Blogi: Matti Viren, ma 14.08.2017 11:26

Maksamme velkaa

Joskus nekin päivät tulevat. Julkisyhteisöjen velka oli finanssikriisin alkaessa 2008 60 miljardia euroa, nyt 140 miljardia. Harvinaisen nopeaan tahtiin on onnistuttu velkaantumaan tasolle, joka alkaa muistuttaa Euroopan kriisimaita. Kokomenoissa velka ei vielä näy, mutta kun korot väistämättä nousevat euroalueella ja luottamus Suomen julkisen talouden kykyyn vastata sitoumuksistaan alkaa rapautua, rahaa palaa. Velkaa ei enää saa alle prosentin korolla vaan, sitä pitää maksaa ainakin 4-5 %. Ajatellaan vaikka Italian tilannetta 2014 lopulla, kun akuutti kriisi oli jo ohi. Valtion obligaatioiden korko oli 4.5 %. Jos Suomen korkoihin tulee neljä prosenttiyksikköä lisää, kasvavat valtion ja kuntien korkomenot luokkaa kuusi miljardia euroa. Mistä se raha otetaan? Otetaan lisää lainaa. Voisiko joku muuten kertoa, mitä olemme voittaneet tällä 80 miljardin euron velanotolla!

On omituista, että VM sanoo, että taloudessa menee todella hyvin, mutta samaan hengenvetoon esittää budjettia, jossa alijäämää oli yli 3 miljardia euroa. Menot pysyvät käytännössä ennallaan. Mutta eikö menojen pitäisi automaattisesti supistua, kun talous kasvaa. Näin toki tapahtuu muualla, mutta Suomessa kaikki on toisin. Tulonsiirrot (toimeentulotuki, asumistuki jne.) vain jatkavat kasvuaan riippumatta tulojen ja työllisyyden muutoksista. SOTE –ratkaisussa muhii monen miljardin euron pommi, kun terveyspalveluiden patoutunut kysyntä muuttuu valtion menoiksi; maahanmuutto näkyy sekin vain kasvaneina kustannuksina. Oma typerä piirteensä on vielä aikomus ”ostaa” alemmat palkkaratkaisut tuloveroa keventämällä. Missä muualla maailmassa verotus on palkkapoliittinen instrumentti?

Toki verotusta pitää keventää, se on selvää, mutta se on mahdollista vain valtion ja kuntien menoja supistamalla. Jos niitä ei supisteta, veronalennukset tänään ovat vain entistä suurempia veronkorotuksia huomenna. Nyt pitäisi velkaa supistaa, eikä kasvattaa. Vaikka talous tänään kasvaakin, ei edessä ole mikään kymmenien vuosien kasvuputki. Nytkin kasvu on kovin huteralla pohjalla; teollisuustuotannon alkuvuoden kasvu on ollut vain 2 %. Tavaraviennin taso on kaukana finanssikriisiä edeltävältä tasolla (2016 luvut olivat yli 20 % pienemmät kuin 2007) ja kauppataseen alijäämä on jatkuvassa kasvussa (talous velkaantuu).

Kohta taas poliitikot palaavat kesälaitumilta hokemaan vanhaa mantraa julkisten palvelusten parantamisesta (mikä ei kuulemma maksa mitään) ja verotuksen keventämisestä pien- ja keskituloisilta. Jälkimmäinen käsite tarkoittaa käytännössä 99 prosenttia äänestäjäkunnasta, eli sekin esitys osoittaa todellista kansalaisrohkeutta! Kukaan ei uskalla kyseenalaista suomalaisen systeemin perusominaisuuksia, esimerkiksi sitä että sekä tulonsiirroissa että verotuksessa pääpaino on vain tulonjaossa. Luulisi, että riittäisi, että joko tulonsiirroilla tai verotuksella vaikutetaan tulonjakoon sen sijaan, että molemmat instrumentit on valjastettu tähän poliitikkojen lempiaiheeseen. Kasvu, työllisyys ja tuottavuus - nehän määräytyvät verotuksesta ja julkisista menoista riippumatta – vai onko niin!

No tulos on se, että matalan tuottavuustason ammateissa työnteko ei yksinkertaisesti vaan kannata. Valtio ei tee asian suhteen mitään. Työmarkkinoilla mikään ei muutu. Korkeammat asuntohinnat ja alueellisen kehityksen polarisoituminen ja vain pahentavat tilannetta. Korjaantuuko tilanne tekemällä viisi minuuttia pidempiä työpäiviä? Ei kai nyt sentään.


 

Matti Viren

Taloustieteen professori Turun yliopistossa (emeritus)

Matti Viren ma 14.08. 11:26

Kommentit: 8

Juha. la 12.08.2017 13:14 2

Pkku linnut laulavat, että Suomen velkaannuttaminen tähtitieteellisesti on federalistien taktiikkaa saada maamme polvilleen ja näin pakkoliitettäväksi Euroopan liittovaltioon, koska se on siinä tapauksessa "ainoa" vaihtoehto. Suomen hallitukset ovat koko 2000-luvun ottaneet ulkomaanvelkaa hullun lailla aivan kuin Etelä-Amerikan maat päivittäiskulutukseen ja myyneet valtion omaisuutta urakalla pilkkahintaan - totta kai - ja kuluttaneet nämä kaikki miljardit käsittämättömästi kuin mustaan aukkoon. Kertokoot viisaammat mihin "hyvään" ne ovat menneet. Eivät ainakaan suomalaisten hyväksi. Itse en ole ainakaan sitä huomannut, että se olisi mahdollistanut "kerman kuorintaa" tavalliselle jampalle.

Juha Kivelä la 12.08.2017 13:33 0

Vastauksena kaimalle, eli Juha. la 12.08.2017 13:14, joka kirjoitti, että "kerman kuorinta" ei olisi ollut tavalliselle jampalle mahdollista. Kyllä ja ei, riippuen millaisesta perusjampasta puhutaan!

Ei kermaa varmaan ole tavalliselle siivoojalle, bussikuskille, sairaanhoitajalle, jne.. riittänyt, mutta kyllä esim. tilintarkastustoimistossa on puhuttu samasta ilmiöstä, josta Helsingin Sanomat hiljattain kertoi, jossa esimerkkinä oli noin 40-vuotias "asuntosijoittaja" Lahdesta, joka elää "vuokratuloillaan"..

Osa sentään tilintarkastustoimiston järjen säilyttäneistä työntekijöistä ei pitänyt tuollaista aitona ja järkevänä toimintana, jossa asuntoja ostetaan nyt lähes 0-korolla, vivutetaan velalla tappiin ja eletään sitten "vuokratuloilla", koska Suomen HAITTAhallitus ja -eduskunta pitävät huolen, että TULONSIIRROT Kantasuomalaisten Veronmaksajien Veroeuroista pidetään yllä!

Suomessa on täydellinen kupla asuntomarkkinoilla, joilla tarjolla on lähinnä ylihintaisia suurimmaksi osaksi kenellekään soveltumattomia homehtuvia asuntoja..

Japani sentään tässä näyttää oikeaa esimerkkiä, josta Financial Times -lehti kertoi monessakin mielessä erinomaisessa artikkelissaan torstaina 3.8.2017!

Juha Kivelä la 12.08.2017 13:35 0

Matti Viren kirjoitti erinomaisen kannanoton, jossa on useitakin tartuntapintoja.. nyt ei aika vain tällä erää riitä..

Juha Kivelä la 12.08.2017 13:44 0

Aika riittää avaamaan sen verran, että nyt on Suomen Lääkärikunnassa kunnianhimoinen hanke meneillään, jossa Suomen Lääkäriliiton eli Suomen lääkärien AMMATTIYHDISTYKSEN siunauksella KAIKILTA Suomessa toimivilta lääkäreiltä on tarkoitus VALINNANVAPAUSLAIN myötä siirtää KAIKKI vastuut ja velvollisuudet potilaalle eli asiakkaalle!

