Miten makkaraa ja journalismia tehdään, osa 3

Yle ei noudattanut journalistin ohjeita väittäessään, että OM ei olisi sitoutunut journalistin ohjeisiin

Kotimaa pe 20.10.2017 13:27

“Se joka tietää miten lakeja ja makkaraa tehdään, ei koskaan nuku hyvin.”, siteerasi Marko Hamilo Otto von Bismarckia 1.2.2017.

Lainaus oli artikkelissa "Miten lakeja, makkaraa ja journalismia tehdään", joka oli vastine Markkinointi ja Mainonta -sivuston julkaisuun. Siinä toimittaja yritti leimata juuri avattua uutta Oikeaa Mediaa "vääräksi" mediaksi. 

Seuraavaksi Suomen Kuvalehti rikkoi journalistin ohjeita uutisoidessaan Oikeasta Mediasta  8.2.2017 heille annettuja tietoja vääristelevän jutun, jota Marko Hamilo päätoimittajana korjasi vastineessaan "Miten journalismia tehdään, osa 2"

Tiistaina 17.10.2017 Ylen toimittaja soitti ja kertoi haluavansa haastatella minua Oikean Median nykyisenä päätoimittajana "vastamedioita" käsittelevään uutiseen.

Valtamedian journalistinen prosessi toimii nykyään suunnilleen seuraavasti:

 • Valtamedian narratiivi eli "Suuri Kertomus" on kirjoitettu ja valittu jo vuosia sitten ja se ei riipu tosiasioista tai tositapahtumista, vaan esille nostettavat asiat valikoidaan sen mukaan, sopivatko ne tuohon ennaltakirjoitettuun Kertomukseen.
 • Valtamediassa päätetään tehdä uutinen tai juttu aiheesta "vastamediat" viikon alussa, koska on rasismin vastainen viikko ja Valtamedia haluaa vahvistaa Kertomustaan siitä, kuinka "vastamediat" kirjoittelevat ilman vastuuta ja kuinka ne ovat "rasistisia" ja Venäjältä ohjattuja.
 • Valtamedia haluaa uskotella lukijoilleen, että se itse on sitoutunut journalistin ohjeisiin ja uskottelee, että ne takaisivat median luotettavuuden.
 • Valtamedia etsii Yliopistolta mediatutkijan, joka on samalla vasemmistoaktiivi ja jolta on siten odotettavissa Kertomukseen valmiiksi sopivia vastauksia.
 • Valtamedia etsii haastateltavaksi yhden "vastamedian" päätoimittajan.
 • Haastateltavalle soitetaan taustoitusta varten 10-15 minuutin puhelu, josta laaditaan runkoa tulevalle haastattelulle. Keskustelu on mukavaa ja ystävällistä. Sovitaan aika ja paikka haastattelulle. Toimittaja miettii miten helpoiten saataisiin sellaisia vastauksia, jotka tukevat Kertomusta.
 • Toimittaja haastattelee noin 10-15 minuuttia ja julkaisee siitä lyhyet leikatut pätkät, jotka tukevat Kertomusta suoraan tai epäsuorasti. Vaikka haastattelussa vastataan aivan suoraan ja perusteellisesti niihin kysymyksiin, joita jutussa käsitellään, ne jätetään pois mikäli ne eivät tue Kertomusta.

Tämän journalistisen prosessin tuntevat kaikki, jotka ovat luulleet päässeensä Valtamedian haastattelun kautta kertomaan oman näkemyksensä aiheena olevaan asiaan.

Mikäli Yle olisi noudattanut journalistien ohjetta, sen olisi tullut julkaista tämä kohta haastattelusta:

Ylen toimittaja: "Valtamedian pelisäännöt määritellään journalistien ohjeessa. Miten te niihin suhtaudutte?"

J-P Rahkonen: "Journalistin ohjesäännöt muttuivat vuonna 1992. Ennen muutosta johdannossa luki:

'Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.'

Nyt siinä lukee:

'Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.'

'Tietoja ja mielipiteitä' on tullut sen tilalle, että ennen haluttiin antaa mahdollisimman totuudenmukainen kuva. Me mielellämme sitoudumme siihen aiempaan klassiseen journalistin ohjeeseen, eli haluamme tarjota totuudenmukaisen kuvan ja pysyä faktoissa."

Oikea Media haluaa sitoutua aiempaan klassiseen journalistin ohjeeseen, joka ohjaa toimittajia tiukemmin faktojen pitämiseen erillään toimittajan ja toimituksen mielipiteistä.

 

Ylen uutisissa 19.10.2017 toimittaja kertoi: ”Tunnetuin ja lukijamäärältään tiettävästi suurin vastamedia on MV-lehti. Osa sen jutuista on rasistisia ja täysin perättömiä. Oikea Media haluaa erottautua MV-lehdestä, mutta lähinnä visuaalisesti.”

Tosiasiassa totesin haastattelussa, että ”me haluamme olla asiallisempia ja konservatiivisempia niin 1) visuaalisesti, 2) otsikoinnissa kuin 3) kirjoitusten tasossakin”.

Sanat löytyvät Ylen nettiartikkelista, mutta Ylen uutisissa mainittiin vain pyrkimys erottautua visuaalisesti.

Miksi toimittaja jätti mainitsematta a) otsikoinnin ja b) kirjoitusten tason sekä pyrkimyksen c) asiallisempaan ja d) konservatiivisempaan tyyliin?

 

Mikäli Valtamedian valitsemalla asiantuntijalla on selvästi objektiivisuuteen vaikuttava poliittinen tai aatteellinen tausta, se on syytä uutisessa mainita. Lukijat olettavat asiantuntijoina esitetyiltä ja käytetyiltä henkilöiltä aiheeseen liittyvää ammattimaista puoluettomuutta. Yle unohti mainita, että sen valitsema asiantuntija Niko Pyrhönen on vasemmistoaktivisti.

"Niko Pyrhönen on yksi vuonna 2011 ilmestyneen kirjan 'ILMAN LENIN-SETÄÄ – KULTTUURIVASEMMISTON VASTAISKU' kirjoittajista. Kirja on 'Vasemmistotaiteilijoiden ärhäkän toimintaryhmän VATAKin hahmotelma uudeksi vasemmistoksi'. VATAK puolestaan kertoo olevansa 'avoin toimintaryhmä, joka koostuu eri alojen vasemmistolaiseksi itsensä mieltävistä taiteilijoista, taideopiskelijoista ja kulttuurityöntekijöistä'", kertoo blogistimme Heikki Porkka Ylen valitsemasta asiantuntijasta, Niko Pyrhösestä.

 

Pyrhönen nostaa esille termin "valemedia", mutta toteaa kuitenkin, että "Valemedia-termi on huono sen takia, että niissä julkaistaan paljon myös oikeaa tietoa."

Mikäli asiantuntija toteaa, että niissä (vastamediat) julkaistaan myös oikeaa tietoa, se viestii, että pääasiassa niissä julkaistaisiin väärää tietoa. Oikean Median kohdalla Yle asiantuntijoineen ei ole kyennyt osoittamaan vielä ensimmäistäkään väärää tietoa, jota olisimme julkaisseet. Oikaisemme välittömästi väärän tiedon jos sellainen vahinko löytyy - hyvän journalistisen tavan mukaan.

 

Uutisessa Oikea Media myös niputettiin tarkoituksellisesti yhteen Vastarintaliikkeen verkkojulkaisun ja Donetskin uutisten kanssa puhtaasti mielikuvatarkoituksessa luoda kategoria, johon Oikea Media kuuluisi. Tätä luokittelua ei tietenkään perusteltu millään tavalla, koska mitään perusteita tällaiselle ryhmittelylle ei ole. Kyse oli puhtaasta valheellisesta mielipidevaikuttamista eli propagandasta, jota Valtamedia hienovaraisesti harjoittaa jatkuvasti.

 

Yleisiä Valtamedian hienovaraisen propagandan keinoja ovat:

 1. Taustatietojen ja kontekstin puuttuminen, olennaisen tiedon poisjättäminen
 2. Harhaanjohtavat rinnastukset ja terminologia
 3. Mielipiteiden ja faktojen sekoittaminen
 4. Yksipuolinen raportoiminen, empatian herättäminen vain konfliktin toista osapuolta kohtaan
 5. Faktojen vääristely
 6. Lähdekriittisyyden puuttuminen, "silminnäkijät", epäluotettaviksi todettujen lähteiden käyttäminen
 7. Stereotypioita ja ennakkoluuloja muokkaavat sana- ja kuvavalinnat
 8. Valikoiva sananvapaus julkaisun yleisönosastoissa
 9. Syytteet, jotka korjataan vasta myöhemmin pienin otsikoin jos ollenkaan

 

Jukka Rahkonen
Oikea Media, päätoimittaja

Linkit:
"Miten lakeja, makkaraa ja journalismia tehdään"
"
Miten journalismia tehdään, osa 2"
"Vastamedioita syntyy nyt nopeaa tahtia - mainostajat arastelevat sekalaista joukkoa"

 

Jukka Rahkonen pe 20.10. 13:27

Kommentit: 9

streame pe 20.10.2017 16:17 5

Yle pitää saada kuriin. Rahoitus pois tai vapaaehtoiseksi kuten ennen oli. Nyt verotusoikeus takaa kaikille vasemmistotoimittajille leivän pöytään laadusta huolimatta. Oli tuskallista katsoa eilen illalla yle forum ohjelmaa. Kaikki studiovieraat katsomo mukaan lukien olivat asioista samaa mieltä. Kaksi valkoista heteromiestä oli häpäisykidutettu nöyriksi anteeksipyyteleviksi lampaiksi.

Pertti pe 20.10.2017 16:35 3

No YLE:hän on sitoutunut JSN:n perussopimukseen ja sitä kautta siis Journalistin ohjeiden noudattamiseen. Eikö noilla taustoilla jo kannattaisi tehdä kantelu?

Mitä tapahtuu pe 20.10.2017 19:27 3

Pitää myöntää, että tulee yhtä turhautunut olo ylenannon käyttäessä sanaa "Sananvapaus" kuin jos kuka tahansa sekoomuslainenn käyttää sanaa "Isänmaan etu". Ei niillä puhujilla ole mitään tekemistä noiden sanojen kanssa.

Pietu pe 20.10.2017 21:35 3

Olihan tuo surkeaa katsottavaa, miten Ylen toimittaja valikoidun tiedon avulla väänsi Oikeaa Mediaa oman kertomuksensa mukaisesti samaan nippuun rasismin ja valhetiedon lähteeksi... mutta tosiasiassahan Yle upotti itsensä yhä syvemmälle siihen valheen suohon, josta se luulee muuta mediaa löytävänsä.

"Journalistinen ote" valtamedian ohjenuorana ei ole minkäänlainen tae näiden uutisoinnin luotettavuudelle.

Juha. la 21.10.2017 00:32 3

En seuraa YLE:n ja MTV3 "uutistoimintaa" lainkaan. En ole tehnyt sitä ainakaan neljään vuoteen, sillä en halua nostattaa turhaa verennpainettani ja siksi toisekseen se punavihreä potaska, jota noista "medioista" suolletaan on samaa kuin monistuskoneesta syljetyt "dokumentit". Samaa potlitrukkimaista suvakki jargonia, joka on täysin ennalta arvattavaa ja monikulttuurisuus agendaa myötäileväksi taikinaksi vaivattua höttöä aina ja iänkaikkisesti tapahtuipa millainen muslimien tekemä suollestus hyvänsä, kuten Turussa 18. elokuuta kuluvaa vuotta. Siitäkin saatiin "pakolaismyöteinen" sisäänheittotarjous vailla vertaa, mutta ei valla VERTA... YLE:n voi jättää omaan arvoonsa, kuten HS:nkin ym. idiootit, jotka vievät tätä maata ja koko tätä Euroopan Mannerta kohti sellaista verilöylyä, josta taittaa aika harva jäädä puhumaan yhtään mitään. Enkä ole edes pessimisti. Mihinkä muuhun tälläinen "takki auki" -politiikka turvallisuuspolitiikan suhteen voi viedä kun vastassa ovat kaikken ekspansiivisimmat ja primitiivisimmät kulttuurit, joiden ns. "uskontokin" kylpee väkivallassa ja veressä "perusasteisena" kuin Roomalaiskatoliselle ristinmerkin tekeminen astuessaan Herran Huoneeseen?

