Tutkija Ylellä Manchesterin terrori-iskusta: Iskulla järkytysarvoa ja viharikosten vaara

"Poliisilla ja viranomaisilla pitää olla "taktista pelisilmää", mihin aikaan mitäkin julkaistaan"

Kotimaa ke 24.05.2017 20:35
Teemu Tammikko Ylen haastattelussa 24.5.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko ei avannut Ylen aamu-tv:ssä Manchesterin maanantaisen pommi-iskun tekijän, Salman Abedin taustaa tai motiiveja mitenkään.

Abedin nimi oli tuttu turvallisuuspalvelulle. Hän ei kuitenkaan ollut aktiivisen tutkinnan kohteena, eikä häntä pidetty korkeana riskinä.

Salman Abedin tiedetään käyneen isänsä ja veljensä Ismailin kanssa säännöllisesti moskeijassa ja hänen isänsä Abu Ismail on tunnettu henkilö yhteisössä. Guardianin lähteen mukaan pojat opettelivat Koraania ulkoa. Naapurien mukaan Abedi oli kasvattanut hiljattain parran ja alkanut käyttäytyä omituisesti. Abedin tiedetään myös rukoilleen ja laulaneen kadulla arabiaksi todella äänekkäästi:

"On vain yksi Jumala ja profeetta Muhammed on hänen sanansaattajansa!"

Ylen haastattelema Tammikko kuitenkin myönsi, että "profiili toki sopii tällaiseen globaali-jihadistiseen liikkeeseen ja just tän tyyppisiin" iskuihin. Vaikka iskun tekijä on tunnistettu libyalaistaustaiseksi, tutkijan mukaan "siitä ei voi päätellä juuri mitään".

Sen sijaan Tammikko halusi puhua mieluummin iskun "järkytysarvosta" - siitä, että iskulla on haluttu järkyttää ja sillä saadaan huomiota "ehkä vielä tavallistakin enemmän". Lisäksi hän korosti uutiskuvista välittynyttä idyllistä "yhteisrintamassa osoitettua solidaarisuutta", mikä on hänen mielestä viime aikoina yleistynyt "ihan toivottava reaktio". Terrori-iskuja Tammikko pitää rikoksina ihmisyyttä vastaan. Mitään uskontoa ja kansallisuutta ei niillä hänen mukaansa "sinänsä" kuitenkaan vastusteta.

Isis on ottanut "kunnian" iskusta omiin nimiinsä. Tutkijan mukaan se, että tekijä on maahanmuuttajataustainen ja islaminuskoinen, ei ole välttämättä tae "todellisista kytköksistä" äärijärjestöihin. Hän painotti, että valtion tasolta halutaan viestittää turvallisuusviranomaisten tekevän kaikkensa turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Tammikko on pääosin tyytyväinen viranomaistiedottamiseen, mutta peräänkuulutti viranomaisten tärkeimmäksi tehtäväksi keskittyä luotettavien tietojen julkaisemiseen ja siihen, että tiedot tulevat mahdollisimman nopeasti. Poliisin uskottavuus pitää säilyä.

Hän korostaa kuitenkin, että poliisilla ja viranomaisilla pitää olla "taktista pelisilmää", mihin aikaan mitäkin julkaistaan.

"Noin pääsääntönä se, että mitä pitemmäksi viivyttää tiedonantoa, sitä enemmän se antaa tilaa huhuille, valheille ja ihan poliittiselle propagandalle."

Tammikko väittää, että aiemmin kriisitilanteissa on ihan tarkoituksellisesti pyritty lietsomaan "eräänlaisia tulkintoja" teosta. Eräänlaisia tulkintoja Tammikko ei kuitenkaan tarkemmin määritellyt, mutta ne ovat olleet hänen mukaansa "otollista maaperää tällaiselle poliittisesti motivoituneelle valheelle" ja aiheuttaneet "ikäviä reaktioita". Ikävillä reaktioilla tutkija tarkoitti viharikoksia terroritekijän samaa etnisyyttä edustavia ihmisiä kohtaan. Poliittisesti motivoituneet valheet jäivät häneltä selittämättä.

"Hyvin tyypillisiä on tällaiset viharikokset eli jos tekijä on etnisesti eri kuin valtavirta, niin sitten tehdään viharikoksia. On ollut tuhopolttoja ja siihen vaikuttaa hyvin paljon, kuka se tekijä on ja jos viranomaiset ei pysty luotettavasti esittämään, että he ovat ajan tasalla niin silloin ihmiset helpommin ottavat oikeuden omiin käsiinsä."

Tammikko sanoo, että aikaisemmista virheistä on opittu ja sitä kautta on "hioutunut" systemaattinen tapa toimia. Tiedotusstrategiassa ja kriisiviestinnässä on Tammikon mukaan keskeistä se, mitä asialle tehdään, miten ihmiset yksilötasolla reagoivat psykologisesti ja miten poliittisella tasolla reagoidaan tapahtuneeseen.

Tammikon mielestä sosiaalinen media on viranomaisille iso haaste. Hän on huolissaan siitä, että "uskottavan näköinen valheellinen propaganda" leviää maailmanlaajuisesti reaaliajassa eikä oikeilla tiedoilla "huhuilta saada katkotuksi siipiä riittävän ajoissa".

Maanantai-iltana Britannian Manchesterissa tehdyssä pommi-iskussa on vahvistettu kuolleen ainakin 22 ihmistä, 64 haavoittuneen ja 20 olevan kriittisessä tilassa. Joukossa oli paljon nuoria ja lapsia.

Kolme henkilöä on pidätetty yhteyksistä hyökkäykseen.

Britannia on nostanut iskun vuoksi terrorismin uhkatasonsa korkeimmalle tasolle. Uuden iskun uhkaa on pidetty siis välittömänä.

Etelä-Manchesterissa, jossa Abedi asui, on suuri muslimiväestö.

Ylen aamu-tv:ssä kokoonnuttiin taas tänäkin aamuna pohtimaan vain mahdollisia viharikoksia ja vähäteltiin maahanmuuttajataustaisten ja islaminuskoisten selkeitä yhteyksiä terrori-iskuihin.

EDIT 29.5.2017 Tutkija Teemu Tammikko toimi aiemmin tutkijana nimellä Teemu Sinkkonen ja hän asiantuntijan asemassa lausui vuonna 2015 "Tarina pakolaisten joukkoon soluttautuneista terroristeista näyttää siis nykytiedon valossa olevan täyttä satua" ja vertasi ajatusta ja puheita pakolaisten joukossa olevista terroristeista punahilkkasatuun.

Tytti Salenius ke 24.05. 20:35

Kommentit: 3

strix senex to 25.05.2017 00:40 1

Kun katsastaa noin päällisin puolin ihmisten reaktioita tähän tapaukseen, niin päällimmäinen vaikutelma ei suinkaan ole järkyttyminen vaan tympääntyminen. Kun terrori-iskut toistuvat kyllin usein, ne arkipäiväistyvät. Eivät ne muutu sen ymmärrettävämmiksi eivätkä hyväksyttävämmiksi eikä edes vähemmän tuomittaviksi. Ei myöskään uhreja kohtaan tunnettu myötätunto laimene. Tympääntymisen aiheuttaja ei kuitenkaan ole noiden tekojen arkipäiväistyminen vaan media, joka täyttää sivukaupalla paperia ja minuuttikaupalla tyhjänpäiväisellä patustelulla ja samojen kliseiden toistelulla, kykenemättä edes vähäiseen analyysin tai omista kaavoittuneista asenteistaan irtautumiseen. Melkein voisi luulla, että se saa sylkäistyä valmiit sivut sillä, että kirjoittaa tietokonelomakkeelle tapahtumapaikan, valitsee rasti-ruutuun menetelmällä tekotavan (pommi/ampuminen/auto/muu) ja kysyy viranomaisilta uhriluvun. Kun kuvat vielä saadaan kuvatoimistolta ja liitetään vanhoihin, moneen kertaan käytettyihin kliseisiin teksteihin, julkaisu on valmis. Jos siis jollakin voisi olla järkytysarvoa, se olisi lähinnä näiden ”tutkijoiden” kliseinen ja pintapuolinen naiivius. Mutta sekin on jo ehditty nähdä niin moneen kertaan, että tosiasiallinen reaktio on epätoivoinen ja tympääntynyt syvä huokaus.

Hannele Korpela to 25.05.2017 08:47 0

"Satusetä" taas höpäjää ihan tolkuttomia. Eikö terroristi-isku sitten ole viharikos(kin)? Onko niissä siis vain se ikävä puoli, että terroristin etniseen taustaan omaaviin kohdistuu iskun jälkeen viharikoksia? Kuinka on mahdollista, että media ei ole tällaisista viharikoksista uutisoinu lööpit kirkuen? Iskut eivät siis liity mitenkään iskun kohteiden etnisyyteen, uskontoon tai uskonnottomuuteen? Tekijän vaan teki mieli pasauttaa itsensä taivaan tuuliin ja muutama viaton sivullinen siinä sivussa? Vois taas olla paikallaan tuonkin vaihtaa nimeä. Vaikka ei nuo tarinat nimeä vaihtamalla ainakaan näytä paranevan.

Juha. to 25.05.2017 11:21 0

"Hulluja ei tarvitse kyntää, eikä kylvää"!!! Ennen wnhaan kylläyhteisöillä tuollaisilla "teemu tammikkoilla" oli "oma paikkansa". Hänenlaistaan ei missään tilanteessa käytetty "asiantuntijana" kun "perustarve" osui tuulettimeen.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Yhdysvaltain ja Meksikon rajan ylittäneistä häkkilapsista, Trumpista ja valemediasta

Klo 20:01.

Matti Viren

Wir schaffen das!

ma 25.06. 01:52

Timo Vihavainen

Kansalaistottelemattomuus

su 24.06. 22:00

Professorin Ajatuksia

Li Anderssonin usko Homo sovieticukseen

su 24.06. 21:59

Reijo Tossavainen

Kansallinen päätöksenteko ottaa niskalenkin EU-uskoisista

su 24.06. 19:04

videot