Lakivaliokunta haluaa määritellä vanhemmuuden ilmoitusasiaksi, jonka voi perua. Niikko pöyristynyt.

Lakiehdotuksen mukaan tunnustetun äitiyden voisi peruttaa kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Kotimaa la 23.09.2017 21:48

Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään laativansa äitiyslaista puoltavan mietinnön. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikon mukaan ehdotus on absurdi ja sisältää useita vakavia epäkohtia. Lakiehdotus uudelleenmäärittelisi vanhemmuuden, tekisi siitä naisparien erikoistapauksessa peruutettavissa olevan ilmoitusasian ja myöntyisi sille, että äiti voi olla mies.

Lasten etua ei enää selvitettäisi

Äitiyslaki tekisi äitiydestä ilmoitusasian. Äitiys tunnustettaisiin neuvolakäynnillä. Nykytilanteessa noudatetaan sisäistä adoptiota, johon kuuluu tyypillisesti yksi haastattelukäynti adoptioneuvonnassa sekä vahvistuksen hakeminen käräjäoikeudesta.

- Miten lapsen etu voi olla, että lapsen etua ei erikseen selvitetä? Niikko kysyy.

- Jos äitiyslakia kannattavat ovat huolissaan lasten edusta, miksi he vastustavat nykyistä menettelyä, jolla lapsen etu turvataan? Tällaisella politiikalla ryhmät purevat omaan nilkkaansa ja vaarantavat lasten hyvinvoinnin. Kevyt sisäinen adoptioprosessi ei voi olla liian kova hinta siitä, että varmistutaan lapsen terveistä kasvuoloista. Vanhemman vaikutus lapseen on elinikäinen.

Äitiyden voisi perua

Lakiehdotuksen mukaan tunnustetun äitiyden voisi peruttaa kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Niikon mukaan tämä on sekä synnyttävän äidin, että lapsen oikeusturvan kannalta kestämätöntä.

- Minkä kuvan Suomen lainsäädäntö rakentaa vanhemmuudesta, jos se tekee siitä ilmoitusasian, jonka voi perua? Perhe on yhteiskunnan perusta. Jos romutamme perheen, romutamme yhteiskunnan.

- Äitiyslaki murtaa vanhemmuuden siteen biologiaan. Lapselle voitaisiin nimetä kaksi äitiä syntymästä lähtien. Jos lapsiin suhtaudutaan kuin tilattaviin tuotteisiin, niin miten lapset kokevat tämän?

Äiti voisi olla mies

Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa sanotaan nimenomaisesti, että lailla halutaan mahdollistaa myös se, että lapsen äidiksi nimettävä, lapsen synnyttävä henkilö on mies.

- Miehet synnyttämään lapsia. Kuinka kauas realiteeteista Suomen laki voi mennä?

- Tämä asia vaatisi nähdäkseni erillistä pohdintaa valiokunnassa – ei asian käsittelyä muun asian kyljessä, jolloin riittäviä asiantuntijakuulemisia on vaikea tehdä. Mitä vaaroja aiheuttaa lapsen terveydelle, jos hän kasvaa mieheksi osittain muutetun naisen kohdussa tai miehelle siirretyssä kohdussa?

Esityksessä ei ehdoteta muutettavaksi translakia, mutta avataan tie sen muutokselle.

Lakivaliokunta hyväksymässä lain ilman kattavia lausuntokierroksia

Niikko oli lakivaliokunnan jäsen vielä keväällä, kun asiassa kuultiin asiantuntijoita. Eduskuntaryhmän jakautumisen vuoksi hän on siirtynyt pois lakivaliokunnasta.

- Ehdotus perustuu oikeusministeriön mietintömuistioon, joka hyllytettiin viime vaalikaudella. Siinä ilmenneitä epäkohtia ei ole korjattu. En ymmärrä, miten lakivaliokunta voi vastuuttomasti ehdottaa viimeistelemättömän lakiehdotuksen hyväksymistä. Jos laki todella hyväksytään tällaisenaan, seuraukset ovat vakavat.

 

Jukka Rahkonen la 23.09. 21:48

Kommentit: 3

Kaarle Akkanen su 24.09.2017 11:06 0

Joidenkin valiokunnan jäsenten olisi näemmä hyvä istua psykologin tuoliin ja kertoa se, missä mättää? Toinen suositus on se, että tarkistuttaa lääkityksen!

Juha. su 24.09.2017 20:18 0

Lapsi esinnellistetään. "That's all right Mama!" Nainen esineellisetään. Sovinisti -Sika, -Sika ja -Sika!!! Kohta synnytyslaitoksilla saa vetää vauvoja vessanpytystä, .... koska "sillä" ei ollut smaragdin vihreitä silmiä, mutta isänsä nenä !!!!

Jukka . su 24.09.2017 20:22 0

Kärsiiköhän lakivalikokunta megalomaniasta tai sitten kokevat ettei ole tärkeitä asioita vailla oikeudenmukaista lakia ja peukalonpyörittelyn sijasta ovat päättäneet "miellyttää jotakin ryhmää" ?

Megalomaanista on kuvitella että hätiköidyt yksinkertaiset lakimuutokset eivät sotkisi monimutkaista syy-seuraus-verkkoa, joka vaikuttaa lapsen etuihin.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

Timo Vihavainen

Legioonien aika

la 13.10. 23:03

Professorin Ajatuksia

Australian ilmastohistoria meni uusiksi

la 13.10. 23:02

Olli Pusa

Aki Kangasharju ja asuntovirsi

pe 12.10. 23:29

Juha Ahvio

Sananvapaus uhattuna Suomessa ja somessa

pe 12.10. 20:50

videot