Blogi: Reijo Tossavainen, la 15.07.2017 06:39

Kilpailu takaa hyvän laadun ja hinnan myös terveyspalveluissa - ei monopoli

"Yksityistäminen on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä", väittää esimerkiksi oikeusoppinut professori Jukka Kekkonen Ylen haastattelussa. Samaa mantraa hokevat lukuisat vasemmistolaiset "asiantuntijat".

Olen Kekkosen kanssa asiasta täysin eri mieltä.

Asiakkaan näkökulmasta kilpailuttamisen hyvä puoli lähtee jo siitä, että hän voi päättää kenen oven hän aukaisee. Toisin sanoen jos hän on tyytymätön, hän voi mennä toisen palveluntarjoajan luokse. Ja jos tyytymättömiä on paljon, niin huono palveluntarjoaja tippuu armotta pelistä pois.

Tänään on vielä toisin. Jos et ole työterveyshuollon piirissä, sinä et juurikaan voi valita minne menet. Jos olet tyytymätön pitkiin jonoihin ja muutoinkin huonoon palveluun, sinä voit vain manata.

Kuvitellaan, että kullakin paikkakunnalla olisi vain yksi yhteiskunnan ylläpitämä ruokakauppa. Et voisi valita. Väitän, että lopputulema laadun, hinnan ja palvelun kannalta olisi paljon huonompi kuin nykyisen kilpailun oloissa.

                                                            .........................

Klikkaa allaolevia painikkeita, jotta tämä blogi ja Oikea Media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää. Kaikki eivät vielä tunne hyvää julkaisua.

 

 

 

Reijo Tossavainen la 15.07. 06:39

Kommentit: 10

Juha Kivelä la 15.07.2017 10:01 1

Kilpailu ei takaa hyvää laatua eikä hintaa myöskään terveyspalveluissa - eivät edes lukuisat yksityiset terveyspalveluiden tarjoajat!

Ylen haastattelussa torstaina 14.7.2017 Jukka Kekkonen totesi yksityistämisestä, että "Siitä on tullut mantra, jota ajetaan väkisin läpi". Tämä on totta!

Samaisessa Ylen haastattelussa Jukka Kekkonen oli Reijo Tossavaisen mukaan mukaan maininnut, että "Yksityistäminen on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä". Tämäkin on totta!

Tehtäköön se jo alussa avoimesti selväksi, kyllä minä kannatan vahvaa julkista terveydenhuollon sektoria, jossa yksityisiä palveluiden tarjoajia käytetään juurikin renkeinä, ei missään nimessä kuitenkaan päästäen heitä isännän asemaan, toisin kuin Reijo Tossavainen näyttäisi piilovaikuttamisen tavalla pyrkivän heidät asemoimaan julkinen terveydenhuolto demonisoiden!

Vuoden aikana on tullut erittäin järkeviä kannanottoja aiheesta useamman professorin taholta, joista itse olen seurannut etenkin emeritusprofessori Martti Kekomäkeä sekä professori Lasse Lehtosta, joista etenkin ensin mainitulla on ollut ajoittain todella tarkkoja - oikeansuuntaisia havaintoja - Suomessa vallitsevasta tilanteesta terveydenhuollon uudistuksen saralla.

Mielestäni on erittäin vaarallista sortua tässä asiassa populismiin, johon Reijo Tossavainen valitettavasti yllä olevalla kirjoituksellaan sortuu.

Suomen terveydenhuollon kokonaisuudistus on erittäin tarpeellinen ja ajankohtainen. Se ei kuitenkaan ratkea yksityistämisellä, vaan tarvitsee peruspilarikseen toimivan julkisen sektorin toimijan! Tästä aiemmin keväällä emeritusprofessori Martti Kekomäki antoi A-studiossa havainnollistavan esimerkin ns. Sipoon esimerkissä, jonoja ei ole julkisella puolella, mikäli sinne palkataan osaavaa johtoa!

Tässä on mahdoton tehdä asiasta kokonaisselvitystä, mutta kyseessä olevaan uudistukseen liittyy julkisen ja yksityisen terveydenhuollon lisäksi Yliopistolliset Keskussairaalat, tietojärjestelmät, KELA, Lääkäriliitto, lääketieteelliset, jne....

Juha Kivelä la 15.07.2017 10:03 0

Tarvittaessa olen valmis omalta osaltani antamaan panokseni uudistusprosessiin.

Reijo Tossavainen3402 la 15.07.2017 11:36 0

Kivelälle kysymys: Miksi vain Sipoossa on osaava johto?

En vastusta julkisia palveluja. Julkisia palveluja tarvitaan, mutta niiden rinnalle tarvitaan tasavertaisina yksityisiä. Asiakas päättäköön, kuka palvelee parhaiten.

Pertti la 15.07.2017 15:49 0

Yhteiskunta kyllä estää yksityisten terveyspalvelujen tuottajien fuusiot, jos epäilee yhdistymisen haittaavan kilpailua. Esimerkiksi joulukuussa 2016 HS otsikoi: "Kilpailuvirasto ottaa lisäaikaa Diacorin ja Terveystalon yhdistymisen tutkimiseen".

Suhtautuminen kilpailuun muuttuu kuitenkin ambivalentiksi, kun tarkastelu kohdistetaan julkisen vallan toimintaan. Jotenkin virkatyönä tuotettu terveyspalvelu herättää ihmisissä luottamusta paitsi ehkä juuri silloin, kun joku Kupittaan G1 osasto tms. sattuu olemaan otsikoissa.

Juha Kivelä la 15.07.2017 17:37 0

Tossavaiselle kysymys: Missä olen sanonut, että vain Sipoossa on osaava johto?

Kyseisessä A-studiossa, johon aiemmin yllä viittäsin, emeritusprofessori Martti Kekomäki otti Sipoon vain yhdeksi hyväksi esimerkiksi, siitä kuinka hyvin tai huonosti samassa yksikössä eri johtajan alaisuudessa voidaan vaikuttaa julkisen terveydenhuollon palveluiden saatavuuteen!

Alla on Ylen linkki kyseiseen A-studion jaksoon, joka ei ikävä kyllä taida enää löytyä Ylen Areenasta. Ohi varsinaisen aiheen.. jos ja kun - ainakin tällä hetkellä - suomalaisia veronmaksajia pakkoverotetaan Yle-verolla, niin katson, että kaikki Ylen etenkin omatuotanto, kuten A-studiot, tulisi saada ladata omalle tallennuskapasiteetille esitysajankohdasta riippumatta, sillä sisältöä ei voi tässä rajata Ylen omaisuudeksi, vaan sen tulee olla myös (etenkin) sen rahoittaneen omaisuutta!

https://yle.fi/uutiset/3-9596186

Kirjoitit itse tekstissäsi, että "jos olet tyytymätön pitkiin jonoihin ja muutoinkin huonoon palveluun, sinä voit vain manata". Tämä ei pidä paikkaansa, vaikka entisenä kansanedustajana (ps) juuri sinun tulisi ymmärtää, että tuo on kaikkein eniten juuri poliitikkojen aikaansaama täysin tietoinen tilanne, etenkin julkisen terveydenhuollon osalta!

Jos pitkiä jonoja ja muutoinkin huonoa palvelua julkisella puolella esiintyy, ongelman ensisijaisena lähteenä on aina ollut Suomen Eduskunta kansanedustajiensa kautta!

Toissijaisena lähteenä pitkille jonoille ja muutoinkin huonolle palvelulle on, paikallinen johto, sekä sen lisäksi Lääketieteelliset tdk:nat, Lääkäriliitto, KELA, yksityiset vakuutusyhtiöt, Valvira, jne..

Vastauksessasi mainitset, että julkisten palveluiden "rinnalle tarvitaan tasavertaisina yksityisiä". Kuinka ajattelit, että tuo toteutuisi? Mistä rahoitus? Kuka valitsee hoidettavat, toteutuuko tasa-arvo? Jo nyt kaupungeissa ja kunnissa potilaita jaetaan kustannusperusteisesti julkisten ja yksityisten välillä!

Perustuuko jako em. tapauksissa katetuoton tavoitteluun yksityisen hyväksi?!

Juha Kivelä la 15.07.2017 17:43 0

Viittaamasi Ylen haastattelu Jukka Kekkosen näkemyksistä on vielä toistaiseksi saatavilla Ylen sivuilla.. se kannattaa katsoa yhä uudestaan, täysin kiihkottomasti, sillä Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen ottaa mielestäni täysin järkevästi kantaa käsillä olevaan asiaan!

https://yle.fi/uutiset/3-9724741

Reijo Tossavainen3402 ma 17.07.2017 21:51 0

Mehiläisen toim.joht. puhuu järkeviä käytännön kokemusten pohjalta. Nyt poliitikot ja virkamiehet kuuntelevat liikaa "asiantuntijaproffessoreita", joille arjen todellisuus usein liian vieras. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mehilaisen-johtaja-suomii-suuria-terveyskeskusjatteja-avataanko-suljettaviin-terveyskeskuksiin-yksityisia-asemia/6492204#gs.hVKxFjs

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:14 0

Alkaa vahvasti näyttämään siltä, että Reijo Tossavainen (ps) on nauttinut kansanedustaja-aikanaan ns. kahdella jakkaralla istumisesta, palkkaa on tullut sekä kansanedustajana kantasuomalaisten veronmaksajien veroeurojen muodossa että yksityisen terveydenhuoltoalan yrityksen Mehiläisen suunnalta, vai onko bonukset vaarassa kariutua ellei raivokasta miljardien jakoa yksityiselle puolelle saadakaan aikaiseksi!

Onko tällainen ns. kahdella jakkaralla istuminen yleisestikin perussuomalaisten - kuten muillakin puolueilla Suomessa - maan tapa?!

Katsoin tuon Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään haastattelun, jossa nyt ei ollut oikein päätä eikä häntää..

Kuinka monessa kunnassa ja kaupungissa Suomessa on jo tilanne sama kuin Kuusankoskella, jossa ARA-rahoitteisesti on yksityisen terveydenhuollon sektorin yritykset, kuten Reijo Tossavaisenkin niin ihannoima Mehiläinen sekä Attendo, saaneet "täyden avoimen valtakirjan" paikallisilta kunnan- ja kaupunginedustajilta rellestää jo nyt kantasuomalaisen veronmaksajan veroeuroilla mielin määrin, rakennuttaen verovaroilla uusia - juurikin noita 5-15 henkilön työllistäviä - yksityisen puolen terveydenhuollon yksiköitä, etenkin vanhustenhuoltoon tässä vaiheessa?!?!?

Samalla Kuusankoskellakin vanhuksia kotiutetaan aina Myllykoskelle asti - kauas muusta perheestä ja sukulaisista! - Eikö tämä ole kaukana siitä, mitä toisaalla kirjoitat Reijo Tossavainen, kun kaipaat palvelua kotikuntaasi Savitaipaleelle ja näet ongelmallisena hakea palvelut kaukaa (40 km) aina Lappeenrannasta asti?!

Reijo Tossavaisen ajattelussa varmaan vanhukset edustavatkin sitä Suomelle niin haitallista kuluerää, että heistä on mitä pikimmin päästävä eroon - vaikka sitten Lääkäriliiton suosiollisella eutanasia-ohjelmalla!

Kuinka heikoissa kantimissa onkaan Suomessa ollut ja on, niin kunnallinen kuin valtakunnantasonkin poliittinen päätäminen!

Mehiläisen "palveluista" esim. vuoden ajalta.. palvelumaksut nousseet enimmillään 200 % alle vuoden aikana!

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:21 0

Mehiläisen 200 % noussut palvelumaksu on esimerkiksi eReptin kirjoittaminen, joka vuoden 2016 puolella maksoi 0,95 euroa/resepti, mutta nyt tänä vuonna 2017 1,90 euroa/resepti, nousua huimat 200 %!

Reijo Tossavaisen linkittämässä haastattelussa terveysjätti Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ilmaisee huolensa siitä, että ".. sosiaali- ja terveyspalveluissa kaikista tärkeintä on henkilöstön tuottavuus".

Henkilöstön tuottavuus onkin nostettu terveysjätti Mehiläisessä ykkössijalle, josta hyvänä esimerkkinä on palvelumaksu (lue: rahastusmaksu), joka on kassalla maksettava "sarisairaanhoitajalle" tai "tyttitoimistotyöntekijälle", joka tuosta noin kahden (2) minuutin työstä laskuttaakin 19,70 euroa! - Kyllä siinä on tuntiansiot kohdallaan ja veroparatiisiin saadaan siirrettyä erittäin kannattavaa!

Juha Kivelä ti 18.07.2017 11:32 0

Reijo Tossavainen kirjoittaa yllä vastauksessaan, ma 17.07.2017 21:51, että "Nyt poliitikot ja virkamiehet kuuntelevat liikaa "asiantuntijaproffessoreita", joille arjen todellisuus usein liian vieras".

Lainauksesta paistaa liiankin selvästi läpi se, että kansanedustajamme on kauttaaltaan ostettu toteuttamaan ns. SOTE-uudistus siten, että julkisen puolen toiminnot ajetaan lopullisesti alas ja että kantasuomalaisen veronmaksajan veroeurot siirretään vastikkeetta yksityisen puolen terveyspalveluyritysten tulopuoleksi!

Aiemmin poliitikot ja virkamiehet kuuntelivat liikaa mainostoimistojen, lobbaustoimistojen sekä yksityisten terveyspalveluiden tuottajien liituraitapukuja, mutta kun kansa sai siitä tietää ja nousi kapinaan täysin villiä ja laitonta yksityistämistä vastaan, niin nyt sitten nuo samaiset tuuliviirit eli täysin tyhjäpää kansanedustajat vailla mitään omaa ajattelukykyä sitten kuuntelevat mukamas liiaksi "asiantuntijaprofessoreita", jotka olisivat liiaksi erkaantuneet arjen todellisuudesta ja asiat olisivat muka vieraita..

Eikö aiemmin sitten vastaavasti ollut tilanne, jossa yksityisten terveyspalvelujen tuottajat olivat liiaksi äänessä, vaikka olivatkin täysin erkaantuneita todellisuudesta sekä asiat, joista antoivat poliitikoille ohjausta olivat (ovat edelleenkin) täysin vieraita?!

Poliitikoilla tulisi olla edes perustavaa laatua oleva käsitys näistä asioista, nyt alkaa käymään selväksi, että heille jos kelle arjesta ja todellisuudesta erkaantuminen on tätä päivää!Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Reijo Tossavainen

eläkeläinen ent. kansanedustaja (ps), päätoimittaja, yrittäjä

tuoreimmat

Natsi, natsi, natsi! Toisten leimaaminen on äärimmäistä mukasuvaitsevaisuutta

Klo 06:43.

PS-rivit ovat nyt yhtenäisemmät kuin ennen loikkaripettureiden lähtöä

ma 24.07. 08:10

Suvaitsemattomuus, vihapuhe ja vastakkainasettelu tulevat lisääntymään

su 23.07. 06:44

Perinteisen median yksipuolisuus on ala-arvoista journalismia

la 22.07. 09:46

Loikkariporukka hajoaa kuin pieru Saharaan

pe 21.07. 07:12

Pettäjän tie on tuskainen, käy harhaan. Loikkarit mahtuvat virhemarginaaliin.

to 20.07. 07:52

Valhe ja totuus Rinkebyn koulusta

ke 19.07. 18:32

Sotepalveluissa pienet yksiköt palvelevat hyvin ja kustannustehokkaasti

ti 18.07. 07:46

Naisten ja miesten palkkatasa-arvo on jo toteutunut. Tai sitten ei.

ma 17.07. 11:53

Olen samaa mieltä kuin Timo Soini: "Valhe aseena on alhaisin astalo"

la 15.07. 19:44

blogit

Vieraskynä

Relativismi vs. eurooppalaiset arvot

ke 21.06.2017 10:42

Juha Ahvio

Jatkoa vaarallinen vihreä valhe -keskustelulle

ti 04.07.2017 19:31

Professorin Ajatuksia

EU ja Suomen metsävarat

pe 14.07.2017 12:30

Jukka Hankamäki

Totuuden sanomisen hinta: 50 miljoonaa euroa

la 08.07.2017 10:54

Petteri Hiienkoski

Kolme vuotta ilmastotuhoon eli voiko ilmastonmuutosuutisointiin luottaa?

su 16.07.2017 11:20

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

YK:n propagandavideo Euroopan afrikkalaistamiseksi julki

ma 24.07.2017 23:29

Piia Kattelus (kesk.)

Ruotsin poliisin hätähuuto

ti 11.07.2017 10:15

Henry Laasanen

Vihreiden Kaisa Hernberg leikkii alistettua ja huono-osaista

ti 25.07.2017 08:41

Arto Luukkanen

Suomen menneisyyden taakat

pe 21.07.2017 22:46

Mika Niikko

Sateenkaari ja puolikuu

su 02.07.2017 23:22

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Pekka Haavisto - poliittinen ruumis

la 22.07.2017 16:32

Heikki Porkka

Mitä Neuvostoliiton pakkojäsenyys kylvi Virossa, sitä EU-jäsenyys tuottaa Suomessa

ti 25.07.2017 11:53

Olli Pusa

EU:n ytimessä?

pe 14.07.2017 12:52

Alan Salehzadeh

Näkökulma: Tuoko Trumpin ja Putinin yhteistyö rauhan Syyriaan?

ke 12.07.2017 09:53

Janne Suuronen

Putin tekee mitä lupaa

ma 24.07.2017 19:19

Reijo Tossavainen

Natsi, natsi, natsi! Toisten leimaaminen on äärimmäistä mukasuvaitsevaisuutta

ti 25.07.2017 06:43

Jessica Vahtera

Et tu, Brute?

pe 16.06.2017 10:02

Pauli Vahtera

Vaalimuistoja

ma 17.07.2017 11:31

Timo Vihavainen

Laivat Itämerellä

ti 25.07.2017 13:39

Matti Viren

Aamulehden Orwell-päivitys

ma 03.07.2017 21:45