Politiikan tutkija: Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus ei aiheuta hallituskriisiä

Tutkijan mukaan epämääräinen hallitusohjelma tarjoaa Halla-aholle tilaisuuden olla vahva puoluejohtajana ilman että hallitussopu kärsii.

Kotimaa su 11.06.2017 11:11

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puoluejohtajaksi sai osakseen vakavia kommentteja niin hallituspuolueista kuin oppositiosta. Twitterissä ja Facebook ryhmissä hallituspuolueiden ja opposition edustajat pitivät hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja jo varmana tosiasiana.

Politiikan tutkija, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvelee Ylen artikkelissa, ettei valinta aiheuttaisi isompia järistyksiä hallituksessa.

"Kokoomuksen puoluejohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvaili tilannetta vakavaksi. Hän penäsi sitoutumista hallitusohjelman periaatteisiin. Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä kommentoi, että valinta on kova paikka hallitukselle. Sipilä vetosi eroavaan arvopohjaan ja sanoi käyvänsä Halla-ahon kanssa erityisesti läpi sellaiset asiat, joissa näkemykset eroavat", kertoo Yle.

Jokisipilän mielestä tilanne ei ole mitenkään tulenarka.

"Hallitusohjelman kohta, johon Orpo viittasi on epämääräinen kuin mikä - ja Halla-ahohan on sanonut monet kerrat, että hän sitoutuu kunnioittamaan kesällä 2015 tehtyä ohjelmaa", Jokisipilä sanoo.

"Kohta on niin monitulkintainen, että luulen Halla-aho pystyvän luovimaan sen ohi ihan helposti vain toteamalla, että hän noudattaa Suomen lakia ja perustuslakia, niin se on siinä."

 

Jokisipilän mukaan Halla-aholla on nyt erinomainen tilaisuus yksinkertaisesti vaatia hallitusta pysymään jo aiemmin sovitussa.

"Hallitus teki monikymmenkohtaisen maahanmuuttopoliittisen toimintaohjelman, jossa on paljon sellaisia toimenpiteitä, joita ei ole edelleenkään laitettu täytäntöön. Perussuomalaisten puoluekokouksessa se oli yksi isoimpia keskustelunaiheita: hallitus on tällaista sopinut, mutta se ei ole pystynyt laittamaan niitä täytäntöön."

"Jussi Halla-ahon kanta ennen ja jälkeen puheenjohtajavaalin oli se, että hallituksen pitää noudattaa omia päätöksiään. Tässä on sellainen mahdollinen väylä, jossa molemmat saavat haluamansa."

 

Pääministeri Juha Sipilä on kutsunut hallituspuolueiden puheenjohtajat maanantaina yhteiseen neuvonpitoon. On ilmeistä, että pöydälle noussee maahanmuutto.

Maahanmuuton hoitamisesta on hallitusohjelmassa sovittu, mutta sovittua ei ole vielä noudatettu. Perussuomalaisten puheenjohtajana Halla-aho voi yksinkertaisesti vain vaatia, että näiltä osin hallitusohjelma on nyt laitettava täytäntöön.

"Ja eihän siinä ole kenelläkään nokan koputtamista, koska kertaalleen se on jo sovittu. Se on ikään kuin ilmainen voitto Halla-aholle. Hän toteaa vain ilmoitusluontoisen asian.", Jokisipilä summaa.

 

Jukka Rahkonen su 11.06. 11:11

Kommentit: 2

Juha. su 11.06.2017 14:49 0

"...Sipilä vetosi eroavaan arvopohjaan ja sanoi käyvänsä Halla-ahon kanssa erityisesti läpi sellaiset asiat, joissa näkemykset eroavat"... Haistakoon Sipilä kukkasen ja olkoon "shokissa". Ja mitä kauemmin sen parempi. Mistähän patterin välistä tämä politiikan tutkija Markku Jokisipilä on löydetty peräti YLE:n annon artikkeliin lausumaan näkökantoja, jotka ovat tavallisuudesta poiketen verrattuna "tutkijoihin" täyttä asiaa ja täysipäisen ihmisen aivojen tuotosta ilman maailmanloppullisia ja jopa Suomen siilipopulaation tukahduttavasti vaikuttavasta "natsi" Halla-ahon valinnan turmiollisuutta tälle rakkaalle yhteisöllemme. Herrat Sipilä ja Orpo lähinnä pasteeraavat flirtaten kommunistien ja feministien kanssa, sillä kyseessä on kuin ryytimaa, jota ei saa päästää heinettymään, vaan sitä pitää hoitaa että Soros suo varjelluksen ja siunauksensa rahantulolle, jota kuulemma ei voi estää.

Mauri Hyhkö su 11.06.2017 15:17 0

Rkp ja kristilliset ovat jo olleet yhteydessä pääministeriin ja nähtäväksi jää keksivätkö hän ja valtiovarainministeri jonkun poliittisesti korrektilta näyttävän keinon päästä perussuomalaisista eroon. Sen vaikutelman ainakin sai kuunneltuaan Kesärannan tarinatuokiota tänään. Rkp:lle käy kaikki jos pakkoruotsi säilyy opetusohjelmassa ja kristillisille riittää kun alkoholilakiuudistus pannaan jäihin.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Henna Kajava

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

Klo 01:12.

Arto Luukkanen

Eduskunta ei ole yhtiökokous hyvä Juha!

ti 16.10. 22:35

Timo Vihavainen

Jonkin sortin sakkia

ti 16.10. 22:34

Professorin Ajatuksia

Hiilinieluun keskittyminen olisi vanhentunutta metsäpolitiikkaa

ti 16.10. 22:33

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

videot