Blogi: Reijo Tossavainen, la 15.07.2017 06:39

Kilpailu takaa hyvän laadun ja hinnan myös terveyspalveluissa - ei monopoli

"Yksityistäminen on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä", väittää esimerkiksi oikeusoppinut professori Jukka Kekkonen Ylen haastattelussa. Samaa mantraa hokevat lukuisat vasemmistolaiset "asiantuntijat".

Olen Kekkosen kanssa asiasta täysin eri mieltä.

Asiakkaan näkökulmasta kilpailuttamisen hyvä puoli lähtee jo siitä, että hän voi päättää kenen oven hän aukaisee. Toisin sanoen jos hän on tyytymätön, hän voi mennä toisen palveluntarjoajan luokse. Ja jos tyytymättömiä on paljon, niin huono palveluntarjoaja tippuu armotta pelistä pois.

Tänään on vielä toisin. Jos et ole työterveyshuollon piirissä, sinä et juurikaan voi valita minne menet. Jos olet tyytymätön pitkiin jonoihin ja muutoinkin huonoon palveluun, sinä voit vain manata.

Kuvitellaan, että kullakin paikkakunnalla olisi vain yksi yhteiskunnan ylläpitämä ruokakauppa. Et voisi valita. Väitän, että lopputulema laadun, hinnan ja palvelun kannalta olisi paljon huonompi kuin nykyisen kilpailun oloissa.

                                                            .........................

Klikkaa allaolevia painikkeita, jotta tämä blogi ja Oikea Media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää. Kaikki eivät vielä tunne hyvää julkaisua.

 

 

 

Reijo Tossavainen la 15.07. 06:39

Kommentit: 10

Juha Kivelä la 15.07.2017 10:01 1

Kilpailu ei takaa hyvää laatua eikä hintaa myöskään terveyspalveluissa - eivät edes lukuisat yksityiset terveyspalveluiden tarjoajat!

Ylen haastattelussa torstaina 14.7.2017 Jukka Kekkonen totesi yksityistämisestä, että "Siitä on tullut mantra, jota ajetaan väkisin läpi". Tämä on totta!

Samaisessa Ylen haastattelussa Jukka Kekkonen oli Reijo Tossavaisen mukaan mukaan maininnut, että "Yksityistäminen on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä". Tämäkin on totta!

Tehtäköön se jo alussa avoimesti selväksi, kyllä minä kannatan vahvaa julkista terveydenhuollon sektoria, jossa yksityisiä palveluiden tarjoajia käytetään juurikin renkeinä, ei missään nimessä kuitenkaan päästäen heitä isännän asemaan, toisin kuin Reijo Tossavainen näyttäisi piilovaikuttamisen tavalla pyrkivän heidät asemoimaan julkinen terveydenhuolto demonisoiden!

Vuoden aikana on tullut erittäin järkeviä kannanottoja aiheesta useamman professorin taholta, joista itse olen seurannut etenkin emeritusprofessori Martti Kekomäkeä sekä professori Lasse Lehtosta, joista etenkin ensin mainitulla on ollut ajoittain todella tarkkoja - oikeansuuntaisia havaintoja - Suomessa vallitsevasta tilanteesta terveydenhuollon uudistuksen saralla.

Mielestäni on erittäin vaarallista sortua tässä asiassa populismiin, johon Reijo Tossavainen valitettavasti yllä olevalla kirjoituksellaan sortuu.

Suomen terveydenhuollon kokonaisuudistus on erittäin tarpeellinen ja ajankohtainen. Se ei kuitenkaan ratkea yksityistämisellä, vaan tarvitsee peruspilarikseen toimivan julkisen sektorin toimijan! Tästä aiemmin keväällä emeritusprofessori Martti Kekomäki antoi A-studiossa havainnollistavan esimerkin ns. Sipoon esimerkissä, jonoja ei ole julkisella puolella, mikäli sinne palkataan osaavaa johtoa!

Tässä on mahdoton tehdä asiasta kokonaisselvitystä, mutta kyseessä olevaan uudistukseen liittyy julkisen ja yksityisen terveydenhuollon lisäksi Yliopistolliset Keskussairaalat, tietojärjestelmät, KELA, Lääkäriliitto, lääketieteelliset, jne....

Juha Kivelä la 15.07.2017 10:03 0

Tarvittaessa olen valmis omalta osaltani antamaan panokseni uudistusprosessiin.

Reijo Tossavainen3402 la 15.07.2017 11:36 0

Kivelälle kysymys: Miksi vain Sipoossa on osaava johto?