Edes tämä ei nyt Suomen Lääkärikunnalle riitä, vaan syksyn PALKKANEUVOTTELUIDEN asemaa parantaakseen Suomen Lääkärikunta on keksinyt aivan huikean "tuottavuushypyn", jossa itse asiassa LÄÄKÄRIN TEHTÄVÄT siirretään POTILAAN ITSENSÄ TEHTÄVIKSI!

Kysymys sen jälkeen enää kuuluukin, mihin ihmeeseen todella kovapalkkaisia lääkäreitä enää Suomessa tarvitaan, jos kerta lääkärin työt ja tehtävät on tarkoitus siirtää potilaalle eli asiakkaalle itselleen?!

Pertti la 12.08.2017 16:40 0

Suomessa säätelyjärjestelmällä tukahdutetaan markkinoiden itsesääntely, mistä seurauksena taloudessa on jatkuva kriisi. Kriisin seurauksilta on vältytty velkaantumalla. Sipilän hallitus otti tehtäväkseen turhan säätelyn purkamisen, ja velkaantumisen päättämisen. Mutta ilman sääntelyä ei tästäkään tietenkään selvitä. Saas nähdä, tekeekö Orpo markkinamekanismillekin säännöt selviksi.

Winston Smith ma 14.08.2017 16:01 1

Hyvä kirjoitus.

Kun valtion ja kuntien menoja ei saada kuriin, autoilu ja asuminen Suomessa on kasvava poliittinen riski ja verokarhun herkässä hajuaistissa. Kesäteatteri ja indoktrinaatio on meneillään autoilun verojen korotuksessa. Autoilun todellinen CO2-päästö Suomessa on alle 10 % mutta poliitikot puhuvat teoreettisesta luvusta 40 % joka on erittäin ja tahallisen harhaanjohtavaa. Lisäksi Suomi on maailman pohjoisin ja harvaan asuttu maa. Esimerkiksi Saksassa asuu samalla alueella ja olennaisesti leudommassa ilmastossa 15x väestömäärä. Suomen ei kannattaisi tässä profiloitua ja uhriutua koska todellisia ongelmia ei ole. Mutta tarkoitus onkin perustella maailmanparannuksella verojen korotuksia.

Kiinteistövero on toinen Sampo. Itse maksan sitä ok-talosta ja mökistä vasta 4000 € vuodessa joten runsaasti korotusvaraa on, kokoomuksen mielestä.

Kansalaistottelemattomuutta ja painostuskeino on jättää uusi auto ostamatta. Niin kauan kun rajat on auki lomailla voi ulkomaillakin. Eikä ihme koulutetut nuoret muuttavat maasta sankoin joukoin ja lapsia ei synny. Aikanaan DDR joutui pysäyttämään vastaavan muuttoliikkeen piikkilangalla.

Juha Kivelä ma 14.08.2017 17:54 0

Hyvä kommentti Winston Smith, ma 14.08.2017 16:01.

Autoa ei nyt todellakaan kannata vaihtaa! - Ja jos hermo pettää, niin missään nimessä ei kannata ostaa saksalaista autoa! - Se, jos mikä on aivan parasta kansalaistottelemattomuutta ja todellinen painostuskeino, koska autoteollisuus on niin selvästi Saksan ykköselinkeino! - Ja jos se hermo pettää, niin Suomen oloissa paras auto lienee tällä hetkellä jonkin sortin hybridi, jolla voi huristella sekä bensalla (ei missään nimessä dieselöljyllä) että sähköllä.

Toimin aiemmin Kruununhakalaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana, tällä hetkellä hallituksen jäsenenä, ja voin täysin omasta kokemuksestanikin kertoa, että kiinteistövero on noussut järjettömästi. Taloyhtiössämme on neljä liikehuoneistoa, joista aiemmin sai vuokratuloa sen verran, että näkyi aidosti tuloslaskelmalla, nyt kuittaavat lähinnä kiinteistöveron! - Toki parempi tuokin kuin ilman vuokratuloa, mutta kertoo myös kiinteistöveron järjettömän korkeasta tasosta! - Onnettominta tässä onkin, että "valtiovarainministeri" Petteri Orpo (kok) meni tekemään Suomen Valtion Talousarvion vuodelle 2018, joka entisestään kiristää kiinteistöveroa!

Suomen alias Hölmölän politiikka onkin todellakin johtanut siihen, että ihmiset yrittävät realisoida kaiken omaisuutensa Suomesta, muuttaakseen Eurooppaan tai jonnekin muualle! - Lähes päivittäin Helsingistä ja muualtakin lähtee muuttoja Eurooppaan ja maailmalle, jota sitten kokoomuslainen Helsingin "pormestari" Jan "The Criminal" Vapaavuori (kok) paikkaa tuottamalla luku-, kirjoitus-, ym.. taidottomia Suomeen, Helsinkiin.. Kantasuomalaisten Veronmaksajien elätettäväksi!

Saa nähdä, missä vaiheessa sosialistis-kommunistisen yksipuoluejärjestelmän Puolue antaa käskyn myös ampua Kantasuomalaisia selkään, aivan kuten DDR:ssä aikoinaan tapahtui, ellei piikkilanka riittävästi pidättele!

Kaarle Akkanen ti 15.08.2017 10:56 0

Poliitikoille on helppoa tyydyttää "osapuolia" jatkamalla elämistä yli varojen. Uskallus tehdä oikeita korjausliikkeitä puuttuu selvästi. Jakopolitiikan jatkaminen velaksi on varmin tae sille, että jatkossakin pysytään vallan kahvassa!Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Matti Viren

Matti Viren Turun yliopiston professori (emeritus)

tuoreimmat

Plagiointi

pe 19.01. 16:36

Paha saa palkkansa, vai saako?

ma 20.11. 12:49

Sata vai kaksi sataa vuotta

la 18.11. 03:21

Kun on liikaa rahaa

pe 10.11. 10:19

Vihapuhe mallia DDR

ke 20.09. 14:02

Kenen kannattaa olla solidaarinen?

pe 01.09. 10:16

Eurooppa kansainvaellusten kourissa

to 24.08. 21:16

Työvoiman tarjonta kasvaa vain palkkojen myötä

ti 22.08. 13:10

Maksamme velkaa

ma 14.08. 11:26

Työvoimapula. Nyt

la 29.07. 11:32

blogit

Vieraskynä

Onko mahdollista tehdä alueliitoksia vastoin Trumpin toiveita?

pe 16.02.2018 21:55

Juha Ahvio

Uusimman ajan ensimmäinen kansanmurha kohdistui kirkkoon ja kristittyihin

pe 16.02.2018 19:19

Professorin Ajatuksia

Brändin arvo

pe 16.02.2018 19:15

Jukka Hankamäki

Väyrynen splittaa tai kokoaa kepun

to 15.02.2018 17:22

Petteri Hiienkoski

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12.2017 08:52

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kutsutaan romanit Suomeen ja testataan Helsingin päätös

la 02.12.2017 20:53

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Sukupuolineutraali muoti - mitä se on?

ti 23.01.2018 06:34

Arto Luukkanen

Ystävää ei jätetä - edes Pulassa tahi Velassa?

ke 14.02.2018 10:56

Mika Niikko

Toinen kierros konservatiivien käsissä

to 18.01.2018 16:21

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Avoin kirje päätoimittajille ja JSN:lle

ke 07.02.2018 16:53

Heikki Porkka

Yle, Uganda ja Irak

to 15.02.2018 20:10

Olli Pusa

Ilmastotutkijat: Ilmastonmuutos on peruutettu?

to 08.02.2018 21:22

Alan Salehzadeh

Näkökulma: Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan ruokkii konfliktia ja synnyttää pakolaisia

la 27.01.2018 19:25

Janne Suuronen

Hurstin valinta

la 27.01.2018 15:30

Reijo Tossavainen

Median kenttäoikeus vallan väärinkäyttöä

la 17.02.2018 10:10

Jessica Vahtera

Tehkää enemmän töitä, siskot!

ke 01.11.2017 09:55

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Yliopisto muutoksen kourissa

pe 16.02.2018 19:16

Matti Viren

Plagiointi

pe 19.01.2018 16:36