Saksan sisäministeri: "Saksassa esittäydymme ja kättelemme, näytämme kasvomme, emmekä käytä burkaa"

Saksan "kulttuurista integraatiota" varten perustettu hallituksen työryhmä kuitenkin patistaa ja opastaa saksalaisia omaksumaan ulkomaiset kulttuurinormit

Ulkomaat su 21.05.2017 08:55
Karl Ernst Thomas de Maizière, saksalainen konservatiivipoliitikko (CDU) ja Saksan sisäministeri

Maahanmuuttajien kotoutumista saksalaiseen yhteiskuntaan ja "sosiaalisen yhteenkuuluvuuden" edistämistä varten on luotu hallitukseen toimikunta, joka on julkaissut luettelon saksalaisen kulttuurin pääkohdista.

Luettelosta on jätetty tahallisesti pois poliittisesti epäkorrektit termit, kuten "isänmaallisuus" ja "johtava kulttuuri" (Leitkultur) ja aliarvioitu Saksan perinteitä ja arvoja. Itse asiassa työryhmä epäsuorasti vahvistaa monikulttuurisuutta saksalaisen kulttuurin täydellisimpänä ilmentymismuotona, kertoo Gatestone Institute.

Saksan hallitus perusti joulukuussa 2016 niin sanotun "kulttuurisen integraation aloitteen" (Initiative kulturelle Integration), jossa on 15 teesiä monimuotoisesta yhteenkuuluvuudesta.

Työryhmää johti Saksan kulttuurineuvosto (Deutscher Kulturrat) tiiviissä yhteistyössä Saksan sisäministeriön ja peräti kahden tusinallisen verran mediaa, uskonnollisia ja muita sidosryhmiä. Alkuperäisenä tavoitteena oli helpottaa "kulttuurista yhdentymistä" kehottamalla maahanmuuttajia mukautumaan ja jakamaan kulttuuriarvot.

Viiden kuukauden pohdiskelun jälkeen 16. toukokuuta työryhmä kuitenkin esitti luettelon 15 asiasta, joita se pitää saksalaisen kulttuurin pääperiaatteina. Lista oli kiteytetty iskulauseella "koheesio monimuotoisuudessa" ja se koostuu enimmäkseen yleisistä ajatuksista saksalaisesta kulttuurista: sukupuolten tasa-arvosta, sanan- ja uskonnonvapaudesta, moniarvoisuudesta ja demokratiasta, jotka eivät itse asiassa ole lainkaan enää yksinkertaisen ainutlaatuisia ja itsestäänselviä Saksassa.

Luettelossa ei mainita saksalaisen kulttuurin olevan suuntaa antava tai ydinkulttuuri (Leitkultur), eikä työryhmä nimenomaisesti vaadikaan maahanmuuttajia mukautumaan saksalaiseen elämäntapaan. Pikemminkin päinvastoin, se näyttää opastavan ja ohjaavan saksalaisia omaksumaan ulkomaisia kulttuurinormeja, joita maahanmuuttajat tuovat Saksaan. Työryhmän painopiste keskittyy siis yhdentymisestä ja mukautumisesta rinnakkaiseloon, suvaitsevaisuuteen ja patistaa saksalaisia hyväksymään maahanmuuttajien kulttuuri. Monikulttuurisessa ihannetilanteessa maahanmuuttajien olisi saatava säilyttää oma identiteettinsä.

Esipuheessa todetaan seuraavaa:

"Integraatio koskee kaikkia ihmisiä Saksassa. Sosiaalinen koheesio ei voi määrätä, eikä se ole yksin politiikan tehtäväkään. Solidaarisuus on yksi rinnakkaiselomme perusperiaatteista. Se näkyy siinä, miten me ymmärrämme toisiamme ja huomioimme muiden tarpeita. Kannatamme solidaarista yhteiskuntaa.

"Maahanmuutto muuttaa yhteiskuntaa ja edellyttää avoimuutta, kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta kaikilta. Pelkojen ja vihamielisyyksien lietsominen ei ole oikea tapa. Me seisomme yhteiskunnan takana, joka tunnustaa maailmankansalaisuuden.

"Euroopan yhdentymisprosessi ei ole vain tae rauhasta Euroopassa ja tärkeä hyvinvoinnin ja työllisyyden perusta, se edustaa myös kulttuurien lähentymistä sekä yhteisiä eurooppalaisia ​​arvoja - haluamme yhdistynyttä Eurooppaa."

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière on tunnettu ydinkulttuurin kannattaja ja hän ilmaisi pettymyksensä työryhmän kieltäytymiseen olla tarkempi siinä, mitä itse asiassa tarkoittaa saksalaisuus.

"Emme voi pyytää ketään kunnioittamaan tapojamme, jos emme ole valmiita ilmaisemaan niitä", hän sanoi. Lehdistötilaisuudessa 16. toukokuuta Berliinissä hän täsmensi:

"Olen selkeästi eri mieltä Saksan kulttuurineuvoston kanssa sanasta ydinkulttuuri. Pidän sanasta, neuvosto ei. Minulle on edelleen epäselvää, mikä sanoissa "ydin","kulttuuri" tai molempien sanojen yhdistelmässä häiritsee."

