Blogi: Petteri Hiienkoski, to 07.09.2017 21:03

Trump teki diilin demokraattien kanssa

Presidentti Donald Trump näyttää saaneen merkittävän poliittisen voiton tekemällä diilin demokraattien kanssa. Julkisuuteen on kerrottu osapuolten sopineen velkakaton nostosta ja hirmumyrsky Harveyn tuhojen korvaamisesta. Taustalla saattaa olla muutakin.

Trumpin agendalla on vaalilupausten mukaisesti veronkevennykset, Obamacaren korjaaminen ja muurin rakentaminen Meksikon rajalle. Vielä ei ole tietoa sovittiinko näistäkin jotain.

Lapsena tulleiden laittomien maahanmuuttajien asema

Presidentti Trump ennätti jo aiemmin antaa kongressin tehtäväksi päättää DACA-ohjelmasta. Se koskee laittomasti maahan lapsena tuotujen oikeudellista asemaa ja tulevaisuutta.

Tämä olikin ainoa oikea ratkaisu. Vain kongressilla on näet perustuslaillinen oikeus päättää maahanmuuttolainsäädännöstä. Aikaa lainvalmistelulle presidentti antoi puoli vuotta. Ellei lakiesitystä synny, hän lopettaa ohjelman asteittain kokonaan.

Presidentti Barack Obaman asetuksella aloitettu DACA-ohjelma rikkoi maan lakeja ja nakersi oikeusvaltion perustaa. Ohjelmasta päättäminen presidentin asetuksella oli perustuslain vastaista.

Presidentillä ei ole oikeutta säätää lakien vastaisia asetuksia. Obama tiesi tämän, koska muistutti asiasta useasti. Hän rikkoi lopulta maansa lakeja, koska kongressi ei toiminut hänen toiveidensa mukaan. Lain edellyttämää enemmistöä löytynyt.

Republikaanien saamattomuus lainsäädäntötyössä

Nyt demokraattien kanssa tehty diili on näpäytys republikaaneille. Huolimatta enemmistöstään kongressin molemmissa kamareissa, puolue on osoittautunut kyvyttömäksi lainsäädäntötyöskentelyssään.

Obamacaren tiedetään olevan miljoonille amerikkalaisille taloudellinen katastrofi. Se piti korvata paremmalla terveydenhuoltojärjestelmällä. Sen säätäminen ei republikaaneilta kuitenkaan onnistunut edes toisella yrittämällä.

Trump haluaa verouudistuksen, mutta kykenevätkö republikaanit siihenkään?

Demokraattien käänne suhteessaan Trumpiin

Diili Trumpin kanssa on merkittävä käänne demokraattien politiikassa suhteessa presidenttiin! Tähän astihan nämä ovat kiihkeästi vastustaneet hänen presidenttiyttään ja pyrkineet saamaan tämän viralta.

Näyttää siltä, että puolue on viimeinkin myöntänyt itselleen kärsimänsä vaalitappion ja alkanut kunnioittamaan amerikkalaisten vaaleissa ilmaisemaa muutostahtoa. Trumpin valinnan ja presidenttiyden legitimiteetin horjuttaminen on vaikeuttanut presidentin viranhoitoa ja aiheuttanut vahinkoa maalle.

Tilanne ei ole miellyttänyt maltillisimpia demokraatteja. Tosiasioiden tunnustaminen onkin – kuten tunnettua – kaiken viisauden alku.

Diili oli vähemmistössä oleville demokraateille myös mahdollisuus nolata republikaaneja. Demokraattipuolue on menettänyt kannatustaan eikä Trumpin kiihkeä vainoaminen ole lisännyt äänestäjien luottamusta.

Puoluetta onkin kritisoitu siitä, ettei sillä ole tarjota amerikkalaisille rakentavaa vaihtoehtoa. Sillä on suuri tarve profiloitua uudestaan mikäli haluaa pärjätä tulevissa vaaleissa.

Väitteet Venäjä-vehkeilystä kääntyneet demokraatteja vastaan

Väitetystä Trumpin tiimin Venäjä-vehkeilystä ei myöskään ole löytynyt todisteita. CNN-tuottajan paljastettua salaa kuvatulla videolla, että koko juttu on "bullshittiä" koska todisteita ei ole, Trumpin syytökset häneen kohdistetusta noitavainosta alkoivat osoittautua oikeiksi. 

Nyt on sen sijaan löytynyt viitteitä siitä, että se olikin presidentti Obaman hallinto, joka puuttui maan presidentinvaaleihin. Näyttää näet siltä, että FBI suostui hallinnon painostukseen, jonka tarkoitus oli suojella presidenttiehdokas Hillary Clintonia, ettei tämä joutuisi vastuuseen salaisten asiakirjojen laittomasta käsittelystä.

Clintonin sähköpostijuttu saatetaankin avata uudestaan rikostutkintaan. Myös Trumpin erottaman FBI-pomo James Comeyn toimien lainmukaisuus odottaa selvittämistään. Tämä kaikki olisi demokraattien kannalta erittäin kiusallista kaiken sen jälkeen, miten raskaasti he syyttäneet presidenttiä.

Myönteinen talouskehitys

Maan talousnäkyvät ovat Trumpin johdolla parantuneet. Pörssikurssit ovat jatkaneet nousuaan ja BKT:n kerrotaan kasvaneen 1 prosentin tasolta 3 prosentin tasolle. Trump on korostanut sääntelyn purkamisen ja herättämänsä toiveikkuuden lisääntymisen näkyvän myönteisesti taloudessa.

Se, että työllisyys on paranemassa samaan aikaan kun demokraatit vain kampittavat presidenttiä, ei ole omiaan palauttamaan ainakaan duunariäänestäjien luottamusta puolueeseen.

Kansallinen tragedia ja ulkoinen uhka yhdistävät

Hirmumyrsky Harvey on kansallinen tragedia joka yhdistää puolueita. Trumpin hallinto on osoittautunut sitoutuneensa uhrien auttamiseen. Vahingot ovat ennätysmäiset.

Pian on odotettavissa toinenkin hirmumyrsky, Irma. Trump tarvitsee kongressilta rahaa myrskyvahinkojen korjaamiseen. Tätä on vaikea vastustaa.

Pohjois-Korean tilanne kiristyy. Ohjusohjelmaa on kehittetty Obaman hallinnon aikana niin pitkälle, että uhka ulottuu pian Amerikan manteereelle asti. Trumpin on pakko ryhtyä toimiin ennen sitä. Tässä tilanteessa demokraattien on syytä olla presidentin tukena mikäli vielä haluavat ääniä seuraavissa vaaleissa.

Uuden henkilöstöpäällikön merkitys

Demokraattien Trump-vastaisen kiihkon laantumisesta nähtiin viitteitä jo kesällä sen jälkeen Trump nimitti kenraali John Kellyn henkilöstöpäällikökseen. Hänen oli määrä saada järjestystä Valkoiseen taloon ja komentoketjut toimimaan. Jotain on selvästi tapahtunut.

Kellyllä arvioitiin olevan hyvät suhteet molempiin puolueisiin. Hän nauttii kunnioitusta myös demokraattien taholla. Vaikuttaa siltä kuin hänen nimittämisensä olisi osaltaan lepyttänyt Trump-vihaa. 

Lisää diilejä?

Velkataakka kasvaa edelleen ja velkakatto uhkaa. Ellei sitä nostettaisi, valtio ei voi maksaa palkkoja. Yllättävää diilissä on se, että ainakin YLE:n mukaan republikaanit olisivat halunneet velkakaton nostamista  6 kuukaudeksi mutta demokraatit vain 3 kuukaudeksi. Trump halusi kuitenkin tehdä diilin jälkimmäisten kanssa.

Nähtäväksi jää onko demokraattien kääntymys aitoa. Trump todennäköisesti tekee diilejä kenen kanssa se parhaiten onnistuu.

 

Petteri Hiienkoski to 07.09. 21:03

Kommentit: 2

Pertti pe 08.09.2017 09:31 0

Oikein hyvä tilannekatsaus. Vielä Daca-päätöksestä suomalainen media yritti jatkaa samalla suunsoittolinjalla kuin nyt jo pari vuotta. Ilmeisesti jossain sitten huomattiin, että ihan Obaman yms vanavedessä asiaa ei kannatakaan heti julistaa rasismiksi tms. Eilen odottelin medialta reaktioita Trumpin päätökseen tarttua demokraattien tarjoukseen. Reaktiota ei tullut eilen eikä vielä tänä aamunakaan. Ilmeisesti luotettavalla medialla on nyt harkinnan paikka.

Juha. pe 08.09.2017 12:11 0

En vielä usko "demokraatteja" pätkän vertaa. Tilanne hirmumyrskyn jälkeen on jo sotatila luokkaa oleva kysymys, joten "Aaseilla" oli vain YKSI ainoa mahdollisuus toimia koko kansakuntaa järkyttäneessä ja ympäri maailmallista huomiota herättäneet tulvatuhot ja inhimillisen kärsimyksen sekä mittavat aineelliset vahingot. Eikä myrsky tehnyt eroa demokraattien kohdalla kuten Mooseksen Valitun kansan orjuudesta noutamisen Egyptistä manaamat Jumalan vitsausten kohdalla, jolla pehmiteltiin uppiniskaista ja sanaansa pitämätöntä Faaraota, jolloin Kuoleman Enkeli tappoi vain egyptiläisten esikoispojat ovipieleen merkityn merkin perusteella, jolloin Enkeli jätti juutalaisten asunnot huomiotta. Siis tulva vei puoluekannasta riippumatta ja Demokraattien irvistely ja "syö paskaa ja kuole pois" -meininki olisi ollut poliittinen itsemurha USA:ssa ja kautta maailmankin, ettei sellainen "politiikan teko" voi tulla kysymykseen misssään ulottuvuudessa. Yhdysvaltain kansa ei olisi antanut demokraateille koskaan sitä anteeksi ja republikaanien presidentti Donald Trumph olisi noussut sellaiseen gloriaan, että demokraatitkin olisivat huutaneet hänet jo nyt seuraavallekin kaudelle. Niin, että jäitä hattuun. Katsotaan kunhan tilanne on ohi ja voita on taas leivän molemmilla puolilla nähdään muuttuuko ääni kellossa.Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

YLE ja STT vastuussa mielipidevainoista

ma 16.10. 17:42

Kristinusko ja islam II: Kaikki tiet vievät Roomaan?

pe 13.10. 18:27

Kristinusko ja islam I: Luikuriteologit harhakäsityksiä levittämässä

to 12.10. 15:13

Regimentit sekaisin? tunnustus maallisen ja hengellisen vallan erottamisesta

ma 09.10. 11:18

Mielipidevainot ovat totta, Markku Huusko

la 07.10. 11:56

Kertomus erillissodasta ei ole pelkkä myytti

ke 04.10. 21:19

Visio 2030 haastaa islamin sen synnyinmaassa

ma 02.10. 11:41

Muuttuuko Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasota aseelliseksi?

la 30.09. 18:23

Sisäministeri kansalaisten turvallisuutta ja avointa yhteiskuntaa vastaan

la 23.09. 10:41

Suomea integroidaan Euroopan yhteiseen puolustukseen millä mandaatilla?

to 21.09. 10:51

blogit

Vieraskynä

"Niiden, jotka haluavat rauhaa, tulee varautua sotaan"

to 12.10.2017 21:58

Juha Ahvio

Itsenäisen Suomen syntyvaiheet -ohjelmasarja Radio Patmoksen taajuuksilla

su 08.10.2017 18:14

Professorin Ajatuksia

Itävallassa toteutui kansan tahto

ma 16.10.2017 08:33

Jukka Hankamäki

Miksi vihapuheen käsite on vaarallinen?

la 07.10.2017 11:53

Petteri Hiienkoski

YLE ja STT vastuussa mielipidevainoista

ma 16.10.2017 17:42

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Lasten ja nuorten ääni maahanmuuton ongelmista kuuluville!

pe 13.10.2017 23:58

Piia Kattelus

Sotilaat poliisin avuksi

ti 10.10.2017 12:58

Henry Laasanen

Feministin ja cuck-miehen ero

ti 10.10.2017 09:24

Arto Luukkanen

Valtakunnansyyttäjä alistaa pakolla Suomen kansaa?

ma 16.10.2017 17:39

Mika Niikko

Äärinaivit päättäjät erityiskohteluineen

su 01.10.2017 20:27

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Valtakunnansyyttäjä vaarallisilla vesillä

su 15.10.2017 07:40

Heikki Porkka

Yleisradion Euroopan kirjeenvaihtaja toivoo paluuta menneeseen

ma 16.10.2017 12:37

Olli Pusa

Islam ja Eurooppa

ke 11.10.2017 11:12

Alan Salehzadeh

Turkki kääntää selkänsä EU:lle ja tiivistää yhteistyötään Venäjän ja Iranin kanssa - maassa saatetaan yrittää kohta uudestaan vallankaappausta

ke 04.10.2017 22:15

Janne Suuronen

Uusi Testamentti ja homoseksuaalisuus

ma 25.09.2017 17:21

Reijo Tossavainen

Euroopan kansat heräävät, nyt vuorossa Itävalta

ma 16.10.2017 10:01

Jessica Vahtera

Surusta vihaan ja pelon seurassa kotiin

ke 23.08.2017 09:27

Pauli Vahtera

Vaalimuistoja

ma 17.07.2017 11:31

Timo Vihavainen

Mielikuvien tärkeydestä

ma 16.10.2017 08:55

Matti Viren

Vihapuhe mallia DDR

ke 20.09.2017 14:02