Naisiin kohdistuva väkivalta Turkissa kasvaa - Erdogan: "Naisia ja miehiä ei voi kohdella tasavertaisesti"

Lähi-idän foorumin tutkija: "Väkivalta on tunnusomaista niissä yhteiskunnissa, joissa hallitseva kulttuuri on islamistista konservatismia"

Ulkomaat to 29.06.2017 15:56

YK -paneeleissa harjoitetaan tekopyhyyttä ja puhutaan hölynpölyä kaiken aikaa, väittää Gatestone Instituutin artikkelissa Burak Bekdil.

Bekdil on poliittinen analyytikko ja Lähi-idän foorumin tutkija, joka oli 29 vuotta yksi johtavia toimittajia Turkin johtavassa sanomalehdessä, mutta hänet on juuri erotettu hänen kerrottuaan, mitä Turkissa todella tapahtuu.

Vuonna 2016 YK: n kiivas keskustelu pyöri Naisten aseman komission (CSW) ympärillä, joka syytti Israelia palestiinalaisten perheväkivallasta.

YK: n naisiin kohdistuvan väkivallan erityisraportoija Dubravka Simonovicin mielestä Israel on syypää palestiinalaisten naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sillä on "selkeä kytkös pitkittyneeseen miehitykseen".

Tänä vuonna kesäkuun 12. päivän kokouksessa YK Watchin johtaja Hillel Neuer kysyi Dubravka Simonovicilta:

"Neiti Simonovic, mitä tarkoittaa, että se on Israelin vika, kun palestiinalaiset miehet lyövät vaimojaan? Missä siitä on tietoa?"

Hillel Neuer jatkoi: "Onko oikein jatkaa palestiinalaisten kohtelemista kuin lapsina, että kun esimerkiksi mies Ramallahissa hakkaa vaimoaan, kannustamme häntä sanomaan "Israel sai minut tekemään sen"?"

Maailman taloudellisen foorumin Global Gender Gap Indexin mukaan ei ole mitään ylivoimaisesti yksittäistä ja parasta muslimivaltiota 50 parhaan maan joukossa. Sitä vastoin viimeiset ja samalla huonoimmat sijoitukset ovat 128 ja 144 välillä ja ne ovat poikkeuksetta ylivoimaisesti juuri muslimimaita, mukaan lukien Turkin 130:s sija.

Bekdil painottaakin, että Turkin tapauksessa on tärkeää huomata, että islamistisen politiikan kasvava ylivalta maan päivittäisessä elämässä on lisännyt patriarkaalista käyttäytymistä ja huonontanut sukupuolten tasa-arvoa vuodesta 2002, jolloin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuli valtaan. Toisin sanoen Turkki on 17. suurin talous maailmassa, mutta 15. pahin maa tasa-arvon kannalta.

Yhdistyneiden Kansakuntien väestörahaston synkän raportin mukaan turkkilaiset naiset ja tytöt ovat edelleen alttiita väkivallalle, hyväksikäytölle, heidän pääsyä koulutukseen ja poliittiseen osallistumiseen evätään ja he kohtaavat monia muita ihmisoikeusloukkauksia.

Hurriyet Daily Newsin tutkimuksessa vuonna 2013 todettiin, että 34 % Turkin miehistä ajattelee, että naisiin kohdistuva väkivalta on "joskus tarpeen", kun taas 28 % sanoo väkivallalla voivan kurittaa naisia. Yhteensä siis 62 % miehistä hyväksyy naisiin kohdistuvan väkivallan, korostaa Bekdil.

Vuonna 2014 Turkin Perhe- ja sosiaalipolitiikkaministeriö raportoi, että sen perheväkivallan päivystysnumero oli saanut yli 100 000 puhelua ja arvioi, että ilmoittamattomien tapausten määrä on kolmesta viiteen samasta numerosta.

Saman ministeriön vuoden 2016 tutkimuksessa paljastui, että peräti 86 % turkkilaisista naisista on kärsinyt fyysistä tai henkistä väkivaltaa kumppaniensa tai perheensä käsissä. Ministeriön havaintojen mukaan fyysinen väkivalta on yleisin hyväksikäytön muoto, sillä 70 % naisista ilmoitti joutuneensa pahoinpidellyksi.

"Naisiin kohdistuva väkivalta on kulttuurinen käytäntö ja kulttuuri tässä on yhdistelmä uskonnosta ja politiikasta. Väkivaltaa on erityisesti niissä yhteiskunnissa, joissa tämä hallitseva kulttuuri on islamistista konservatismia", Bekdil huomauttaa.

Muslimien Ramadan-kuukauden alussa esimerkiksi turkkilainen teologian professori Cevat Aksit sanoi televisiolähetyksessä, että "naisia, jotka eivät ole kuukautisten takia paastolla ja syövät kadulla Ramadanin aikana, voi lyödä".

Miten Erdoganin hallitus vastaa tuohon, kysyy Bekdil.

Bursa, yksi Turkin suurimmista kaupungeista on hiljattain käynnistänyt projektin nimetä erilliset junanvaunut naisille, jotta naisten on "mukavampaa" matkustaa.

Bekdilin mukaan "kaikki tämä on normaalia maassa, jossa suosituin poliittinen hahmo on mies nimeltä Erdogan". Mies, joka aikoinaan totesi, että "naisten pitäisi tietää paikkansa" ja että "sukupuolten tasa-arvo on vastoin ihmisen luontoa".

Islamistinen presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti marraskuussa 2014, että naisia ja miehiä ei voi kohdella tasavertaisesti.

Hänen varapääministeri Bülent Arinc taas on sanonut, että naiset eivät saa nauraa julkisuudessa.

Bekdil pyytääkin artikkelissaan naisiin kohdistuvan väkivallan erityisraportoijaa neiti Simonovicia kertomaan, todellako turkkilaisetkin miehet lyövät ja joskus tappavatkin vaimojaan Israelin miehityksen takia.

"Onko Turkin naisiin kohdistuvan väkivallan määrän kasvulla myös selvä yhteys Israeliin?"

Tytti Salenius to 29.06. 15:56

Kommentit: 4

Juha. to 29.06.2017 22:03 0

Juttu maalasi kovin synkän kuvan islamistisen maailman naisten perheväkivallasta ja siitä miehisestä "valmiudesta" hakata vaimojaan ja tyttäriään kunhan Allah vain sen suo. Ja suohan Allah. Kuitenkin tummien synkkien pilvien välistä pilkahtaa pieni toivon kipinä koskien muslimimiesten väkivaltaisuutta naisia kohtaan. Sillä Helsingin Rautatieaseman Torin eli tänän No go -alueen suomlaisille hernerokka pierujaan päästeleville persvaon paistattelijoiden - joka onkin ainut syvä kaula-aukko jota Suomessa voi nähdä - rasvaiset grillimakkaran jässyttäjien ja kalja-röytäysyjen ilmoille päästävien edustajille. Eli Polpo tai tuttavallisemmin punikki -polliisi koko Helsingin punavuoren revohkan kanssa hakkaa ja pamputtaa suomalaisia kansallismieliä kuin vierasta sikaa samalla kuin käyvät hieromassa ahtereitaan matuja vasten "Pylly vasten pyllyä PUMP! PUMP! Siinä sitä vasta jihadia ooooonnnn AI-JAI- JAAA (huutaa kansallismielisten joukkio kun hakataan) Siis nyt varsinaiseen asiaan ennen kuin nukahdatte. Suomen laittomien postikortti huuto äänestys passilla naimalupineen olevat salskeat Allahin hartaat ja uskolliset kristinuskoon kääntyneet, - joka kävi yhtä helposti kuin laiskan miehen lonkan vaihto - EIVÄT pahoinpitele tai syyllisty naisten pahoinpitelyihin siis tarkoittaen näitä suomalaisia Varvaroita, jotka lyövät lapiolla päähän omia patriarkkaalisia ja muita kansoja alistavia valkoihoisia pieru-maistereita ja sen sijaan keskittyvät sotakuntoisten arabien ja kotonaan tuhmina olleiden vesseleiden hoivaamiseen pelkästä pyytettömästä ja aidosta hädästä unohtaen, että tuolla komistuksella on kotomaassaan nälässä ja sodan keskellä vaimo, serkku-tyttö, serkku-tytön pikku-tyttö sekä about 5 lasta posket lontolla ja maha selkärangassa kiinni. Heistä onnellisimmat taaperot ovat saaneet ISIS:ksen tark'ampujan lyijyvaippasien luodin päähän niin, että pienokaisen unelmat ovat seinillä kuin pieninä palasina kuin entisen pojan leipä. Jos tämä oli liian rankkaa? Sitten suomalainen kansa

Juha. to 29.06.2017 22:03 1

on hukassa!

Anneli pe 07.07.2017 17:36 0

Kirjasta: Ayaan Hirsi Ali, neitsythäkki (2005):

- Yhteisö, joka elää Muhammedin ja Koraanin määräysten mukaan, muuttuu väistämättä sairaalloiseksi yhteisöksi. Eivätkä muslimit tunnusta, että pyrkimys heidän oman pyhän kirjansa mukaiseen elämään on heidän kurjuutensa suurin syy.

Kristikunnan maailmaan verrattuna islamin maailmasta on tullut köyhä, heikko ja tietämätön. Uskonnossa annetaan suuri arvo vääräuskoisten valloittamiselle ja käännyttämiselle.

- Naisen tehtävänä on suvunjatkaminen ja hän tottelee miestä; ellei hän tee niin, hän saattaa perheen häpeään. Varhaisesta avioitumisesta ja lasten saamisesta kiinnipitäminen modernissa yhteiskunnassa on merkittävä este sosiaaliselle liikkuvuudelle ja kotoutumiselle.

- Suurperheiden lapset, joiden vanhemmilla on alhainen koulutustaso, seuraavat vanhempiensa jalanjäljissä. Ja sosiaalinen liikkuvuus nyt vain edellyttää mm. pitkää koulutusta, joka taas on ristiriidassa nuorena avioitumisen ja nopean perheen perustamisen kanssa.

Lasten ongelmana on suhteellisen korkea koulunkeskeyttämisprosentti. Heidän riippuvuutensa sosiaaliavuista on suhteellisen suurta. Rikollisuutta esiintyy suhteettoman paljon. Kannattaa lukea uusi kirja: Ayaan Hirsi Ali, HARHAOPPIMINEN (2016). Tai Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa (2015)

Anneli pe 07.07.2017 17:46 0

Edellisessä kirjoitusvirhe, pitää olla Ayaan Hirsi Ali, HARHAOPPINEN (2016). Kun kehitysyhteistyön prioriteettina on naisten ja varsinkin tyttöjen aseman parantaminen niin onko tämä huomioitu myös tänne tulevien musliminaisten ja -tyttöjen kohdalla. Äskettäin uutisoitiin irakilaismiehen suunnitellusta sisarensa kunniamurhasta vaikka tämä perhe oli asunut Suomessa jo 5 vuotta.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Kaksi miljoonaa tuli täyteen

la 21.07. 19:43

Arto Luukkanen

Ay-porhot ja SDP - ruunan kummit?

pe 20.07. 20:22

Professorin Ajatuksia

Fanatismismi, Pirkko Saisio, HS ja sikaporsas

pe 20.07. 20:19

Petteri Hiienkoski

Onko YLE korjannut Trump-uutisointiaan vastuullisemmaksi?

to 19.07. 05:17

Heikki Porkka

Nelson Mandelasta maan rakoon

ke 18.07. 11:54

videot