Valeuutisoinnista puhutaan, mutta onko sillä jotain vaikutusta tai merkitystä? NYU:n ja Stanfordin professorit Hunt Allcott ja Matthew Gentzkow tekivät Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen tutkimuksen valeuutisoinnin merkityksestä vaalien lopputulokseen. Tutkimukseen osallistui 1200 ihmistä.
Tutkimuksen mukaan valeuutisia jaettiin 30 miljoonaa Trumpin puolesta ja 8 miljoonaa Hillaryn puolesta. Tutkimuksen perusteella koehenkilöt olivat keskimäärin nähneet 0,92 Trumpia tukevaa valeuutista ja 0,23 Hillaryn valintaa edistävää valeuutista.
Koehenkilöistä hiukan yli puolet, jotka muistivat nähneensä valeuutisen, luottivat siihen. Tutkimuksen mukaan valeuutisoinnin leviäminen oli kuitenkin niin vähäistä, että jokaisen valeuutisen tehon pitäisi olla 36-kertainen televisiokampanjoihin verrattuna, jotta niillä olisi vaikutusta vaalien lopputulokseen.
Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media ei ole vaalituloksen kannalta merkityksellinen lähde, koska sen kautta levitetyt levinneimmätkin valeuutiset tulevat niin harvojen ulottuville ja koska suuri joukko viestin saajista erottaa valheuutisen totuudellisesta.
Aineistosta tehdyn johtopäätöksen mukaan vain merkityksetön osa äänestäjistä pohjaa äänestyspäätöksensä valheelliseen informaatioon.
Stanfordin yliopiston tutkimusartikkeli.
Minulla on ollut hieno elämä, mutta nyt olen todella peloissani Suomen ja suomalaisten puolesta
la 19.04. 15:06Syntyikö Jumala 2600 vuotta sitten?
pe 18.04. 13:22Altistaako liberaali seksuaalikasvatus nuoria seksuaaliselle hyväksikäytölle?
la 05.04. 10:33Espoossa torjutaan segregaatiota - 25% vieraskielisiä
to 03.04. 19:38Uhraavatko globalistit seuraavaksi Suomen?
su 12.01. 00:48