Irtisanottu bussikuski: "somaleiden ilmainen matkustelu on päivittäistä"

"Mitä röyhkeämmin he käyttäytyvät, sitä enemmän heille annetaan lisää erityisoikeuksia - se ei ole oikeudenmukaista."

Kotimaa pe 14.07.2017 16:33
Asiakkaiden tasapuolista kohtelua toivonut ja nyt irtisanottu Gleb Simanov.

Oikea Media tavoitti Nobinalta irtisanotun kuljettajan Gleb Simanovin sekä Nobinan toimitusjohtaja Tom Wardin tänään puhelimitse.

Yhteensä kahdeksan vuotta Suomessa linja-autoa ajanut Gleb Simanov kertoi, että erityisesti somalinuoret matkustelevat maksamatta HSL:n linja-autoissa päivittäin. Heillä on tekaistuja mobliililippuja puhelimissaan, joita he vilauttavat kyytiin astuessaan. Joskus itse tehdyissä lipuissa on kömpelöitä kirjoitusvirheitä ja ne on helppo tunnistaa väärennöksiksi, mutta kuvakaappauksin ja erityisesti videokaappauksin kopioidut liput ovat yhtä yleisiä ja näyttävät aidommilta.

Gleb on ajanut Nobinan työntekijänä HSL:n linjoja Itä-Helsingissä puolitoista vuotta ja kertoo lippujen tarkastustilanteiden johtavan usein pitkiin minuuttien mittaisiin väittelyihin ja joskus paikalle pitää kutsua poliisi tilannetta selvittämään.

"He eivät kunnioita kuljettajien auktoriteettia eivätkä yleisesti muutakaan yhteiskunnan sääntöjä", Gleb kertoo puhelimessa. Vaikein ryhmä ovat juuri nuoret somalit. "Mitä röyhkeämmin he käyttäytyvät, sitä enemmän heille annetaan lisää erityisoikeuksia - se ei ole oikeudenmukaista."

Asianmukaisen lipun tarkastaminen kuuluu edelleen kuljettajan tehtäviin. HSL:n lipun tarkastajia Itä-Helsingin busseihin tulee Glebin kokemuksen mukaan keskimäärin vain kerran vuodessa, joten tarkastaminen jää käytännössä kokonaan kuljettajien vastuulle.

Osa somalitaustaisista kuljettajista ei koskaan tarkasta lippuja matkustajilta, vuosia alalla työskennellyt Gleb tietää. Se luo laittoman käytännön, jossa erityisesti muut somalit matkustavat säännöllisesti ilman maksua Helsingin linja-autoilla. Käytännössä muut matkustajat ja veronmaksajat maksavat heidän matkustelunsa jatkuvasti. 

Gleb halusi tuoda ongelman julkisuuteen ja kirjoitti asiasta Facebookiin ja lopulta kuvasi ja julkaisi videon tilanteesta todisteeksi kirjoitustensa tueksi. Glebin somalikollegat raivostuivat kirjoituksista ja videoista. Ilmeisesti heidän vaatimuksestaan ja painostuksestaan moitteettoman työuran tehnyt Gleb irtisanottiin ilman varoitusta seuraavana päivänä. 

Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward perustelee irtisanomista "sopimattomuudella asiakaspalvelutehtäviin". Työsopimuksen kirjallisesssa päättämisilmoituksessa syyksi ilmoitetaan "sopimaton ja rasistinen käytös".

"Kuljettajan tehtävä on ensisijaisesti ajaa kulkuneuvoa turvallisesti, eikä kuvata asiakkaita", Tom Ward vastaa puhelimessa. Hän kuitenkin myöntää, että kuljettajilla on edelleen vastuu asiakkaiden lippujen tarkistamisesta ja että se kuuluu kuljettajien yleisiin ohjeisiin. 

Toimitusjohtaja Tom Ward ei halunnut kommentoida asiaa enempää Oikean Median tiedustellessa, kuinka asiakkaiden tasapuolinen kohtelu voidaan varmistaa jatkossa ja kuinka tilanteen todentaminen ilman dokumentointia aidossa asiakastilanteessa olisi mahdollista.

