Yhdysvaltain korkein oikeus: "vihapuhe" kuuluu sananvapauteen

Yhdysvaltain korkein oikeus on yksimielisessä päätöksessään katsonut, että inhottavien asioiden ilmaiseminen kuuluu sananvapauteen, eikä perustuslain ensimmäinen lisäys tunne siihen poikkeusta.

Ulkomaat su 25.06.2017 23:52

Yhdysvaltain korkein oikeus antoi maanantaina tapauksessa Matal v. Tam yksimielisen päätöksen (äänin 8-0) liittyen sananvapauteen. Oikeustapauksessa oli kysymys siitä, että musiikkiyhtye The Slantsilta oltiin evätty oikeus tavaramerkkiin, koska yhtyeen nimi saattoi mahdollisesti loukata aasialaisia.

Lähes kahdeksan vuotta kestäneen oikeuskäsittelyn jälkeen korkein oikeus asettui The Slants -yhtyeen puolelle. Oikeus katsoi, että patentissa on kyse yksityishenkilön puheesta, eikä valtion puheesta, joten puhetta suojaa perustuslain ensimmäinen lisäys (The First Amendment).

– Ajatus siitä, että valtio voi rajoittaa oikeutta esittää loukaavia ajatuksia… iskee syvälle perustuslain ensimmäiseen lisäykseen [sananvapauteen]… sananvapautta koskevan oikeuskäytännön ylpeys on, että me suojelemme oikeutta esittää ajatuksia, joita me vihaamme, kirjoitti korkeimman oikeuden tuomari Alito päätöksessä.

Korkeimman oikeuden tuomari Kennedy ilmaisi myös oman näkemyksensä päätökseen.

– Lakia, jota voidaan käyttää loukkaavaksi koettua puhetta vastaan, voi käyttää vähemmistöjä ja erilaisia mielipiteitä vastaan kaikkien haitaksi. Perustuslain ensimmäinen lisäys ei anna tätä oikeutta valtiolle. Sen sijaan meidän luottamuksemme on oltava vapaassa keskustelussa, joka tapahtuu demokraattisessa yhteiskunnassa.

Perustuslain ensimmäinen lisäys on osa Yhdysvaltain perustuslakia. Ensimmäinen lisäys kieltää Yhdysvaltain kongressia esimerkiksi säätämästä lakia, joka rajoittaa sananvapautta tai lehdistön vapautta.

 

Kansalainen.fi

 

Jukka Rahkonen su 25.06. 23:52

Kommentit: 1

Juha. ma 26.06.2017 19:33 0

Pieni askel Suomelle, mutta jättiharppaus Ydysvalloille. Muslimi Barak Obaman valtakauden jälkeen yhteiskuntailmapiiri alkaa hiljalleen parantumaan, sillä kommunististen globalistien ja valkoisen rodun alistamista kannattavien aseena on sananvapauden murhaaminen julistamalla keillettyjen sanojen listoja. Jolla opposition ääni tukahdutetaan "korrektiuden" Viikunan lehtenä käyttäen mahdollistaen suvakkien diktatuurin, jossa toisinajattelijoita kohtaa ne kaikki vainon muodot, jotka olivat käytössä Neuvostoliitossakin. Tämän kaiken primus moottorina häärivät kulisseissa ja kaduilla juutalaiset järjestöt, jotka sotivat valkoista keskiluokkaa vastaan "rasismin" verhoamalla hyveellä liittoutuen todistettavasti ja pitävästi muslimien kanssa "yhteistä vihollista" vastaan. Mitä valheellisemmalta totuus kuullostaa sen vaarallisempaa on se "oikea totuus" mitä meille tarjotaan. Se, joka lähtee avaamaan umphankea hiihtäen vaivaa ja vastoinkäymisiä nähden. Löytää jotain sellaista uutta, jota ei ladulla pysyjät jäävät kokematta. Vastaus ei löydy tallatuilta poluilta, vaan rämeiköstä uutta etsimällä silloinkin kun sinulle nauretaan sen vuoksi, että olet poikkeava valtavirrasta. "Vain kuilleet kalat menevät virran mukana." Suomi Maidan purettu! Se onko se hyvä vai hieno asia? On jokaisen henkilökohtainen asia. Mutta Suomen historiassa tämä on eräänlainen ennakkotapaus ja rajan ylitys, jonka jälkeen kaikki vastaavat teot alkavat olemaan helppoa kuin heinänteko. Niin kauan kuin viereisestä korttelista, talosta tai naapurista viedään "ei tee kipeää". Mutta jonain päivänä sinut voidaan noutaa ja kukaan ei sano mitään, niin kuin et sinäkään kun muita vietiin.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Median kenttäoikeus unohtaa kohtuuden. Tärkeintä ovat punavihreät klikkiotsikot.

Klo 11:43.

Arto Luukkanen

ÄsDeePee - sun rahaas himoitsee??

Klo 10:06.

Timo Vihavainen

Jussi Juonion nauru

Klo 10:03.

Professorin Ajatuksia

Koiran vastuu raiskauksista

Klo 10:02.

Henna Kajava

Islam - yhdestoista vitsaus -kirjan julkistamistilaisuus

ma 19.03. 00:47

videot