Venezuela - mitä vikaa sosialismissa?

Videot la 30.09.2017 19:11
Jukka Rahkonen la 30.09. 19:11

Kommentit: 1

Jens Lindqvist pe 20.10.2017 18:23 0

Venezuela oli jo ennen Chavézia suuri öljyn tuottaja sekä voimakkaasti jakaantunut pieneen osaan rikkaisiin ja laajan köyhälistöön. Chavézin aikana vasta 2006 talouden sosialisointi pääsi kunnolla vauhtiin. Ultraköyhille tuli monenlaista helpotusta: terveyden hoito mahdollistettiin, ansiotasoa nostettiin ja mm. lukutaitoprosentti nousi huimasti peruskoulutuksen panostuksen ansioista.

No, ok, jos tarkkaan katsotaan videota, niin siinähän lähinnä (entisen?)keskiluokanedustajat itkivät menetettyä hyvinvointiaan. Samoin uhrattiin paljon filmimateriaalia väkivallan lisääntymisen kuvaamiseen. Mutta ohuen keskiluokan nyrjähtämistä ei voida työntää kvantitatiivisesti sosialismin piikkiin ja väkivallan lisääntyminen taas ei ole missään tekemisissä sosialismin kanssa an sich.

Venezuelan nykyiset taloudelliset vaikeudet juontuvat öljynhinnan romahduksesta. Myös vanhan vallan kiivaimmat Chavézin (nyk. Maduron) vastustajat ovat jo pitkään harjoittaneet talouden sabotointia. Nyt he eivät enää tyydy pelkkään taloudelliseen häirintään, vaan käyttöön on otettu silmitön väkivalta, jotta Maduron hallinto saataisiin kaadettua. He tietävät, että demokraattisilla vaaleilla he eivät voi voittaa, ellei hallinto saada kaikin tavoin mustamaalattua. Köyhiä on Venezuelassa vanhankin vallan jäljiltä suuret määrät – ja he muistavat – millaista aika oli ennen Chavézia. Näin ollen huonollakin taloudella Maduro voittaisi.

Mutta väkivaltakampanja oli liian tehokas – siinähän oli hyvänä apuna erään ulkovallan kolmikirjaimisen agentuurin edustajat – että se sai demokraattisen Maduron vihdoinkin heräämään ja ottamaan käyttöön armeijan yksiköt tilannetta rauhoittamaan. Saa nähdä, meinaako ”aggressiivinen ulkovalta” tuplata yrityksensä – mikä tapahtuisi tämän "ulkovallan" kontrolloiman Kolumbian kautta, jolloin tuloksena olisi Syyrian kaltainen ”sisällissota”. Aika näyttää, mutta ilman vastustajien lisäpanostusta Maduro voittanee, sillä hänellä on armeijan ja huomattavan kansanosan (yli 50% ?) tuki.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

blogit

Professorin Ajatuksia

Italiassa hallitusvastuu kannattaa, mutta miksi?

la 22.09. 22:42

Henna Kajava

Peruskouluissa opetetaan fundamentalistista islamia

la 22.09. 20:32

Reijo Tossavainen

Punavihreän paremmiston moraaliposeeraus on moraalitonta poseerausta

la 22.09. 11:31

Juha Ahvio

Trumpin nimittämä tuomari Brett Kavanaugh Soros-vehkeilyn kohteena

pe 21.09. 22:46

Arto Luukkanen

Merkelin auringonpaiste jatkuu lehmänkaupoilla

pe 21.09. 22:43