Kaarle Akkanen la 21.10.2017 10:50 3

Ns. valtamediat ovat menettäneet uskottavuutensa jo kauan sitten. Yrittävät kaikella tapaa (epätoivoisesti) mustata kaikki tietolähteet, julkaisut, jotka eivät ole heidän ns. linjoillaan! Meidän valtamediat ovat politiikan osalta ja mielipiteen muodostuksen käsittelyssä selvästi valemedioita! Uussuomettumista "parhaimmillaan"?

Paavali la 21.10.2017 11:04 2

Kaarlen kanssa samaa mieltä. Valtamediat ovat jo hävinneet pelinsä. Painetun median puolella levikit jatkavat tasaista laskuaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomien levikin lasku tulee kiihtymään entisestään. Tämä perustuu yksinkertaisesti siihen, että nuoret eivät enää tilaa painettuja lehtiä ja vanhojen ihmisten tilaukset vähenevät luonnollista tietä. Todennäköisesti jo 10 vuoden kuluttua HS:n levikki on vajaa puolet tämän päivän levikistä. Tämä tarkoittaa rajuja leikkauksia toimituksiin ja lehdestä tulee muodostumaan vain hyvin pienen väestönosan (lue lähinnä punavihreiden) oma puoluelehti. Todennäköisesti lehden nimi muutetaankin tällöin ja hyvä arvaus olisi, että nimeksi tulisi: Punavihreä tulevaisuus

Paavali la 21.10.2017 11:17 2

Television osaltakin Ylen monopoli murenee pala palalta. Ylen ja MTV:n ohella kanavatarjonta on laajentunut huomattavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että valtamedian on entistä vaikeampaa harjoittaa propagandansa ja valheidensa jakamista. Nuoret ja vanhemmatkin ovat jo löytäneet monia vaihtoehtoisia informaatiolähteitä, kuten oikeamedian. Oikeamedia on hyvä esimerkki siitä, että pienilläkin resursseilla on mahdollista rakentaa laadukas media, joka saa paljon julkisuutta. Yksinkertainen idea on tuottaa totuudenmukaisia uutisia ja juttuja, joita ei olla vääristelty/suodatettu Ylen tai HS:n oman poliittisten tavoitteiden mukaisiksi. Hämmästyttävää, mutta tämä toimii ja on erittäin kannattavaa. Itse olen huomannut, että valtakoneisto lukee oikeamediaa ja se koetaan eritäin suureksi uhkaksi vallanpitäjille, johtuen sen korkeasta totuudenmukaisesta laadusta. Hyvä esimerkki tästä pelosta oli, että Yle nosti oikean median uutisiin. Toki tietenkin omalla valheellisella tavallaan. Lopulta kuitenkin tämäkin satoi oikeamedia laariin tuottamalla lisää seuraajia ja lukijoita.

Kiitos Jukka Rahkoselle hienosta mediasta ja työstä. Uskon, että oikeamedialla on edessään suuri tulevaisuus.

MSK la 21.10.2017 20:21 2

Kiitos, Jukka, hyvästä työstä ja hyvästä mediasta. Valhe ja vääryys pyrkii valtaan Suomessa vuonna 2017. Varjele, Herra, meitä sellaiselta pahuudelta, mitä YLE tuossa vastamedioita käsittelevässä jutussaan todistaa. Auta meitä puolustamaan totuutta.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

Timo Vihavainen

Legioonien aika

la 13.10. 23:03

Professorin Ajatuksia

Australian ilmastohistoria meni uusiksi

la 13.10. 23:02

Olli Pusa

Aki Kangasharju ja asuntovirsi

pe 12.10. 23:29

Juha Ahvio

Sananvapaus uhattuna Suomessa ja somessa

pe 12.10. 20:50

videot