En vastusta julkisia palveluja. Julkisia palveluja tarvitaan, mutta niiden rinnalle tarvitaan tasavertaisina yksityisiä. Asiakas päättäköön, kuka palvelee parhaiten.

Pertti la 15.07.2017 15:49 0

Yhteiskunta kyllä estää yksityisten terveyspalvelujen tuottajien fuusiot, jos epäilee yhdistymisen haittaavan kilpailua. Esimerkiksi joulukuussa 2016 HS otsikoi: "Kilpailuvirasto ottaa lisäaikaa Diacorin ja Terveystalon yhdistymisen tutkimiseen".

Suhtautuminen kilpailuun muuttuu kuitenkin ambivalentiksi, kun tarkastelu kohdistetaan julkisen vallan toimintaan. Jotenkin virkatyönä tuotettu terveyspalvelu herättää ihmisissä luottamusta paitsi ehkä juuri silloin, kun joku Kupittaan G1 osasto tms. sattuu olemaan otsikoissa.

Juha Kivelä la 15.07.2017 17:37 0

Tossavaiselle kysymys: Missä olen sanonut, että vain Sipoossa on osaava johto?

Kyseisessä A-studiossa, johon aiemmin yllä viittäsin, emeritusprofessori Martti Kekomäki otti Sipoon vain yhdeksi hyväksi esimerkiksi, siitä kuinka hyvin tai huonosti samassa yksikössä eri johtajan alaisuudessa voidaan vaikuttaa julkisen terveydenhuollon palveluiden saatavuuteen!

Alla on Ylen linkki kyseiseen A-studion jaksoon, joka ei ikävä kyllä taida enää löytyä Ylen Areenasta. Ohi varsinaisen aiheen.. jos ja kun - ainakin tällä hetkellä - suomalaisia veronmaksajia pakkoverotetaan Yle-verolla, niin katson, että kaikki Ylen etenkin omatuotanto, kuten A-studiot, tulisi saada ladata omalle tallennuskapasiteetille esitysajankohdasta riippumatta, sillä sisältöä ei voi tässä rajata Ylen omaisuudeksi, vaan sen tulee olla myös (etenkin) sen rahoittaneen omaisuutta!

https://yle.fi/uutiset/3-9596186

Kirjoitit itse tekstissäsi, että "jos olet tyytymätön pitkiin jonoihin ja muutoinkin huonoon palveluun, sinä voit vain manata". Tämä ei pidä paikkaansa, vaikka entisenä kansanedustajana (ps) juuri sinun tulisi ymmärtää, että tuo on kaikkein eniten juuri poliitikkojen aikaansaama täysin tietoinen tilanne, etenkin julkisen terveydenhuollon osalta!

Jos pitkiä jonoja ja muutoinkin huonoa palvelua julkisella puolella esiintyy, ongelman ensisijaisena lähteenä on aina ollut Suomen Eduskunta kansanedustajiensa kautta!

Toissijaisena lähteenä pitkille jonoille ja muutoinkin huonolle palvelulle on, paikallinen johto, sekä sen lisäksi Lääketieteelliset tdk:nat, Lääkäriliitto, KELA, yksityiset vakuutusyhtiöt, Valvira, jne..

Vastauksessasi mainitset, että julkisten palveluiden "rinnalle tarvitaan tasavertaisina yksityisiä". Kuinka ajattelit, että tuo toteutuisi? Mistä rahoitus? Kuka valitsee hoidettavat, toteutuuko tasa-arvo? Jo nyt kaupungeissa ja kunnissa potilaita jaetaan kustannusperusteisesti julkisten ja yksityisten välillä!

Perustuuko jako em. tapauksissa katetuoton tavoitteluun yksityisen hyväksi?!

Juha Kivelä la 15.07.2017 17:43 0

Viittaamasi Ylen haastattelu Jukka Kekkosen näkemyksistä on vielä toistaiseksi saatavilla Ylen sivuilla.. se kannattaa katsoa yhä uudestaan, täysin kiihkottomasti, sillä Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen ottaa mielestäni täysin järkevästi kantaa käsillä olevaan asiaan!

https://yle.fi/uutiset/3-9724741

Reijo Tossavainen3402 ma 17.07.2017 21:51 0

Mehiläisen toim.joht. puhuu järkeviä käytännön kokemusten pohjalta. Nyt poliitikot ja virkamiehet kuuntelevat liikaa "asiantuntijaproffessoreita", joille arjen todellisuus usein liian vieras. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mehilaisen-johtaja-suomii-suuria-terveyskeskusjatteja-avataanko-suljettaviin-terveyskeskuksiin-yksityisia-asemia/6492204#gs.hVKxFjs

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:14 0

Alkaa vahvasti näyttämään siltä, että Reijo Tossavainen (ps) on nauttinut kansanedustaja-aikanaan ns. kahdella jakkaralla istumisesta, palkkaa on tullut sekä kansanedustajana kantasuomalaisten veronmaksajien veroeurojen muodossa että yksityisen terveydenhuoltoalan yrityksen Mehiläisen suunnalta, vai onko bonukset vaarassa kariutua ellei raivokasta miljardien jakoa yksityiselle puolelle saadakaan aikaiseksi!

Onko tällainen ns. kahdella jakkaralla istuminen yleisestikin perussuomalaisten - kuten muillakin puolueilla Suomessa - maan tapa?!

Katsoin tuon Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään haastattelun, jossa nyt ei ollut oikein päätä eikä häntää..

Kuinka monessa kunnassa ja kaupungissa Suomessa on jo tilanne sama kuin Kuusankoskella, jossa ARA-rahoitteisesti on yksityisen terveydenhuollon sektorin yritykset, kuten Reijo Tossavaisenkin niin ihannoima Mehiläinen sekä Attendo, saaneet "täyden avoimen valtakirjan" paikallisilta kunnan- ja kaupunginedustajilta rellestää jo nyt kantasuomalaisen veronmaksajan veroeuroilla mielin määrin, rakennuttaen verovaroilla uusia - juurikin noita 5-15 henkilön työllistäviä - yksityisen puolen terveydenhuollon yksiköitä, etenkin vanhustenhuoltoon tässä vaiheessa?!?!?

Samalla Kuusankoskellakin vanhuksia kotiutetaan aina Myllykoskelle asti - kauas muusta perheestä ja sukulaisista! - Eikö tämä ole kaukana siitä, mitä toisaalla kirjoitat Reijo Tossavainen, kun kaipaat palvelua kotikuntaasi Savitaipaleelle ja näet ongelmallisena hakea palvelut kaukaa (40 km) aina Lappeenrannasta asti?!

Reijo Tossavaisen ajattelussa varmaan vanhukset edustavatkin sitä Suomelle niin haitallista kuluerää, että heistä on mitä pikimmin päästävä eroon - vaikka sitten Lääkäriliiton suosiollisella eutanasia-ohjelmalla!

Kuinka heikoissa kantimissa onkaan Suomessa ollut ja on, niin kunnallinen kuin valtakunnantasonkin poliittinen päätäminen!

Mehiläisen "palveluista" esim. vuoden ajalta.. palvelumaksut nousseet enimmillään 200 % alle vuoden aikana!

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:21 0

Mehiläisen 200 % noussut palvelumaksu on esimerkiksi eReptin kirjoittaminen, joka vuoden 2016 puolella maksoi 0,95 euroa/resepti, mutta nyt tänä vuonna 2017 1,90 euroa/resepti, nousua huimat 200 %!

Reijo Tossavaisen linkittämässä haastattelussa terveysjätti Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ilmaisee huolensa siitä, että ".. sosiaali- ja terveyspalveluissa kaikista tärkeintä on henkilöstön tuottavuus".

Henkilöstön tuottavuus onkin nostettu terveysjätti Mehiläisessä ykkössijalle, josta hyvänä esimerkkinä on palvelumaksu (lue: rahastusmaksu), joka on kassalla maksettava "sarisairaanhoitajalle" tai "tyttitoimistotyöntekijälle", joka tuosta noin kahden (2) minuutin työstä laskuttaakin 19,70 euroa! - Kyllä siinä on tuntiansiot kohdallaan ja veroparatiisiin saadaan siirrettyä erittäin kannattavaa!

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:32 0

Reijo Tossavainen kirjoittaa yllä vastauksessaan, ma 17.07.2017 21:51, että "Nyt poliitikot ja virkamiehet kuuntelevat liikaa "asiantuntijaproffessoreita", joille arjen todellisuus usein liian vieras".

Lainauksesta paistaa liiankin selvästi läpi se, että kansanedustajamme on kauttaaltaan ostettu toteuttamaan ns. SOTE-uudistus siten, että julkisen puolen toiminnot ajetaan lopullisesti alas ja että kantasuomalaisen veronmaksajan veroeurot siirretään vastikkeetta yksityisen puolen terveyspalveluyritysten tulopuoleksi!

Aiemmin poliitikot ja virkamiehet kuuntelivat liikaa mainostoimistojen, lobbaustoimistojen sekä yksityisten terveyspalveluiden tuottajien liituraitapukuja, mutta kun kansa sai siitä tietää ja nousi kapinaan täysin villiä ja laitonta yksityistämistä vastaan, niin nyt sitten nuo samaiset tuuliviirit eli täysin tyhjäpää kansanedustajat vailla mitään omaa ajattelukykyä sitten kuuntelevat mukamas liiaksi "asiantuntijaprofessoreita", jotka olisivat liiaksi erkaantuneet arjen todellisuudesta ja asiat olisivat muka vieraita..

Eikö aiemmin sitten vastaavasti ollut tilanne, jossa yksityisten terveyspalvelujen tuottajat olivat liiaksi äänessä, vaikka olivatkin täysin erkaantuneita todellisuudesta sekä asiat, joista antoivat poliitikoille ohjausta olivat (ovat edelleenkin) täysin vieraita?!

Poliitikoilla tulisi olla edes perustavaa laatua oleva käsitys näistä asioista, nyt alkaa käymään selväksi, että heille jos kelle arjesta ja todellisuudesta erkaantuminen on tätä päivää!Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Reijo Tossavainen

eläkeläinen ent. kansanedustaja (ps), päätoimittaja, yrittäjä

tuoreimmat

Hallituksen arvoton arvopohja

pe 22.09. 21:14

Matkailuautolla Malagaan, 20. päivä: Pisan torni pysyy edelleenkin pystyssä

pe 22.09. 07:55

Ylen punavihreän julistuksen sijaan objektiivista ja neutraalia journalismia

ke 20.09. 10:22

Mikä on pyykkipojan sukupuolineutraali nimi? Kohta Aamulehti senkin kertoo?

ma 18.09. 09:19

Vastakkainasettelu tulee lisääntymään

su 17.09. 07:51

Taposen ja Huhtelan twiitit mauttomia ja osoitus huonosta harkintakyvystä

pe 15.09. 07:34

Soinin ajattelu pätkii

to 14.09. 07:19

Perussuomalaiset kasvaa suurimmaksi puolueeksi. Tilaa löytyy yhä enemmän.

ke 13.09. 07:54

Jussi Halla-aho arvostelee ylikomisario Jari Taposen sinisilmäistä politikointia

su 10.09. 09:54

Punavihreiden laittomuuksia ei saa hyväksyä

la 09.09. 08:32

blogit

Vieraskynä

Turku ja Suomi. Lintukoto joka romahti.

to 21.09.2017 19:57

Juha Ahvio

Ylen mielenkiintoinen Me kannatamme Trumpia! -radiokeskustelu

pe 08.09.2017 13:47

Professorin Ajatuksia

Antoiko Yle tahallaan väärän vaikutelman?

la 23.09.2017 10:35

Jukka Hankamäki

Eduskunta tilaa maahanmuutosta hyvän tarinan

pe 22.09.2017 09:50

Petteri Hiienkoski

Sisäministeri kansalaisten turvallisuutta ja avointa yhteiskuntaa vastaan

la 23.09.2017 10:41

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Lähi-idän ja Afrikan väestö ohittaa venäjänkielisten määrän pian Helsingissä ja Espoossa

ti 19.09.2017 00:54

Piia Kattelus

Hallituksen vastuu laittomassa maahantulossa

ke 13.09.2017 11:50

Henry Laasanen

Demarit tukkanuottasilla: feministit vs. sovinistit

la 02.09.2017 10:37

Arto Luukkanen

Niinistö jänistää ja tekee "putinit"?

pe 22.09.2017 08:23

Mika Niikko

YK - Yllä kritiikin

ke 13.09.2017 15:58

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

50 000 tulotonta ruokakuntaa - keitä he ovat? - tietämiseen ei muuten tarvita rakettitiedettä

ma 11.09.2017 19:06

Heikki Porkka

Turvapaikanhakija sai kymmenen vuoden tuomion Virossa

pe 22.09.2017 23:26

Olli Pusa

Kuka on suvakki?

ma 18.09.2017 04:24

Alan Salehzadeh

Iran pyrkii hiljentämään myös ulkoiranilaisia toimittajia ja kriitikkoja

ma 11.09.2017 18:52

Janne Suuronen

Ylikomisario Taponen on aivan oikeassa

ti 12.09.2017 13:39

Reijo Tossavainen

Hallituksen arvoton arvopohja

pe 22.09.2017 21:14

Jessica Vahtera

Surusta vihaan ja pelon seurassa kotiin

ke 23.08.2017 09:27

Pauli Vahtera

Vaalimuistoja

ma 17.07.2017 11:31

Timo Vihavainen

Volga-matushkan varrelta

la 23.09.2017 10:38

Matti Viren

Vihapuhe mallia DDR

ke 20.09.2017 14:02