Irakilaismiehet nousivat tilastokärkeen avioliitoissa suomalaisten naisten kanssa

"Avioituminen voi myös olla laillinen peruste saada oleskelulupa"

Kotimaa su 14.05.2017 11:49

Suomalaisten ja irakilaisten välisiä avioliittoja syntyy nyt ennätystahtiin. Niitä solmittiin viime vuonna yli kaksinkertaisesti edellisvuosiin verrattuna, uutisoi Keskisuomalainen

Suomalaisnaisten ja ulkomaalaisten miesten avioliitoissa irakilaiset ottivat tilaston kärkipaikan: avioliittoja solmittiin 135. 

Ainakin osa avioliittojen määrän nopeasta kasvusta selittynee suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välille syntyneillä parisuhteilla. "Avioituminen voi myös olla laillinen peruste saada oleskelulupa", sanoo Pakolaisneuvonta ry:n tiedottaja Sanna Rummakko Keskisuomalisen uutisessa.

Avioliittoluvut ovat kuitenkin vielä pieniä turvapaikanhakijoiden määrään nähden. Vuosina 2015–16 Suomesta haki turvapaikkaa yli 20 000 irakilaista.

"Osa parisuhteista on voinut saada alkunsa vapaaehtoistyöstä", arvioi Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä uutisessa. "Kun vastaanottokeskuksia perustettiin ympäri maata, mukaan lähti auttamishaluisia nuoria ihmisiä. Kohtaamisissa on voinut syntyä romanttisia suhteita."

Avioliitto on eräs peruste hakea oleskeluoikeutta Suomeen. Maahanmuuttoviraston (Migri) tilastojen mukaan helmikuun 2016 ja tammikuun 2017 välillä 83 irakilaista sai oleskeluluvan sillä perusteella, että hänen puolisonsa on Suomen kansalainen.

Osa avioliitoista todetaan lumeavioliitoiksi. Lumeavioliitoissa viranomainen katsoo, ettei avioliitossa ole kyse aidosta parisuhteesta, vaan tarkoituksena on oleskeluluvan saaminen. Migrin mukaan lumeavioliittoja paljastuu vuosittain kaikkiaan 200–300.

"Henkilötiedoissa voi olla ristiriitoja, yhteinen kieli saattaa puuttua, eivätkä puolisot ole välttämättä tavanneet toisiaan ennen avioliittoon menemistä. Usein oleskeluoikeuden hakija on ensin saanut kielteisen päätöksen toisella perusteella ja mennyt sitten pikaisesti naimisiin", kertoo tulosalueen johtaja Arja Kallakivi Migristä Keskisuomalaisessa.

Yleensä hakija valittaa kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Jukka Rahkonen su 14.05. 11:49

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot