukyvyttömän tyhmää, koska Veselnitskaja oli todellisuudessa Hillary Clintonin kampanjatoimijoiden täky, jolla Trumpin kampanjaväkeä yritettiin saada juuri sellaiseen tilanteeseen, johon vedoten voitiin aloittaa Trump-toimijoiden Venäjä-collusion -syyttely.   

Mutta että tällainen Donald Trump Juniorin ”tyhmyys” olisi ollut "treason" eli maanpetos, kuten Michael Wolffin kirjan mukaan Bannon on sanonut ja jonka lausahduksen perusteella presidentti Trump ilmoitti katkaisevansa välinsä Bannoniin ja haastavansa Bannonin edesvastuuseen sanomisistaan, on kokonaan toinen kysymys, kuten on sekin, onko Bannon todella käyttänyt tätä treason-termiä? Michael Wolff toki väittää näin, mutta pitääkö Wolffin väite paikkansa? Kirjailija Michael Wolffin journalistinen tyyli ja luova suurpiirteisyys tekevät tämän kysymyksen erittäin perustelluksi tässä yhteydessä.

Toisaalta Stephen Bannon – entinen USA:n laivaston upseeri ja sota- ja poliittisen historian tuntija – ei todellakaan ole sinisilmäinen Venäjän nykypyrkimysten suhteen ja on varoittanut sekä katteettomasta russofobiasta että myös tällaisesta naivista Venäjään ja sen asiamiehiin kohdistuvasta sinisilmäisyydestä, kuten nostaa esiin Oliver J. J. Lane ”Deplorables Don’t Have to Choose Between Trump and Bannon” Breitbart-artikkelissaan 4.1.2018.

Ei Bannonin Venäjä-aihepiirin alaan kuuluvissa näkemyksissä eikä myöskään hänen toisiin Trumpin neuvonantajiin kuten Jared Kushneriin ja hänen poliittisiin näkemyksiinsä kohdistamassa kritiikissä ole sellaisenaan mitään hämmästyttävää uutisarvoa juuri nyt.

Kysymys kuuluukin, miksi Michael Wolffin kirja tulee ulos juuri nyt ja miksi media kohdistaa erityisen kohuhuomionsa juuri tiettyihin Bannon-sitaatteihin?

Vastauksen tarjoamisen kannalta oleellinen merkitys on sillä tosiasialla, että nyt, alkaneen vuoden 2018 tammikuun viikkoina, presidentti Trumpin on pakko ratkaista lopullinen kantansa laittomaan maahanmuuttoon liittyvään niin sanottuun DACA-armahdukseen, Meksikon vastaisen rajamuurin rakentamisen aloittamiseen sekä Kiinan-vastaisiin taloudellisiin puolustustoimiin. Stephen Bannon on Trumpia jatkuvasti näihin kampanjalupausten mukaisiin ratkaisuihin kehottanut ja nyt alkavat käsillä olla viimeiset hetket tehdä totta kampanjalupauksista. Toisaalta Kushner ja muut merkittävässä asemassa Valkoisessa talossa olevat Trumpin neuvonantajat ovat koko ajan pyrkineet hillitsemään Trumpia näiden lupausten täyttämisessä.

Juuri nyt Trump joka tapauksessa joutuu tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti koko USA:n tulevaisuuteen. Nyt julkisesti leimahtanut vakava vastakkainasettelu presidentti Trumpin ja hänen presidentinvaalikampanjateemansa johdonmukaiseksi konservatiiviseksi kokonaisohjelmaksi muotoilleen ja aiemmin Trumpin päästrategina toimineen Bannonin välillä palvelee hyvinkin juuri niitä vaikuttajia, jotka haluavat lopullisesti vieroittaa presidentti Trumpin ja republikaanisen puolueen siitä kansalliskonservatiivisesta ja niin kutsutusti populistisesta ohjelmasta, jota Bannon on voimallisesti pitänyt esillä ja johon sitoutuen Trump voitti vaalit.

Juuri nyt, USA:n kansalliseen tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavien presidentillisten päätösten aattona, on kansalliskonservatiivista ohjelmaa vastustavien ja globalistisesti asennoituvien tahojen edullista pyrkiä lietsomaan sekä epäsopua konservatiivikentän keskuuteen että presidentti Trumpin haluttomuutta toteuttaa sitä ohjelmaa, jota nimenomaan Bannon on pitänyt USA:lle elintärkeänä.   

USA:n konservatiivikentällä vallitsevaa tilannetta kuvaa hyvin S. A. Miller artikkelissaan ”As Trump-Bannon blood feud erupts, battle begins for loyalty of base” The Washington Times -julkaisussa 3.1.2018. Paljastava avainlause on tässä artikkelissa lainattu republikaanisen puolueen strategin Ford O’Connellin toteamus:

”Valtavirran republikaanit ovat iloisia, koska Trump näkee nyt, että Bannon on ollut rasite koko ajan…”

Kansalliskonservatiivisesta näkökulmasta tarkasteltuna sellainen tilanne, jossa valtavirran republikaanit nyt yllättäen ovatkin ”iloisia” inhoamansa Trumpin toimista, on perin arveluttava. Viitatussa artikkelissa lainattu Bannonin Trump-henkisellä MAGA- eli Make America Great Again -hashtagilla varustettu Twitter-twiitti on myös syytä noteerata:

”Tämä [Michael Wolffin kirjasitaattiuutisointi] on totaalista ja asiayhteyksistään irrotettua valeuutisointia (total Fake News), älä usko liberaalia propagandakonetta!”