Ydinkulttuurin kannattajat perustelevat, että on tarpeen estää rinnakkaisyhteiskuntien perustaminen, joihin sisältyy islamilaisen sharia-lain säätäminen. Kriitikot sanovat, että "leitkultur" vaatisi maahanmuuttajia luopumasta joistakin identiteettinsä osista mukautuakseen enemmistöön.

De Maizière sai aikaan valtavan kritiikkimyrskyn kirjoittaessaan 29. huhtikuuta Bildiin artikkelin, jossa hän vaati maahanmuuttajia hyväksymään saksalaisen ydinkulttuurin. Hän perusteli Saksan tarvitsevan sitä toimimaan lankana läpi yhteiskunnan erityisesti siksi, että muuttoliike ja avoin yhteiskunta ovat tekemässä meistä moniarvoisempia.

Artikkelissaan de Maizière esitteli saksalaisen ydinkulttuurin kymmenen pääkohtaa, joka sisälsi muun muassa saksalaisen kulttuurin ja historian arvostamisen sekä meritokratian  periaatteen, jossa valta jaetaan esimerkiksi suoritusten, pätevyyden ja kykyjen, ei esimerkiksi syntyperän, sukupuolen, etnisyyden, yhteiskuntaluokan, perhesuhteiden, suosion, iän tai yhteisöllisen aseman perusteella. Meritokraattiset yhteiskunnat, valtiot ja organisaatiot painottavat todistettua osaamista, koulutusta ja pätevyyttä yhteiskuntaluokan, kansallisuuden tai sukupuolen sijaan.

Hän lisäsi: "Kielemme, perustuslakimme ja perusoikeuksien kunnioittaminen, jotka ovat yhdistäneet sydämiämme, tehneet meistä erilaisia ja erottaneet meidät muista, ovat jotenkin riistäytyneet hallinnastamme."

Kommentoidessaan uskonnon asemaa Saksassa de Maizière kirjoitti, että "valtiomme on neutraali, mutta ystävällinen kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä kohtaan. Kristinusko on muovannut maatamme. Saksa on osa länttä, kulttuurisesti, hengellisesti ja poliittisesti".

"Saksassa sanomme nimemme ja kättelemme, kun tervehdimme. Olemme avoin yhteiskunta. Näytämme kasvomme. Emme käytä burkaa."

De Maizièren kommentteihin vastattiin laajasti ivalla. Sosiaalidemokraattien (SPD) kansleriehdokas Martin Schulz sanoi, että Saksan "johtava kulttuuri koostuu vapaudesta, oikeudesta ja rauhanomaisesta yhteiselosta ja se on suojattu perustuslailla".

Saksan vihreiden puolueen jäsen, Jamila Schäfer tokaisi muun muassa näin:

"Yhteiskunta muuttuu jatkuvasti ja yksi syy tähän on muuttoliike. En usko, että oman kulttuurin säilyttäminen takaa rauhanomaisen yhdessä elämisen."

Schäferin näkemyksen mukaan olisi antauduttava saksalainen kulttuurin sosiaalisen rauhan harhaan: hyväksyttävä, että Saksan juutalais-kristillinen perintö vähitellen korvataan islamilaisella sharia-lailla. Monet saksalaiset poliitikot ovat samaa mieltä Schäferin kanssa ja suostuisivat siis mielellään islamin vallan alle.

Demokraattien johtaja Christian Lindner syytti de Maizièren avaavan uudelleen "vanhan ja vanhanaikaisen keskustelun": "Jälleen kerran on kysymys uskonnosta."

Angela Merkelin Kristillisdemokraattien entinen pääsihteeri (CDU) Ruprecht Polenz sanoi, että käsite ydinkulttuuri ei sovi moniarvoiseen yhteiskuntaan.

Saksan integratiokomissaari Aydan Özoğuz tuomitsi keskustelun ydinkulttuurista "naurettavaksi ja järjettömäksi". Tagesspiegelissä hän väitti:

"Saksalainen kulttuuri nimenomaan, kuten kieli, ei yksinkertaisesti ole tunnistettavissa. Alueelliset kulttuurit, maahanmuutto ja monimuotoisuus ovat muovanneet historiaamme. Globalisaatio ja moniarvoisuus on moninkertaistanut monimuotoisuutta entisestään. Enemmistön kulttuuri ei voi säädellä maahanmuuttajia."

Saksalaisten poliitikoiden arvosteluista huolimatta de Maizièrella näyttää olevan saksalaisen yleisön tuki. 52,5% saksalaisista on sitä mieltä, että Saksa tarvitsee ydinkulttuuria. Vain 25,3% vastustaa ajatusta.

De Maizièren pyrkimykset tulla keskelle CDU:n yrityksiä voittaa takaisin konservatiiviset äänestäjät suututtivat Merkelin liberaalin maahanmuuttopolitiikan. Tämä siksi, koska monet näistä ovat omaksuneet Vaihtoehto Saksalle (AfD) puoleen, joka on vaatinut massamaahanmuuton hillitsemistä.

Kuitenkin jos syyskuun liittovaltiovaalit pidettäisiin tänään, Merkelin CDU voittaisi. Saksalaiset äänestäjät näyttävät, siis ainakin toistaiseksi, olevan varsin tyytyväisiä maansa tilanteeseen.

Tytti Salenius su 21.05. 08:55

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot