Blogi: Janne Suuronen, ti 29.08.2017 15:22

Tuomari, lääkäri ja Trumpin lupaukset Suomelle

1)

Suomen ulkopoliittiseksi linjaukseksi valittiin Kekkosen aikakautena, ettemme pyri olemaan maailman kriisien ja konfliktien tuomari. Vaan että Suomi näkee itsensä paremminkin lääkärinä. Tästä ulkopoliittisesta linjavedostamme näkyi eilenkin esimerkki Presidentti Niinistön ja Presidentti Trumpin yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Niinistö pyrki Itämeren holtittomasta sotilaslentokoneliikenteestä puhuttaessa olemaan paremminkin lääkäri, kuin tuomari. Presidentti Niinistö esitti toistamiseen aikaisemman esityksensä, että sotilaslentokoneidenkin sijainnin muille kertomat transponderit kytkettäisiin Itämerelläkin päälle. Vaaratilanteiden ja vahinkojen estämiseksi. Presidentti Niinistö toimi tässä lausunnossaan syyllistämättä mitään osapuolelta nykyisen holtittoman sotilaslentelyn aloittamisesta tai jatkamisesta. Lääkkeen määräystä ilman tuomarointia.

Presidentti Niinistö puhui eilisessä lehdistötilaisuudessa muutenkin liennyttävään ja sovinnolliseen sävyyn Venäjän ja muun maailman hankalasta suhteesta. Kuten Suomen Presidentiltä saattoi odottaakin. Pitäen kuitenkin tiukasti kiinni Suomen näkökannoista, että kun vaikkapa Venäjän sotilasharjoitukset eivät Putinin mukaan ole suunnattu ketään vastaan, niin eivät Ruotsin, Suomen, USA:n ja muutaman muunkaan valtion yhteiset sotaharjoitukset ole suunnattu ketään vastaan.

2)

Samaan Suomen ulkopoliitiikan lääkinnan toimintatapaan liittyy myös eilisessä lehdistötilaisuudessa Presidentti Niinistön ainakin kahdesti ääneen toteama lause, ettei ole Suomen asia neuvoa muita valtioita [tai näiden johtajia]. Äkkiseltään kuulosti asiayhteyksissään hieman omituiselta lauseelta ja tuli lausutuksi ainakin kahdesti; toisella näistä toteamuskerroista Presidentti Trumpin naamasta oli jopa nähtävissä pientä kummastuta. Presidentti Niinistön viesti olikin suunnattu Suomeen.

Presidentti Niinistölle yritettiin USA vierailun alla antaa jos jonkinlaista ohjeistusta siitä, että mistä tulisi keskustella Presidentti Trumpin kanssa. Ja miten presidentti Niinistön tulisi ohjeistaa ja neuvoa Presidentti Trumppia. Vastoin monien toiveita, Presidentti Niinistö ei lähtenyt neuvomaan Presidentti Trumppia. Maailmanpoliittisten ongelmatilanteiden neuvojan roolin myötä otetaan vähän väistämättä harteilleen myös tuomarin rooli. Sitä, mitä Suomi on pyrkinyt välttämättään sitten Kekkosen aloittaman ulkopoliittisen aikakautemme. Toki maailma on niistä ajoista muuttunut paljonkin, mutta ymmärrän hyvin Presidentti Niinistön pyrkimyksen pitää Suomi paremminkin lääkärin, kuin tuomarin roolissa.

3)

Olen jo monen monta vuotta ollut vankka Suomen NATO-jäsenyyden kannattaja. Pidemmät perusteluni löytyvät esimerkiksi tästä kirjoituksesta. Oli Suomi jonkin puolustusliiton jäsen tai ei, niin suomalaisten itsensä on joka tapauksessa kyettävä huolehtimaan sotilaallisesta puolustuskyvystään. Geopoliittinen asemamme ei anna mahdollisuutta laskea puolustustamme muiden valtioiden varaan. Joten siitä NATO-myönteisessä näkemyksessäni ei ole kysymys.

Yksi tärkeimmistä, ellei kaikkein tärkein Suomen NATO-jäsenyyttä puoltava argumentti on NATO-valtioilta saatava kalustoapu. Aseellisen konfliktin vaaran kasvaessa kukin valtio luonnollisesti huolehtii ensisijaisesti omista kalustotarpeistaan, toisena prioriteettilistalla on liittolaisten kalustotarpeet ja vasta sen jälkeen - mikäli poliittisesti on sopivaa - voidaan myydä "ylijäämäkamaa" kolmansille valtioille.

Turvallisuuspoliittinen ajattelumme ei tule lähteä Laura Huhtasaaren "täystuho tai ei mitään" tapaisista twitteröinneistä. Vaikka sellaistakin ajattelua näkee maassamme vielä valitettavan paljon. Täystuhoskenaariossahan on ihan ja sama, että onko Suomi liittoutunut
vai ei.

a) Suomen tulee saada mahdollisimman vankka selkänoja sotilaallisten uhkailujen varalle; tämän kategorian uhkailu konkreettisesti voisi olla vaikkapa suurten panssari- ja ilmavoimadivisioonien sijoittelu välittömästi Suomen rajan tuntumaan. Hetkellä, jolloin maamme on tekemässä tärkeitä turvallisuus- tai ulkopoliittisia päätöksiä ja joilla on vaikutus naapurivaltioidemme intresseihin.

b) Suomen tulee saada mahdollisimman hyvät välineet pienimuotoisen aseellisen toiminnan tai sitä lähellä olevien tapausten torjumiseksi. Tämän kategorian konkreettista toimintaa voisi olla vaikkapa Suomenlahden sulkeminen laivaliikenteeltä tai kuuluisat pienet vihreät miehet Ahvenanmaalla. 

c) Suomen tulee saada mahdollisimman hyvät resurssit laajempien suorien sotilaallisten hyökkäyten torjumiseksi; vaikka resurssimme eivät riittäisi torjumaan suurvallan todella laajan sotilasoperaation lopputuloksena olevaa miehitystä - lopputulos riippuu paljolti myös siitä, että voisiko suurvalta laittaa kaikki paukut vain Suomea vastaan vai olisiko merkittävä osa sotilasvoimista sidottuna muuallekin - niin joka tapauksessa sekä lopputulokseen pääsemisen kestoaika että hintalappu hyökkäävälle suurvallalle on jo ennalta nostettava mahdollisimman korkeaksi. Mitä kauemmin kestää, mitä enemmän menee rahaa, mitä enemmän kalustoa menetetään ja mitä enemmän hyökkäävän valtion ukkoa kupsahtaa, niin sitä pienempi halukkuus hyökkääjällä on sotaa aloittaakaan. Lienee itsestään selvä asia. Tai ainakin tulisi olla. Mahdollisimman korkeaksi nostettu hintalappu toimii parhaana ehkäisylääkkeenä edes lähteä yrittämään maamme miehittämistä.

Kuhunkin yllämainituista kolmesta kategoriasta liittyy ajatus, että on aivan toinen asia lähteä painostamaan tai valtaamaan itsensä maamiinoistakin riisunutta ja vain käsiasein varustautunutta Suomea, kuin että valtaajan esimerkiksi koko valtaisa panssarivoima tuhottaisiin jo rajalla. Vaikkapa USA:n toimittamilla huipputeknisillä Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla.

Eilisessä presidenttien lehdistötilaisuudessa käsiteltiin Itämeren turvallisuutta ja USA:n valmiutta auttaa Itämeren valtioita Venäjän uhan alla. Presidentti Trumpilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, että mihin asti USA olisi valmis auttamaan Baltian valtioita. Suoraa vastausta emme Presidentti Trumpin retorisesta lausunnosta saaneet. Mutta aihepiiriin ilmiselvästi liittyy Presidentti Trumpin samassa lehdistötilaisuudessa mainitsema asia, että USA myy (voi myydä) suuria määriä huippusotilaskalustoaan Suomeen. En usko Presidentti Trumpin eilen vahingossa lipsauttaneen enkä usko Presidentti Trumpin tarkoituksellisesti valehdelleen, että Suomen kanssa olisi sovittu huipputeknologisten hävittäjälentokoneiden myymisestä Suomeen. Presidentti Trumpin puheisiin sisältyi viesti.

Aika näyttää, että onko Suomen ja USA:n välille tekeillä jonkinlainen sopimus, missä USA  sitoutuu myymään ja toimittamaan Suomelle sotilasteknologista materiaalia mahdollisen Venäjän uhan alla. Vai jääkö asia pelkästään Presidentti Trumpin puheiden tasolle.

Joka tapauksessa, hyvää työtä Presidentti Niinistöltä tällä turvallisuuspoliittisellakin saralla. Eritoten, mikäli tulkintani Presidentti Trumpin asekauppapuheista ovat oikeita.

Janne Suuronen ti 29.08. 15:22

Janne Suuronen

Aktiivinen yhteiskunnallisten ilmiöiden havainnoija jo useiden vuosikymmenten ajalta. Mielellään rasisti, fasisti, konservatiivi ja muidenkin paheksuttujen arvojen kannattaja. Nuori kapinallinen uusia muodikkaita ihku-ilmöitä vastaan. Lopultakin kyse on vain termien sisällön määrittelystä poliittista käyttötarkoitusta varten.

tuoreimmat

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08. 10:15

Suomalainen ajattelutapa hukassa

ma 20.07. 11:14

Rakenteellinen rasismi

ke 01.07. 13:05

Paljonko olemme velkaa Kiinalaisille ?

pe 12.06. 12:26

Poikkeukselliset ajat

to 16.04. 12:37

Silakat - vasemmistofasismin valeviitta ?

ma 13.01. 20:49

Mikä on muuttunut 30-vuodessa.

pe 11.10. 00:57

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06. 13:42

Chile ja media

to 04.04. 21:30

Iskikö ilmastonmuutosahdistus ?

ke 03.04. 21:08

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44