Blogi: Henry Laasanen, to 15.06.2017 07:39

Persujen ja Uuvattien keskeinen ero: sisäsiisteys

Sipilä ja ja Orpo horisivat arvojen tärkeydestä hallitusta muodostettaessa. Persujen ja Uuvattien kansanedustajien arvot ovat kuitenkin lähes samat.

Missä sitten piilee ryhmien välinen ero? Ero löytyy sisäsiisteydestä vs. epäkorrektista mölyämisestä. Kun Sipilä ja Orpo puhuvat arvoista, oikeasti he tarkoittavat kykyä ja halua poliittisesti korrektiin kielenkäyttöön. Persujen uuden johdon suusta on kuultu - kauemman tai vähemmän aikaa sitten - tokaisuja, jotka eivät ole kelvollisia hallitustasolla. Persujen uudella johdolla ja potentiaalisilla uusilla ministereillä ei katsottu olevan kykyä tai halua hallitustason sisäsiisteyteen ilmaisuissaan. Sipilä ja Orpo eivät halunneet yrittää yhteistyötä puolueen kanssa, joiden edustajien suusta saattaa tulla mitä sammakoita tahansa. Jussin majaillessa Brysselissä Hakkarainen ja Huhtasaari ovat lausumissaan ns. "irrallisia tykkejä", joiden kanssa luottamusta on vaikea rakentaa.

Jussi Halla-ahon älykkyys on 160, mutta sosiaalinen älykkyys on vain 90. Suuri ÄO on mahdollistanut Jussin oppimisen poliittisesti korrektiin kielenkäyttöön sosiaalisen älykkyyden puutteista huolimatta. Jussissa on kuitenkin edelleen vaaramomenttina sellaisten totuuksien laukominen, joita ei pidä sanoa ääneen, vaikka ne ovatkin totta. Uuvatit olisivat kuitenkin venyneet etenemiseen Jussin kanssa, koska Jussi ymmärtää järkipuhetta ja kuuntelee neuvoja.

Laura Huhtasaari ei ole henkilönä minulle täysin tuttu, mutta veikkaisin hänen älykkyydekseen 115. Se ei ole riittävästi valtiomiesluokkaan, vaikka kuntasarjassa se lieneekin tarpeeksi. Huhtasaaren puhe kulkee nopeammin kuin järki, joten täyttä luottoa hänen sanomisiinsa ei ole - sammakko voi putkahtaa milloin tahansa, eikä hallitustason politiikassa ole siihen varaa. Huhtasaaren valtteja ovat sukupuoli, kauneus ja reipas esiintyminen. Ne antavat töpeksinnän anteeksi tiettyyn rajaan asti.

En oikein ymmärrä, miksi Jussi kannatti 1. varapuheenjohtajaksi Huhtasaarta. Puolue tarvitsee johtajistoon kyvykkäimmät henkilöt, joiden älykkyyteen ja korrektiuteen jäsenistö voi luottaa. Huhtasaaren retoriikassa ei paljoakaan yhteistä puhetapaa Jussin kanssa. Toinen luottaa kyyniseen logiikkaan, toinen naiselliseen pirteyteen. Huhtasaaren kannattaminen oli luultavasti Jussin suurin munaus puheenjohtajastrategiassa, ellei tarkoituksena ollut Uuvattien savustaminen ulos puolueesta.

Teuvo Hakkaraisen älykkyys on 90. Herra Hakkaraista ei voi valita uskottavan puolueen puheenjohtajistoon. Piste. Kuvittelepa tilanne, jossa Hakkarainen on Soinin ja Uuvattien muiden hallitustason poliitikkojen pomo. Jos mietitään vaikka ministeri Lindströmiä, niin voin helposti uskoa, että häntä ei kiinnostanut jatkaa Hakkaraisen johtamana opposition takarivissä ilman tulevaisuutta.

Juho Eerola on terävä tolkun mies, olen hänet tavannutkin. Älykkyys 140. Eerola oli hallituskelpoinen Uuvateillekin. Edellisessa puoluekokouksessa Soini veti ison herneen nenään, kun Eerolan sijalle valittiinkin suurisuinen Sebastian Tynkkynen. Tynkkynen on älykäs verbaalikko, mutta hallitus- tai puoluejohtotason sisäsiisteys puuttuu hänestä suurelta osin. Minä tykkään kuunnella Tynkkystä, mutta tykkääkö äänestävä kansa?

Nykyisessä Persujen tilanteessa on epäselvää, onko puolueessa riittävän kykeneviä henkilöitä vakuuttamaan äänestäjät, kun lahjakkaimmat populistit loikkasivat pois. Hallitustason tai puolueen johtotason poliitikon pitää olla älykäs, sosiaalisesti älykäs ja sisäsiisti. Matias Turkkilalla kyvyt saattaisivat riittää. Arto Luukkasella saattaisi olla pelisilmää lupsakkalle ja sisäsiistille populismille. Persujen nuorissa saattaa olla kypsymättömiä herkullisia hedelmiä.

Suoraan sanottuna, Persut näyttäisivät paljon houkuttelevammalta vaihtoehdolta, jos Huhtasaaren ja Hakkaraisen tilalla olisivat jotkut muut henkilöt. Varsinkin kun Jussi aikoo jäädä Brysseliin ja vastuu kasaantuu varapuheenjohtajille.

Tulevaisuudessa saattaa käydä niin, että Persuista rakentuu entistä mölyävämpi ja vähemmän sisäsiisti puolue, jos ja kun sisään otetaan Tiina Wiikin kaltaisia agitaattoreita. Wiik lienee eräs terävimmistä ja parhaan draivin omaavista älyköistä nuivassa skenessä, mutta ei hänestä koskaan tule valtiotason sisäsiistiä puudelia.

Jos Kokoomus on kykypuolue, niin Persuilta tuntuu nykytilanteessa puuttuvan sisäsiistit poliittiset lahjakkuudet. Joku saattaa huomauttaa, että mitä kykyä sitten löytyy vaikkapa Emma Karilta, Ozan Yanarilta tai Tiina Elovaaralta? Tuskin ainakaan viiltävää loogista älyä. No ei, mutta sisäsiisteyttä ja populismia löytyy senkin edestä, ja ne ovat paljon tärkeämmät ominaisuudet valtiotason poliitikolle kuin viiltävä äly tai terävä kieli.

Henry Laasanen to 15.06. 07:39

Kommentit: 5

Winston Smith to 15.06.2017 09:32 0

Hömpän ylikorostus on ongelma johtamiskulttuureissa. Tätä ruokkivat johtamiskonsultit ja -tutkijat sekä media. Äskeisessä tutkimuksessa analyyttisen ajattelun puute koettiin nykyjohtamisen ykköshaasteeksi. Sisäsiisteys perinteisesti liittyy keskijohtoon eli managereihin. Usein täydentyy tyhjäpäisyydellä josta tulee fataalia sisäsiistin edetessä johtotehtäviin: ”maailmaa johdetaan vähällä järjellä” ja ”tyhjät tynnyrit kolisee”. Seuraus ”ajopuu”. Länsi-Metron hallituksella ei ollut käsitystä miksi se on ja mikä on sen tehtävä. Ajassa poliittisiin tehtäviin nousee käytöksen ja ulkonäön perusteella puhuvia päitä ilman että tuntevat mitään asiaa kunnolla, ns. Dunning-Krugerin ilmiö. Veikkaan Persujen ongelmaksi että äänestäjä etsi vaihtoehtoa ja haki sen valokuvista. Halo-ilmiö tarkoittaa että jos näyttää hyvältä ulkopuolinen kuvittelee myös päteväksi. Jyrki Katainen oli kuin se hymypoikapatsas olohuoneen hyllyssä. Useat oikeat johtajat ovat suorapuheisia. Kuten Steve Jobs ja Donald Trump. Pitkän rauhan jälkeen koko Eurooppa on ajopuu eksistentiaalisessa kriisissä: Völkerwanderung Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan romahdettua, syinä väestöräjähdys, öljyromahdus ja alistava kulttuuri, sekä 200-miljoonaisen Etelä-Euroopan kilpailukyvyttömyys, syynä Aasia, etenkin Kiina ja Korea. Hallitsemattomia prosesseja. Nykyjohtoa ei voi olla vertaamatta Suomen alkuvuosikymmenien suurmiehiin kuten Mannerheim tai maalaisliiton tohtorit Kekkonen, Sukselainen, Virolainen, Karjalainen. Sisäsiisteys ja tyhjä hömppä tekevät Suomesta ajopuun, joka lipuu irti Skandinaviasta (euro, Norjan ja Tanskan tiukka maahanmuuttopolitiikka) ja anglosaksisesta maailmasta, jonka johtajaa media päivittäin pilkkaa.

Alcibiades to 15.06.2017 10:31 0

Halla-ahon ilme kertoi paljon hänen ajatuksistaan Hakkalaisen pääsystä toiseksi varapuheenjohtajaksi. On ilmiselvää että Hakkarainen tulee aiheuttamaan ison joukon enemmän tai vähemmän katastrofaalisia ongelmia puolueelle.

Pertti to 15.06.2017 11:46 0

"Hallitustason tai puolueen johtotason poliitikon pitää olla älykäs, sosiaalisesti älykäs ja sisäsiisti."

Jos ajattelet esimerkiksi Terhoa, mitkä vaatimukset täyttyvät? Hänen ja monen muunkin osaltahan on riittänyt, että on ymmärtänyt asettua Halla-ahon vanaveteen.

HTK to 15.06.2017 12:53 0

"Sisäsiisteys ja tyhjä hömppä tekevät Suomesta ajopuun, joka lipuu irti Skandinaviasta (euro, Norjan ja Tanskan tiukka maahanmuuttopolitiikka) ja anglosaksisesta maailmasta, jonka johtajaa media päivittäin pilkkaa." Lainaus WS:n kirjoituksesta

Näin ajattelen itsekin. Suoraan voi ja pitää puhua, sanat voivat olla piikikkäitä, mutta hyvän maun rajoissa.

Teuvo H. on oikeahenkinen, hänen pitää vain pitää mielessään edellisen kappaleen sisältö.

Juho E:n kohdalla jäi kaivelemaan se eräs video. Harkintakyky pitää säilyttää.

Laura H:n blogeista ei ole jäänyt mieleen mitään moitittavaa, reipasta tekstiä, jonka voisin itsekin sanoa (sillä varauksella, että en toki ole kuullut/lukenut kaikkea hänen tuotantoaan). Laura ja Jussi ovat hyvä taistelijapari!

Juha. to 15.06.2017 13:14 0

Hyvä analyysi. Puheenjohtajiston ja yleesäkin poliitikkojen valinta mihin tahansa troikkaan on ongelmaista, jos aikoo noudattaa väheksyttyä demokratiaa edes puolue tasolla. Johtajiston valinta on vähän sama asia kuin työkalupakki, josta pitää löytyä eri kokoisia kiintoavaimia vastaaville muttereilla. Loppuun asti hiotun joukon valitseminen merkitsi sitä, että kaikki ehdokkaat pitäisi raakata etukäteen karsinnoissa kuten jossain tosi-TV:n uusia laulutähtiä tavisten joukosta etsivissä ohjelmista tai lauluyhtyeen kokoamisessa. Sen päättäisivät asiantuntevat tuomarit ja laulu-artitit, jotka ovat maailmantähtiä. Tälläinen hioo ihmistä muovisen makuisia hajuttomia ja mauttomia, vailla rosoista persoonaa ja karismaa, jonka esteenä ei ole lievä puhevika, ulkonäkö tai se, että on "nähnyt elämää", joka tuo häntä lähemmäksi jäsenistöä ja tavallista kansaa. Poliittisista broilereista meillä on jo ikävystyttävän paljon kokemusta ja heidän edes ottamuksistaan.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Henry Laasanen

Poliittista korrektiutta ja valtavirtamedian punaviherfeminististä tulokulmaa karsastava ajattelija, joka on kiinnostunut eritoten sukupuoliasioista.

tuoreimmat

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08. 09:42

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08. 12:51

"Syrjäytyneet miehet romuttavat syntyvyyden" -narratiivi

ke 18.04. 06:51

Sukupuolineutraali muoti - mitä se on?

ti 23.01. 06:34

Feminististä ei ole miesliikkeen johtoon

pe 05.01. 08:15

Ideologisten kuplien välinen sota

to 28.12. 13:23

Laasasen kirjaroviocaustin puintia

ke 27.12. 08:00

Heikko ja naisellinen mies ei kelpaa

pe 15.12. 06:59

Cis-miehen blogieuro on kolme senttiä

ke 13.12. 12:14

Naisjääkiekkoilijan euro ei ole senttiäkään

ma 11.12. 07:44

blogit

Vieraskynä

Suojeleeko oikeus ns. kansanryhmää sananvapauden kustannuksella?

su 16.09.2018 21:32

Juha Ahvio

Kansalliskonservatiiviset Ruotsidemokraatit nousevat Ruotsissa

la 01.09.2018 10:25

Professorin Ajatuksia

Toivotan sinulle jaksamista, Jani Toivola!

ti 18.09.2018 23:12

Jukka Hankamäki

"Vihervasemmistoa ei ole" - Kunpa se olisi totta

ma 17.09.2018 23:24

Petteri Hiienkoski

Kuka pelkää natseja?

su 09.09.2018 06:07

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Mykkänen haluaa puoli miljoonaa pakolaista vuosittain Eurooppaan

pe 07.09.2018 21:15

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Saksan hallituskriisi ja hyvisten jenkka

ti 18.09.2018 23:14

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Totuusmedia suojelee Paavi Fransiskusta

su 09.09.2018 09:06

Heikki Porkka

"Pieni tyttäreni murhattiin järjettömän maahanmuuttopolitiikan seurauksena"

ma 17.09.2018 10:29

Olli Pusa

Vihreät tieteenvastainen puolue?

ti 11.09.2018 18:22

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Yle asennekasvatuksen asialla

to 23.08.2018 14:57

Reijo Tossavainen

Loikkareiden tarina lähestyy kuilun reunaa

la 15.09.2018 08:15

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Kulttuurin kukkatarhat

ma 17.09.2018 23:22

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40