Facebook sensuroi Nobel-palkitun kirjailijan ajatuksia

Imre Kertesz: "Eurooppa tulee pian tuhoutumaan ja syynä tähän on liberalismi, joka on osoittautunut lapselliseksi ja itsetuhoiseksi"

Kotimaa ti 04.07.2017 20:17
Kirjallisuuden Nobel-palkittu Imre Kertész

Jo useammat suomalaiset Facebook-käyttäjät ovat joutuneet huomaamaan tilinsä suljetuksi, mikäli ovat jakaneet Imre Kerteszin kirjoitusta Facebookissa. Imre Kertesz on vuoden 2002 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut unkarinjuutalainen. 

Imre Kertesz kirjoitti vapaasti suomennettuna näin: "Eurooppa tulee pian tuhoutumaan ja syynä tähän on liberalismi, joka on osoittautunut lapselliseksi ja itsetuhoiseksi. Eurooppa tuotti Hitlerin ja Hitlerin jälkeen maanosa on vailla argumentteja. Sen ovet ovat auki islamille eikä enää uskalleta puhua rodusta ja uskonnosta, vaikka ainoa mitä islam tuntee, on viha vieraita rotuja ja uskontoja kohtaan. Haluaisin puhua siitä, miten muslimeja tulvii Eurooppaan, miehittäen, suoraansanoen tuhoten sen, ja miten Eurooppa suhtautuu tähän, sen itsetuhoisesta liberalismista ja typerästä demokratiasta. Tarina päättyy aina samoin: sivilisaatio saavuttaa sellaisen kehityksen tason, jolla se ei ainoastaan ole kyvytön puolustamaan itseään, vaan jolla se täysin käsittämättömästi näyttää palvovan omaa vihollistaan."

Tätä suomenkielistä käännöstä jakaneiden Facebook-tilejä on suljettu tällä viikolla vedoten Facebookin yhteisönormien rikkomiseen. 

Imre Kertész (9. 11.1929 Budapest – 31. 3.2016 Budapest) oli unkarilainen kirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2002. Kertészin useimmat kirjat käsittelevät joko elämää keskitysleireillä tai keskitysleirikokemusten vaikutusta myöhemmissä elämänvaiheissa.

Kertész syntyi juutalaiseen perheeseen Budapestissä. Keväällä 1944 hänet pakkosiirrettiin 7 000 muun unkarinjuutalaisen kanssa Auschwitziin ja muutaman kuukauden kuluttua edelleen Buchenwaldiin.

Edit 7.7.2017 21:12: Imre Kerteszin sitaatti löytyy hänen vuonna 2015 kirjoittamasta kirjastaan "The Last Refuge" (ISBN: 9789187347948) (Arutz Sheva)

Jukka Rahkonen ti 04.07. 20:17

Kommentit: 7

Juha. ti 04.07.2017 23:10 0

"Imre Kertesz kirjoitti vapaasti suomennettuna näin: "Eurooppa tulee pian tuhoutumaan ja syynä tähän on liberalismi, joka on osoittautunut lapselliseksi ja itsetuhoiseksi. Eurooppa tuotti Hitlerin ja Hitlerin jälkeen maanosa on vailla argumentteja. Sen ovet ovat auki islamille eikä enää uskalleta puhua rodusta ja uskonnosta, vaikka ainoa mitä islam tuntee, on viha vieraita rotuja ja uskontoja kohtaan. Haluaisin puhua siitä, miten muslimeja tulvii Eurooppaan, miehittäen, suoraansanoen tuhoten sen, ja miten Eurooppa suhtautuu tähän, sen itsetuhoisesta liberalismista ja typerästä demokratiasta. Tarina päättyy aina samoin: sivilisaatio saavuttaa sellaisen kehityksen tason, jolla se ei ainoastaan ole kyvytön puolustamaan itseään, vaan jolla se täysin käsittämättömästi näyttää palvovan omaa vihollistaan."

Hannele Korpela ti 04.07.2017 23:47 3

Pakkohan tää oli jakaa faceen. Katotaan kuin ämmän käy.

Gideon ke 05.07.2017 00:43 2

Jakakaa tekstiä Facebookissa. Jos mahdollisimman moni jakaa tekstin niin pystyvätköhän kaikille antamaan bannia. Tiedän kaksi tiliä jotka ovat tämän tekstin takia bannissa viikon.

James Hirvisaari ke 05.07.2017 10:52 0

Kiinnostaa, missä ja milloin Kertesz on noin kirjoittanut.

James Hirvisaari ke 05.07.2017 13:46 2

Löysinkin jo kiinnostavaa materiaalia. Teos Viimeinen kapakka/turvapaikka (Letzte Einkehr, Tagebücher 2001 - 2009) on ilmestynyt saksan kielellä (2014?)ja myös ainakin ruotsiksi (Den Sista Tillflykten) sekä unkariksi (A Végső Kocsma) ja puolaksi (Ostatnia Gospoda). Englanniksi kirjaa (The Last Refuge/The Final Tavern/The Ultimate Inn) ei tietääksen ole julkaistu.

Nobel laureate sees Europe’s liberalism suicidal Read more at: https://dailynewshungary.com/nobel-laureate-sees-europes-liberalism-suicidal/ https://dailynewshungary.com/nobel-laureate-sees-europes-liberalism-suicidal/

Imre Kertész Den sista tillflykten, en dagboksroman http://nydahlsoccident.blogspot.fi/2015/09/imre-kertesz-den-sista-tillflykten-en.html

James Hirvisaari ke 05.07.2017 13:47 2

Oireellista on, että HS artikkelissaan sivuuttaa täysin nuo kritiikit:

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002712178.html

Unkarilainen Nobel-kirjailija tuntee itsensä itseään huonosti matkivaksi näyttelijäksi

Imre Kertész kertoo päiväkirjassaan, miten Nobel- palkinto vei häneltä kirjoittamisen ilon

Leena Becker Julkaistu: 24.2.2014 2:00

NobelistiImre Kertészin, 84, elämä on täynnä absurditeetteja, joita kirjailija kommentoi ironisesti. Tyylistä saa hyvän käsityksen syksyllä Saksassa ilmestyneestä päiväkirjasta Letzte Einkehr, Tagebücher 2001–2009 (Viimeinen kapakka, päiväkirjat 2001–2009).

Kertész joutui 15-vuotiaana Auschwitziin, löysi kielen sille, mille ei ole sanoja. Hän sai vuonna 2002 kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

"Jouduin Auschwitziin tapettavaksi, en siksi, että saisin Nobel-palkinnon", kirjailija kommentoi sarkastisesti. Palkintoa hän nimittää tuoreessa päiväkirjassaan onnen katastrofiksi. Kertész kirjoittaa palkinnon tuhonneen hänen kirjailijanuransa.

Päiväkirjat sijoittuvat pääosin Berliiniin, jonne Kertész muutti vaimonsa Magdan kanssa 2002 Unkarin antisemitismin johdosta. Kirjailija nauttii Berliinin ilmapiiristä, mutta joutuu samalla selittämään, kuinka entinen keskitysleirivanki saattoi muuttaa Saksaan.

"Kuinka voisin elää Unkarissa? Kuinka pystyn ylipäätään elämään?" vastaa kirjailija.

Päiväkirjateos on fragmentti, jota ei ollut tarkoitus lainkaan julkaista. Sen piti toimia uuden romaanin tausta-aineistona. Romaanin "piti olla radikaalin henkilökohtainen kirja (. . .), jossa kuljetaan tie loppuun."

Parkinsonin tautia sairastavan kirjailijan voimat eivät kuitenkaan riittäneet romaanin kirjoittamiseen.

Päiväkirja täyttää kirjailijan romaanille asettamat vaatimukset. Se on "opus magnum ultimum", viimeinen mestariteos. Siinä on ilon ja onnen hetkiä, mutta sitäkin syvemmältä se riipaisee lohduttomuudellaan sekä hämmentää avoimuudellaan ja osuvalla analyysillään.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, Geheimdatei (Salainen tiedosto), Garten der Tri

Gideon pe 07.07.2017 21:10 0

"In his new book “The Last Refuge”, Holocaust survivor and Nobel Prize for Literature Imre Kertész criticized the attempt to replace European culture with mass immigration: “Europe will soon go under because of its previous liberalism which has proven childish and suicidal. Europe produced Hitler, and after Hitler there stands a continent with no arguments: the doors are wide open for Islam; no longer does anyone dare talk about race and religion, while at the same time Islam only knows the language of hatred against all foreign races and religions”.

Kertész continues as follows: “I would talk about how Muslims are flooding, occupying, in no uncertain terms, destroying Europe; about how Europe relates to this, about the suicidal liberalism and the stupid democracy… It always ends the same way: civilization reaches a stage of maturation where it is not only unable to defend itself, but where it in a seemingly incomprehensible manner worships its own enemy”."

- Arutz Sheva, Israel. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/17518Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Kaksi miljoonaa tuli täyteen

la 21.07. 19:43

Arto Luukkanen

Ay-porhot ja SDP - ruunan kummit?

pe 20.07. 20:22

Professorin Ajatuksia

Fanatismismi, Pirkko Saisio, HS ja sikaporsas

pe 20.07. 20:19

Petteri Hiienkoski

Onko YLE korjannut Trump-uutisointiaan vastuullisemmaksi?

to 19.07. 05:17

Heikki Porkka

Nelson Mandelasta maan rakoon

ke 18.07. 11:54

videot