Vakuutusyhtiön ekonomisti: Trump saattaa esittää arvaamatonta

Donald Trumpin edesottamukset - aito ominaisuus vai laskelmoitu roolisuoritus?

Talous to 16.02.2017 10:55

LähiTapiolan varainhoitoyksikön ekonomisti Timo Vesala kirjoittaa blogissaan, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin elkeet eivät ole uutta maailman historiassa.

Hänen mukaansa Trump saattaa soveltaa Richard Nixonin aikanaan lanseeraamaa madman-teoriaa, missä tavoitteena oli luoda mielikuva presidentin arvaamattomuudesta. Trumpin käytöksessä voi olla kyse Nixonin oppien paluusta.

”Tolkuttomuus toimii ikään kuin pelotteena. Vastapelurit ehkä muuttuvat varovaisemmiksi toimissaan, jos uhkana ovat suhteettoman rajut ja arvaamattomat reaktiot.”

Ekonomisti Vesalan mielestä siinä ei ole mitään uutta, että poliittinen johtaja pyrkii arvaamattomuudella ja jopa mielivaltaisuudella vahvistamaan vaikutusvaltaansa. Avainkysymyksenä hän sen sijaan pitää sitä, ovatko Trumpin edesottamukset laskelmoitu roolisuoritus vai aito ominaisuus.

Vesalan näkemys on, että mikäli kysymys on pelkästään uuden presidentin ominaisuudesta, pahimmissa ylilyönneissä voimme luottaa amerikkalaisen oikeusvaltion ja vallan tasapainotusperiaatteen toimivuuteen. Hän pitää Trumpin ”heittolaukauksia” ja puolitahattomia solvauksia kuitenkin vaarallisena kansainvälisessä politiikassa ja Trumpin tyyliä epäsopivana perinteiseen diplomatiaan.

”Puolitahattomat solvaukset voivat eskaloitua vakaviksi konflikteiksi.” Vesala katsoo, että mikäli kyse on laskelmoidusta strategiasta, toiminnan motiiveja ja tavoitteita voidaan analysoida systemaattisemmin. Motiivit hän jakaa karkeasti ideologisiin ja pragmaattisiin.

Osa Trumpin hallinnosta toimii ideologiselta pohjalta, kun taas osa pyrkii pragmaattisesti edistämään republikaanipuolueen politiikkaa.

”Kristilliskonservatiivisen hegemonian puolustaminen sekä valtiojohtoisen kapitalismin vastustaminen ovat mitä ilmeisimmin ideologisen hallinnonosan tavoitteita. Näistä ensimmäinen voi johtaa konfliktiin islamilaisen maailman ja jälkimmäinen Kiinan kanssa. Myös järkevän talouspolitiikan kannalta on ongelma, jos lähtökohtaisesti kaikki päätökset ovat alisteisia ideologisten tavoitteiden edistämiselle.”

Vesala ei toistaiseksi kuitenkaan vielä näe, että ideologisesti motivoitunut hallinnon osa olisi ehdottoman dominoivassa asemassa.

”Tiettyjen muslimimaiden kansalaisten maahantulokielto, tuomareiden ja median voimakas arvostelu sekä rahoituksen leikkaaminen kansalaisjärjestöiltä ovat vastenmielisiä ja suuttumusta herättäviä toimia, mutta taloudellisia tai geopoliittisia mannerlaattoja ne eivät ehkä sittenkään vielä liikauta.”

Vesala arvioi, että Trumpin hallinnon ideologisella sisäpiirillä on oma roolinsa eräänlaisena silmänkääntäjänä.

”Kun presidentin provokatiiviset twiitit keräävät otsikoita, hallinnon pragmaattinen osa voi keskittyä ajamaan melko perinteistä republikaanista politiikkaa.”

Trumpin käytös saattaa olla välttämätön ”savuverho” tärkeämmälle päätöksenteolle. Savuverhoa tarvitaan, koska Trump valittiin heikoimpien äänillä, Vesala kirjoittaa. Ekonomisti suosittelee sijoittajia seuraamaan, miten voimakkaaksi ideologisesti motivoitunut hallinnonosa osoittautuu.

”Kiinaa on jo varomattomilla lausunnoilla ärsytetty ja sieltä voi olla tulossa vastatoimia. Kauppasodan riski on kasvanut. Kansainvälisestä kaupasta eniten riippuvat taloudet ja yritykset olisivat suurimpia kärsijöitä kauppasodan iskiessä.”

Tytti Salenius to 16.02. 10:55

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

videot