On perusteltua olettaa, että nyt meneillään olevassa Michael Wolffin kirjaan liittyvässä kohussa ja sen seurauksena mahdollisesti syntyvissä konservatiivivaikuttajien lopullisissa välirikoissa ja vastakkainasetteluissa on melkoiselta osaltaan kyse pyrkimyksestä estää Trumpin kampanjaohjelman mukaisen politiikan toteutuminen ja hajottaa Trumpin konservatiivikannattajien rivit.

Stephen Bannon ei tällaista hajottamista halua eikä toivo. Kuten Breitbartin Lontoon-päätoimittaja Raheem Kassam tuo esiin edellä viitatussa Breitbart-artikkelissa, Trump ja Bannon ovat perimmiltään samalla puolella; amerikkalaisten konservatiivien ei pidä nyt lähteä mihinkään keinotekoisiin vastakkainasetteluihin eikä tällaisen mukaiseen puolten valitsemiseen, ei siitäkään huolimatta, että Trump itse jo reagoi täyslaidallisen vahvasti Bannonia vastaan.  

Mutta Trumpin on pidettävä kiinni kampanjaohjelmastaan, sitä Bannon haluaa. Ja tätä haluaa myös se laaja kansalliskonservatiivinen ruohonjuurikenttä, jonka äänillä Trump pääsi Valkoiseen taloon.

Trump on tähän mennessä toteuttanut jo useitakin vaalilupauksiaan, mutta jos Trump ei tosiasiallisesti toteuta USA:n tulevaisuuden kannalta kaikkein ratkaisevimpia avainlupauksiaan laittoman maahanmuuton pysäyttämisestä ja laittomien palauttamisesta, Meksikon-vastaisen etelärajan laittoman ylittämisen tehokkaasti estävästä muurista ja USA:n teollisuutta ja työläisiä puolustavista ja Kiinan käymän avoimen kauppasodan pysäyttävistä riittävän kovista talouspoliittisista vastaliikkeistä, on hän käytännössä tehnyt kampanjalupauksensa ja America First -ohjelmansa tyhjäksi ja mukautunut kiltisti juuri siihen Washingtonin ”suo-olioiden” (swamp creatures) eli globalististen raha ratkaisee -valtavirtarepublikaanien tavanomaiseen poliittiseen menoon ja vehkeilyyn, jonka lopulliseksi kuivattamiseksi konservatiivinen ruohonjuurikenttä Trumpin presidentiksi äänesti.

Juuri nyt Trumpin hallinnon globalistiset ja kaiken aikaa Bannoniin ja hänen edustamaansa kansalliskonservatiiviseen ohjelmaan kriittisesti ja vihamielisestikin suhtautuneet neuvonantajat – joiden painostuksen tuloksena Trump jo aiemmin erotti Bannonin Valkoisen talon johtoryhmästä – pyrkivät voimakkaasti vieroittamaan Trumpin kampanjalupaustensa mukaisesta ”populistisesta” politiikasta ja siirtymään ”maltillisille” linjoille pohjustaakseen vuoden 2020 uudelleenvalintaohjelmaansa, kuten selviää Mike Allenin 3.1.2018 Axios-artikkelista ”Politics: Trump’s 2020 strategy”.    

Bannonin huoli ei siis ole tuulesta temmattu.

Sekä Bannonia että Trumpia tukenut konservatiivinen miljardöörirahoittaja Rebekah Mercer ilmoitti nyt meneillään olevan kohun vuoksi ottavansa etäisyyttä Bannoniin mutta jatkavansa Trumpin tukemista. Kuitenkin, kuten ilmenee Washington Post -artikkelista 4.1.2018 ”Mercer issues rare public rebuke of former ally Bannon”, myös Mercer kaikesta huolimatta haluaa, että Trump jatkaa nimenomaan vaaliohjelmansa – joka oli pitkälti Bannonin käsialaa – toteuttamista. Bannonin tapaan Mercerkin haluaa siis tukea vaaliohjelman mukaista Trumpia.

Keith Koffler puolestaan muistuttaa, aivan oikein, artikkelissaan ”Steve Bannon Is Not Done Yet” Politico -julkaisussa 4.1.2018, ettei myöskään Stephen K. Bannonin peli ole suinkaan vielä pelattu. Bannonin ajattelua perusteellisemmin ymmärtääkseen kannattaa tutustua Keith Kofflerin teokseen Bannon: Always the Rebel (Regnery, 2017).

Palaan tähän aihepiiriin ja valotan laajemmin sen taustoja ja merkitystä Patmos-talon Savenvalajan pajan 15.1.2018 tilaisuuden luennossani

 

Juha Ahvio ti 09.01. 17:58

Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

tuoreimmat

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Suomen presidentinvaalien asetelma

pe 26.01. 22:32

Trump jälleen USA:n presidentiksi?

su 17.12. 11:50

Napoleon Bonaparte

ke 13.12. 23:51

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09. 00:24

Lääketeollisuus, huumeet ja bioaseet

ma 21.08. 11:14

Todisteet: Väitteet Trumpin Venäjä-kytköksistä olivat valheita

la 27.05. 12:08

J. V. Snellman ja suomalaisuusaate

to 11.05. 20:37

Raamatun alkutekstiä ei ole vaietusti sensuroitu

to 27.04. 23:12

Teologia: Oppia ihmisestä vai Jumalasta?

ti 28.03. 20:16

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44