Gleb kertoi haluavansa vain, että kaikille olisi samat säännöt. Nyt törkeimmin käyttäytyvät palkitaan ilmaisella joukkoliikenteellä. Glebin suomalaiset ja virolaiset kollegat ovat hänen kanssaan samaa mieltä vallitsevan tilanteen ongelmista.

Suomalaisilta on tulvinut kannustavia ja rohkaisevia viestejä Glebille. Työtarjouksia ja jopa pieniä rahalahjoituksia on ollut ystävällisten viestien joukossa. 

"Haluan kiittää kaikkia suomalaisia rohkaisevista viesteistä ja olen liikuttunut heidän osoittamasta myötätunnostaan."

Jukka Rahkonen pe 14.07. 16:33

Kommentit: 3

Hannele Korpela pe 14.07.2017 19:16 2

Toisin sanoen, tästälähtien, jos kuljettaja kysyy matkalippua, hänen käytöksensä on rasistista ja sopimatonta asiakaspalvelutehtäviin? Ja jotta kulkuneuvoa tulisi kuljetettua turvallisesti, kuljettaja pitäkööt turpansa kiinni ja keskittykööt ajamiseen ja tyytykööt siihen, että matkustajat esittelevät kuvakaapattuja mobiililippuja, jotka siis ovat väärennettyjä, ihan vaan turvallisuuden nimissä? Onko meillä kenties tässä oikein oppikirja-esimerkki poliittisesta korrektiudesta ja mihin se viimekädessä johtaa? Olisiko aika alkaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja tehdä somalinuorillekin selväksi, että he eivät ole maailman, saati suomen napoja ja heillä on ihan samat velvollisuudet kuin muillakin ihmisillä, eikä sen vaatiminen ole rasismia. Tämä Suomalaisten ja suomen lakeja noudattavien ulkomaalaisten toisarvoistaminen on saanut jo niin irvokkaita piirteitä, että mielessäni syljen tällaisia toisarvoistamiseen ja suoranaiseen syrjintään alentuvia päättäjiä ja yrityksiä.

Alcibiades su 16.07.2017 11:13 2

Pohjimmiltaan siis yrityksen työntekijöillä on lupa päättää ketkä asiakkaat maksavat ja ketkä eivät, eikä muilla työntekijöillä ole oikeutta paljastaa käytäntöä?

Mitenköhän tuo toimisi kaupan kassalla, jos kassahenkilö vain päästäisi osan asiakkaista tavaroineen läpi maksamatta? Sitten kun joku toinen kassahenkilö kantelisi asiasta, *hänet* erotettaisiin?

Eikö tässä suorastaan kannusteta korruptioon?

Saara ke 19.07.2017 03:50 0

Tuota esiintyy muuallakin kuin Helsingissä. Eräässä kaupungissa tekijöinä on yhdessä liikkuva nuorten muslimimiesten lauma. Kyseisessä kaupungissa on vielä pääsääntöisesti kantasuomalaiset kuskit.

Luulenpa, että kuljettajat eivät uskalla puuttua asiaan eikä yksikään tästä syystä myöskään tuo julki asiaa.

Tiedän asiasta, koska nämä röyhkeät, lippuja väärentävät nuoret kehuskelevat asialla ja päivittelevät takanapäin kuskien tyhmyyttä.

En usko kuskien tyhmyyteen, kyllä he varmasti väärät liput erottavat ja huomaavat mutta eivät uskalla reagoida asiaan näiden "kunniakansalaisten" kohdalla. Ehkä kuskit pelkäävät rasistileimaa ja potkuja - ehkä jopa joukkion väkivaltaa yms.

Tämäkin ilmiö pitäisi saada kuriin.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Matti Viren

Wir schaffen das!

Klo 01:52.

Timo Vihavainen

Kansalaistottelemattomuus

su 24.06. 22:00

Professorin Ajatuksia

Li Anderssonin usko Homo sovieticukseen

su 24.06. 21:59

Reijo Tossavainen

Kansallinen päätöksenteko ottaa niskalenkin EU-uskoisista

su 24.06. 19:04

Juha Ahvio

Suomalainen sanan- ja mielipiteenvapaus orwellilaisen aivopesun kourissa

la 23.06. 17:03

videot