Italia haluaa tiukat säännöt Välimerellä toimiville kansalaisjärjestöjen pelastusaluksille

Italian hallitus haluaa määritellä tarkemmin siirtolaismyönteisten Välimerellä operoivien kansalaisjärjestöjen toimintaehdot, ja asettaa nämä suoraan Italian rannikkovartioston alaisuuteen.

Ulkomaat pe 19.05.2017 23:40

Uudet suositukset ovat peräisin Italian senaatin puolustuskomitean tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin Välimerellä operoivien kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Komitea suositteli, että kansalaisjärjestöjen alukset saisivat lähteä Välimerelle operaatioihin vain tiukkojen raamien puitteissa, eikä niiden pitäisi sallia ylläpitää “yksityistä humanitääristä takaporttia” Eurooppaan.

Komitea tuli näihin johtopäätöksiin haastateltuaan Sisilian syyttäjiä ja Italian rannikkovartioston henkilöstöä.

Sisilian syyttäjä Carmelo Zuccarro on aiemmin syyttänyt kansalaisjärjestöjä suorasta yhteistoiminnasta Pohjois-Afrikan ihmissalakuljettajien kanssa: “Meillä on todisteita, että kansalaisjärjestöjen sekä libyalaisten ihmissalakuljettajien välillä on olemassa suoria yhteyksiä”.

Komitean raportti vaatii myös kaikkia Italiasta operoivia kansalaisjärjestöjä rekisteröitymään Italian hallitukselle. Rekisteröityessään viranomaisille kansalaisjärjestöjen tulisi tehdä tulolähteensä julkisiksi, mitä monet niistä eivät ole toistaiseksi suostuneet tekemään.

Nykyään monet siirtolaisten pelastusoperaatioita suorittavat kansalaisjärjestöt ovat rekisteröityjä Saksaan ja muihin maihin.

Raportissa arvosteltiin myös Tunisiaa ja Maltaa, joiden väitettiin jättäneen auttamatta aluevesilleen tulleita siirtolaisia, jolloin meren yli yrittävien siirtolaisten aiheuttama taakka on jäänyt kokonaan Italialle.

Italian oppositiopuolueet, mukaan lukien Viiden Tähden Liike (MoVimento 5 Stelle, M5S) ottivat suositukset tyytyväisinä vastaan. M5S vaatii, että kansalaisjärjestöjen ei tule antaa operoida Italian satamista, elleivät ne tee toimintansa rahoitusta täysin läpinäkyväksi.

Tämän vuoden aikana jo lähes 46 000 siirtolaista on saapunut Italiaan Välimeren reittiä pitkin.

Ennätyksellisissä siirtolaismassoissa on vain vähän turvapaikanhakijoita. UNHCR:n raportin mukaan vuonna 2016 Italiaan tulleista siirtolaisista vain 2,65 prosenttia osoittautui sellaisiksi, jotka voivat perustellusti hakea turvapaikkaa.

Monet Italiaan pääsevät siirtolaiset yrittävät välittömästi jatkaa matkaansa muihin korkeamman elintason maihin, kuten Saksaan ja Ranskaan.

Breitbart vieraili toukokuussa Pariisin suurimmalla siirtolaisleirillä ja puhutti useita nuoria miehiä, jotka olivat saapuneet Eurooppaan Välimeren reittiä pitkin. Miehet syyttivät Eurooppaa tilanteestaan, ja vaativat oleskelulupia sekä pääsyä sosiaaliturvan piiriin.

Breitbart

Kansalainen.fi:n luvalla uudelleenjulkaistu.

 

Jukka Rahkonen pe 19.05. 23:40

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot