Ennakkoluuloista ja rasismista

Opetushallituksen rasismin määritelmä on niin laaja, että siihen mahtuu suvaitsevainen HS-toimittaja

Blogit ke 01.02.2017 17:43

Uutisella tarkoitetaan uutta tietoa ajankohtaisesta asiasta. Jos uutisella halutaan muokata mielipiteitä käyttäen valheellista tai totuudenmukaista, mutta valikoivaa materiaalia, on kyse propagandasta.  

Toistuvasta samaan aihepiiriin liittyvästä propagandan eli puutteellisen tai virheellisen tiedon syöttämisestä voidaan käyttää sanaa manipulointi, jolla tarkoitetaan pyrkimystä muokata vastaanottajan ajattelua tai toimintaa haluttuun suuntaan.

Ikävänä esimerkkinä manipulaatiosta voidaan pitää opetusministeriön alaisen opetushallituksen opettajan opasta, jonka sisältö oli useiden vuosien ajan opetushallituksen sivuilla Kempeleen raiskaustapauksen (23.11.2015) jälkeisiin päiviin asti. Opettajan oppaan tekstissä luki muun muassa näin:

”Lasten ja nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin on onnistuneesti vaikutettu yksinkertaisella, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla seuraavin askelin:

- nostetaan esille positiivisia esimerkkejä ja kertomuksia, kaikki negatiiviset kertomukset sivuutetaan ilman huomiota
- nostetaan esille esimerkkejä myönteisestä kehityksestä ja tehdään positiivisista tapahtumista näyttäviä dokumentteja ja suuria uutisia
- edellinen nostaa esille lisää positiivisia esimerkkejä, joille annetaan näyttävää julkisuutta

näin kerätään näyttöä sille, että ilmapiirissä tai jonkin ryhmän käytöksessä muutos on mahdollista, muutoksesta on myönteisiä esimerkkejä ja että juuri minun ryhmäni jäsenillä on positiivisia kokemuksia ja he ovat muuttaneet asennettaan.”

Yllä oleva ohjeistus oli opetushallituksen sivulla vielä lauantaina 28.11.2015. Maanantaina 30.11.2015 kyseinen tekstinkohta oli muutettu seuraavaan muotoon:

”Lasten ja nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin on onnistuneesti vaikutettu yksinkertaisella, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla seuraavin askelin:

- nostetaan esille esimerkkejä myönteisestä kehityksestä ja tehdään positiivisista tapahtumista dokumentteja ja uutisia
- näin kerätään näyttöä sille, että ilmapiirissä tai jonkin ryhmän käytöksessä muutos on mahdollista, muutoksesta on myönteisiä esimerkkejä ja että juuri minun ryhmäni jäsenillä on positiivisia kokemuksia ja he ovat muuttaneet asennettaan.”

Tekstin muuttamiseen lienee vaikuttanut se, että Kempeleessä, kuten monilla muilla paikkakunnilla, opastettiin kouluja vastaanottomaan turvapaikanhakijoita kouluihin, jotta ennakkoluulot karisevat.

Kempeleen koulun rehtori ja opettajien valtaosa teki työtä käskettyä piittaamatta varoitussignaaleista, joita oli kaikunut useita vuosia Suomesta ja erityisesti EU-maista, joihin oli suuntautunut voimakasta maahanmuuttoa islaminuskoa noudattavista maista. Nähtävästi koulussa luotettiin kriitikkoja enemmän valtamedian uutisointiin, muihin viranomaisiin ja Suomen poliittiseen johtoon.

Opetushallituksen opettajan oppaassa on myös Karmela Liebkindin määritelmä rasismista:

”Rasismista puhutaan pelkästään "rotujen” yhteydessä tai sitten esimerkiksi ikärasismista. Aihepiiriin liittyviä käsitteitä voi selkiyttää vaikkapa tutkija Karmela Liebkindin käyttämällä määrittelyllä:

sterotypia = yksinkertaistettu selitys, malli
ennakkoluulo = asenne, josta käytöksenä seuraa syrjintää
rasismi = ajattelutapa, jossa ihmiset luokitellaan hyviin ja pahoihin ryhmiin, ryhmän pahuus periytyy (alempiarvoinen ryhmä saa olla rauhassa, jos tyytyy siihen, mitä sille annetaan)
xenofobia = rasismia, jossa alempiarvoinen, paha ryhmä on myös vaarallinen, pelottava ja pitää siksi tuhota.”

Suvaitsevaiseksi itsensä mieltävä hyvä ihminen näyttäytyy usein melko paradoksaalisessa valossa, kuten seuraavista lainauksista on nähtävissä.

Laura Saarikoski, HS, 14.10.2016:

”Tarkoitan, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todellinen poliittinen väkivalta tuntuu mahdolliselta vaalituloksen jälkeen.
”Entä jos Trump häviää? Hän ei ole valmistanut kannattajiaan mitenkään, vaan vannoi torstainakin voittavansa. Suurin osa mielipidemittauksista ennustaa Trumpille tappiota. Kykenisikö hän nielemään sen?”

Laura Saarikoski, HS 8.11.2016 (vaalipäivä):

"Juhlatunnelmasta ja voitonvarmuudesta huolimatta Clintonin kannattajat olivat ajatelleet myös sitä, miten republikaani Donald Trumpin kannattajat reagoivat, jos tämä häviää."

Saarikoski luokittelee ennakkoluuloonsa perustaen Trumpin kannattajat pahoiksi, pelottaviksi ja vaarallisiksi ihmisiksi. Karmela Liebkindin määrityksen mukaan Saarikoski on rasisti.
 

Heikki Porkka ke 01.02. 17:43

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot