EU:n tuomioistuin vahvisti: Turvapaikanhakijat voidaan palauttaa ensimmäiseen EU-maahan

Euroopan unionin tuomioistuin on tuomioissaan päättänyt, että EU:n jäsenmaat voivat palauttaa toisen EU-maan kautta tulleet turvapaikanhakijat ensimmäiseen EU:hun tulomaahan.

Ulkomaat ke 26.07.2017 17:27

Tuomioistuimen päätöksellä on merkittävät seuraamukset, sillä erityisesti vuoden 2015–2016 turvapaikkakriisin aikana Dublinin asetusta ei noudatettu, vaan turvapaikkahakemukset käsiteltiin yleensä vasta siinä maassa, mihin hakija halusi hakemuksensa jättää, uutisoi tänään Verkkouutiset.

Kyse on Dublin III -asetuksen tulkinnasta, jonka mukaan turvapaikanhakijan hakemus on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hakija on saapunut.

Tuomioistuimen käsittelemässä tapauksessa Syyriasta tullut pakolainen oli ensimmäisenä EU-maana saapunut Kroatiaan, mutta kroatialaisviranomaiset olivat ohjanneet heidät eteenpäin Sloveniaan, missä syyrialainen jätti turvapaikkahakemuksensa. Toisessa kahdessa tapauksessa afgaanipakolaiset olivat niin ikään tulleet EU:n alueelle Kroatian kautta, mutta he olivat jättäneet hakemuksensa vasta Itävallassa, Verkkouutiset kertoo.

Slovenia ja Itävalta halusivat palauttaa pakolaiset Kroatiaan.

Kroatian olisi pitänyt käsitellä molempien syyrialaisten turvapaikkahakemukset heidän ylitettyä Kroatian rajan EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan. Turvapaikanhakijoiden rajanylitys kolmansiin EU-maihin oli laiton, vaikka se poikkeuksellisten olojen vuoksi sallittiin humanitäärisistä syistä.

Jukka Rahkonen ke 26.07. 17:27

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot