Yle: Uudelle vaihtoehdolle eduskuntaryhmistä pienin kannatus, perussuomalaiset nosti suosiotaan

"Tämä on hyvä tulos perussuomalaisille. Kannatus on hieman kasvanut, vaikka osa joukoista on lähtenyt muille maille"

Kotimaa to 22.06.2017 09:01
Tulosgrafiikkaa Ylen uutisesta 22.6.2017

Viime viikko oli Suomen politiikan superviikko. Yhdessä viikossa kotimaisessa politiikassa tapahtui enemmän kuin vuosikausiin. Vastaavia mullistuksia saa hakea historiasta 50-luvulta saakka.

Hallituspuolue Perussuomalaiset jakautui kahteen ryhmään. Vastavalittu puheenjohtaja Jussi Halla-aho jäi vetämään perussuomalaisia ja Simon Elo ryhtyi uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Ylen tänään, torstaina julkaisema kannatusmittaus näyttää ensimmäistä kertaa, millaisen tuen kansalaiset antaisivat nyt molemmille ryhmille. Perussuomalaisten kannatus näyttää hieman kasvaneen edellisestä mittauksesta, kun se on tullut ylöspäin 0,7 prosenttiyksikköä, mutta uuden vaihtoehdon kannatus jää eduskuntaryhmistä pienimmäksi, kannatus kipuaa 2,3 prosenttiyksikköön, kertoo Ylen uutiset.

"Tämä on hyvä tulos perussuomalaisille. Kannatus on hieman kasvanut, vaikka osa joukoista on lähtenyt muille maille", Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Oman vahvistuksensa tulkinnalle antaa kantansa ilmottaneiden määrä, mikä on kasvanut sitten viime mittauksen. Kun Ylen kyselyssä toukokuussa hieman alle 61 prosenttia ilmoitti kantansa, tällä kertaa vastaava lukema oli 65.

Osa näyttääkin tulleen katsomosta takaisin politiikan pariin, arvioi Yle.

Reijo Tossavainen arvioi tulosta blogissaan: "Olen jo aiemmin ennustanut, että tällä vaalikaudella eli pari seuraavan vuoden aikana petturiloikkareiden kannatus mataa alhaisissa 2-4 prosentin lukemissa. Sillä saattaa lohjeta seuraavissa eduskuntavaaleissa 1-3 kansanedustajan paikkaa. Sen jälkeen puolue ajautuu sivuraiteelle ja häviää poliittiseltä kentältä kokonaan. Sen sijaan Perussuomalaisten kannatus tulee kasvamaan poliittisen linjan terävöitymisen myötä. Sitä avittaa myös Sinisilmäisten hallitustaival. Hehän ovat luvanneet totella kiltisti mitä Orpo ja Sipilä sanovat."

"Nyt julkaistut kannatuslukemat kertovat ennen kaikkea sen, että Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinta vastasi Perussuomalaisten kannattajakunnan tahtoa, eikä kyseessä ollut mikään vähemmistön vallankaappaus kuten Venäjällä ns. lokakuun vallankumouksessa marraskuussa 1917. Se tarjoaa uudelle puheenjohtajalle hyvät lähtökohdat tulevaisuutta varten", analysoi blogia kirjoittava nimimerkki Professorin ajatuksia. 

"Päähallituspuolueista Kokoomuksen kannatus näyttäisi olevan noususuunnassa ja Keskustan suosio olisi syöksynyt todella alas: sen kannatus olisi nyt vain 16,8-17,0  prosenttia, eikä suosion laskulle näy loppua. Tämä tarkoittanee epäilemättä sitä, että pääministeri Sipilän asema puolueensa johdossa käy yhä heikommaksi.", Professori jatkaa.

Professorin analyysin mukaan edelleenkin noin 90% suomalaista tukee puoluevalinnoillaan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, jota he erikseen kysymällä eivät kannata. Se osoittaa Professorin mukaan, ettei kyse ole suomalaisten enemmistölle vieläkään kovin merkittävästä asiasta. Jos tilanne jatkuu samana, myös Suomessa on monien muiden EU-maiden tavoin odotettavissa nykyisen politiikan loogisia seurannaisilmiöitä.

 

 

Jukka Rahkonen to 22.06. 09:01

Kommentit: 2

Juha. to 22.06.2017 14:57 0

Halla-aholla persut ovat ratsastaneet kautta Jytky -historiansa Soinin patsastellessa kuin Riikinkukko persesulkineen kahisuttaen niitä, että varmasti muutkin kuin äiti sen näkisivät. Puolittain aivokuollutkin politiikan tutkija on tiennyt, että Jussi Halla-aho on persujen lähes messias, jonka kyynisyyden ja sarkastisten haastattelu lausuntojen varassa koko puolueen laaja kannattaja kenttä seisoo mukana Hommaforumit sun muut nuivistelijat, jotka jo itsessään ovat halla-ahomaisia sanankäyttäjiä tarkasteltaessa suomalaisen yhteiskunnan keisarin uusia vaatteita. Keisari Soinin aikana persut oli yhtä kuin guanoinen mahti -patsas Timo Soini ja muu roskaväki sai pitää turpansa kiinni ja hengittää nenän kautta ja onhan se terveellistä välikorvalle välihousut jalassa. Nyt pullon henki on vapautettu kuten juhannukseen kuuluu, mutta eritoten persuissa, jossa nyt on puheenjohtaja, joka peilaa suoraan puolueen jäsenien mielipiteitä ja poliittista suuntaa. Tämä valinta varmisti myös sen, että nyt Suomessa on todellinen vaihtoehto haittamaahanmuuttoa vastaan Batman -sarjan kiveriä konnia, joiden sanaan ei voi luottaa. Jos tuota tv -sarjaa alettaisiin tehdä taas uudestaan, konna kaartiin voitaisiin lisätä yksi uusi hahmo. Nimittäin Timo Soini.

Sofia Roth to 22.06.2017 19:10 1

On ollut tiedossa, miksi persut ylipäätään jytkynsä saivat ja on myöskin aivan selvää kumpi näistä pärjää vaaleissa. Soinilla oli ilmeisesti alemmuuden tunne, koska ei olisi ns. entisenä SMP:nä koskaan päässyt noin pitkälle, joten tuo häntä menestyvämpi porukka olisi paras poistaa koko puolueesta, mutta kun heitä juuri äänestettiin, niin piti sitten itse hypätä kelkasta. Suomalaiset yritykset pärjäisivät paljon paremmin maailmalla, sekä kotimaassa, jos yritysjohtajat uskaltaisivat palkata itseään älykkäämpiä henkilöitä alaisikseen, mutta kun on se valtava pelko omasta paikasta niin ei palkata, ja siksi yrityskään ei menesty. Tuo vihreiden kannatuksen nousu Suomessa ihmetyttää minua kovasti, sillä muualla maailmassa on jo huomattu, että nuo puolueet ovat enemmänkin "nuorisoseuroja", joiden unelmahöttö ei kanna todellisuuteen ja joista fiksuimmat lähtevätkin aivan muualle, heti kun ovat valmistuneet. Jäljelle jäävät ovat niitä "ikinuoria", jotka eivät aikuistu koskaan. Saakin nähdä, kantaako tuo kyselyprosentti uurnille saakka.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Professorin Ajatuksia

Valaisevia mellakoita

Klo 11:15.

Timo Vihavainen

Kaksi miljoonaa tuli täyteen

la 21.07. 19:43

Arto Luukkanen

Ay-porhot ja SDP - ruunan kummit?

pe 20.07. 20:22

Petteri Hiienkoski

Onko YLE korjannut Trump-uutisointiaan vastuullisemmaksi?

to 19.07. 05:17

Heikki Porkka

Nelson Mandelasta maan rakoon

ke 18.07. 11:54

videot