Blogi: Totuuden syrjintää?

Ylen uutisten ja ajankohtaislähetysten seuraaminen on arpapeliä. Koskaan ei tiedä, pysytäänkö uutisaiheessa koko totuudessa, osatotuudessa vai mennäänkö toimittajan mielipiteen ja inspiraation mukaan.

Blogit ti 14.02.2017 11:36
Ylen aamutv. Kuva: Yle 8.4.2016

Tosi, epätosi, tosi, epätosi, tosi, epätosi….Yle

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta, rakastaa… moni tunnistaa kesäisen ”kukkatestin”, jossa päivänkakkaran terälehtiä yksi kerrallaan irrottamalla pyritään selvittämään ihailun kohteen tunnetilaa.

Ylen uutisten ja ajankohtaislähetysten seuraaminen on samantyyppistä arpapeliä. Koskaan ei tiedä, pysytäänkö uutisaiheessa koko totuudessa, osatotuudessa vai mennäänkö toimittajan mielipiteen ja inspiraation mukaan.

Aamun lähetys tarjosi jälleen useita esimerkkejä uutisoinnin epämääräisyydestä.

A. Yle-uutisten raportin mukaan suomalainen on tiukkapipoinen, mitä tulee uskollisuuteen parisuhteessa.

Tiukkapipoinen on negatiivinen sana eli ei toivottua käytöstä tai käytäntöä kuvaava termi. Kääntäen Yle uutisten viestinnästä voi tehdä johtopäätöksen, jonka mukaan pettämisellä ei ole niin väliä. Ylen toimituksen viestinä lienee se, että pettämisestä suuttuva henkilö on henkisesti vajavainen tiukkapipoinen mulkero.

Seuraavassa kaksi stereotyyppistä esimerkkiä, jotka sopivat tiukkapipoisuuden ehkäisyyn. Huom! Yle ei esitellyt seuraavia esimerkkejä eikä niistä tehtävää johtopäätöstä.

1. Jos kotiäiti eksyy päivällä naapurin sedän kanssa seksihommiin ja jää siitä kiinni, selviää hän pettämisestään syyttämällä aiheesta metelin nostavaa miestään tiukkapipoisuudesta.

2. Jos perheenisä lipsahtaa työpäivän jälkeen seksileikkeihin työhuoneessaan sihteerin kanssa ja hänen vaimonsa saa tietää asiasta, onnistuu hän nollaamaan vaimonsa vihan syyllistämällä vaimon tiukkapipoisuudesta.

Jos petetty puoliso ei kummassakaan tapauksessa ota rauhoittuakseen, voi pettämiseen syyllistynyt puoliso vedota Ylen uutisiin ja kertoa, että kaikki mitä Yle uutisissa kerrotaan, on totta ja että tiukkapipoisuus on tyhmää hommaa, joka aiheuttaa verenpaineen nousua ja vaarantaa terveyden.

B. Uutisissa kerrottiin myös päätoimittajien yhdistyksen päätöksestä, jonka mukaan uutisoimatta jättäminen ei ole sananvapauden rajoittamista.

Totta, ei uutisoimatta jättäminen ole sananvapauden rajoittamista, vaan valehtelemiseen rinnastettava ilmiö, jonka avulla kansalaisille luodaan valheellista kuvaa ympäröivästä yhteiskunnasta tai maailmasta.

Toinen uutisoimatta jättämiseen liittyvä asia on median oman linjan noudattaminen, jonka määrittelee päätoimittaja kussakin ongelmatapauksessa. Ei päätoimittajalla ole mitään virkaa, jos päätoimittajalla ei ole valtaa puuttua toimittajan tekemiseen, jos se poikkeaa median linjasta tai antaa todellisuudesta värittyneen kuvan. Jokainen media määrittelee itse linjansa, poikkeuksena tietysti Yleisradio, jonka tehtävänä pitäisi olla avoin ja tasapuolinen uutisointi kaikista aiheista. Päätoimittaja on ylin vastuullinen ja toimittaja on päätoimittajan alainen. Jos työnteon malli ei kelpaa, löytyy jokaisesta toimituksesta ovi.

C. Ulkopoliittisessa osuudessa todettiin Kanadan pääministerin Justin Trudeaun ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin olevan ”maahanmuuton suhteen täysin eri linjoilla”. Paino sanalla maahanmuutto.

Mutta kun eivät todellisuudessa ole. Kumpikin maa on pyrkinyt olemaan erityisen tarkka siitä, että maahan ei päästetä henkilöitä, jotka muodostavat vaaran yhteiskunnalle. Tästä esimerkkinä (Yle ei kertonut) Barack Obaman presidenttikausillaan antamat ennätykselliset 19 määräystä, joilla rajoitettiin tiettyjen ihmisten maahantuloa.

Yhdysvalloissa on oma protokollansa henkilöiden maahantulon suhteen, Kanadalla puolestaan oma pisteytysmallinsa, jonka mukaan maahan otetaan uusia asukkaita.

Justin Trudeau painotti puheessaan, että Kanada on ottanut määrän x pakolaisia, mutta ”turvallisuudessa emme tee kompromisseja”. Donald Trump kertoi Yhdysvaltain hallinnon poistavan maasta rikolliset, huumepäälliköt ja laittomien jengit. Trumpin puhe viittasi Meksikon rajan yli saapuneisiin laittomiin tulijoihin.

Suomalaismedian luoma kuva Kanadan avoimista ovista on puhdasta pölhöpopulismia, jolla ei ole mitään tekemistä avoimien ovien politiikan kanssa. Pikemminkin Kanadan malli on sukua Jussi Halla-ahon linjauksille, mutta sen myöntäminen on suomalaistoimittajille absoluuttisen mahdoton asia.

Ylen uutiset ei maininnut lainkaan, että FBI ja CIA ovat varoittaneet Yhdysvaltoja ja Eurooppaa terrorismiuhan radikaalista kasvusta, kun Isis joutuu yhä ahtaammalle Syyriassa ja Irakissa. Asiantuntijoiden sanaan luottaen Trump asetti maahantulokieltonsa, jonka yhdysvaltalainen tuomari kumosi. Kumoamisen jälkeen 72 prosenttia Yhdysvaltoihin saapuneista pakolaisista on tullut juuri niistä maista, jotka olivat Trumpin väliaikaisella estolistalla.

D. Ylen aamun kruunasi keskustelu, jossa yhtenä osapuolena oli Michaela Moua.

Moua on entinen koripalloilija ja nykyinen ”koordinaattori”, kuten Yle hänet tittelöi.

Ylen toimittaja ei kertonut, että Moua on istunut mm. kommunistien (SKP), sosialistien ja vihreiden edustajien yhdistykseksi rekisteröimän Rasmus ry:n hallituksessa ja ollut Rasmuksen toiminnanjohtaja. Rasmus ry:n väki tunnetaan aggressiivisesta viestinnästään, jossa kiihotetaan ihmisiä vihaan ”väärämielisiä” henkilöitä kohtaan ja levitetään valheita rasmuslaisten kanssa eri mieltä olevista henkilöistä.

Moua kertoi lähetyksessä, kuinka hän on kohdannut syrjintää ja ihmisarvoa alentavaa käytöstä.

Esiin nousi myös Valtteri, joka jäi Ylen toimittajan mukaan bussipysäkille, koska Valtteri on väärän värinen (ruskea). Todisteita ihonvärin syyllisyydestä ja tapauksen todellisesta laidasta odotellaan edelleen.

Keskustelusta jäi päällimmäiseksi käsitys, jonka mukaan Suomessa asuu rasistinen kansa, joka ei osaa käyttäytyä.

Oma veikkaukseni on, että maailman ehkäpä ei-rasistisin kansa, suomalaiset, muuttuu kohta oikeasti rasistiseksi. Ei kukaan nimittäin viitsi koko elämäänsä kuunnella itse maksamastaan mediasta (Yle) toistuvaa valitusvirttä, jonka mukaan on surkea luuseri, joka sortaa muita ihmisiä.

E. Lopuksi. Voidaanko jo nyt todeta, että Riikka Venäläisen (ex-Helsingin Sanomat) tulo päätoimittajaksi ei ole tuonut mitään muutosta yleläiseen logiikkaan, jonka mukaan toimittajan mielipiteet ovat tärkeämpiä kuin totuuteen pyrkiminen?

Heikki Porkka ti 14.02. 11:36

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

videot