Ulkomaiset tiedotusvälineet muistelevat Koiviston aikaa

Yle: Koivistosta tuodaan esiin niin hänen toimintansa suuren poliittisen murroksen aikana, mutta myös hänen kansanomaiset luonteenpiirteensä.

Kotimaa la 13.05.2017 08:45

Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet tiedon presidentti Mauno Koiviston poismenosta, kertoo Yle.

"Uutistoimisto Reuters muistuttaa Koiviston olleen Suomen ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Reuters tuo esiin Koiviston roolin, kun Suomi jätti jälkeensä Neuvostoliiton ajan ja jätti jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin", Yle kirjoittaa.

Ruotsalainen uutistoimisto TT tuo esiin Koiviston halun vahvistaa parlamentarismia, minkä hän toteutti presidentin omaa valtaa supistamalla.

"Mauno Koivisto saattoi olla ankara, jörö ja tiukka. Hän valloitti suomalaisten sydämet. Hänen haluttomuutensa sotkeutua Kekkosen ajan poliittiseen establishmenttiin yhtään enempää kuin oli välttämätöntä nosti myös hänen suosiotaan", TT kirjoittaa.

"Uutistoimisto AP nostaa esiin Koiviston merkityksen Neuvostoliiton viimeisten aikojen viestinviejänä ja asiantuntijana Yhdysvaltain suuntaan. Koivistolla oli hyvät suhteet niin Neuvostoliiton johtajaan Mihail Gorbatshoviin kuin Yhdysvaltain presidenttiin George H.W. Bushiin.", kertoo Yle.

Koivisto oli tiiviisti yhteydessä molempiin suurvaltoihin ja isännöi maailmanjohtajia vuonna 1990 Helsingissä pidetyssä huippukokouksessa.

Neuvostoliiton romahdettua päätettiin Koiviston johdolla mitätöidä kaksi toisen maailmansodan jälkeen tehtyä tärkeää sopimusta: Neuvostoliiton kanssa solmittu YYA-sopimus sekä Pariisin rauhansopimus.

AP kirjoittaa Koiviston luonteenomaisen huumorin, kansanomaisten tapojen, filosofisten tuumailujen tuoneen hänelle kansan suosiota.

Koiviston kuolemasta ovat uutisoineet myös Tanskan yleisradioyhtiö DR ja hollantilainen uutissivusto nu.nl.

Sisäministeriö määräsi lauantain vastaisena yönä, että valtion virastot ja laitokset suruliputtavat lauantaina kello 8–21. Koko maan toivottiin yhtyvän suruliputukseen.
 

Oikean Median toimitus esittää osanoton presidentti Mauno Koiviston omaisille ja ottaa osaa koko kansan surunvalitteluun Suomen historian merkittävän päämiehen poismenosta.

Jukka Rahkonen la 13.05. 08:45

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Goodthinkin peruskysymyksiä

ti 16.01. 15:19

Jukka Hankamäki

Niinistön mehut

ti 16.01. 15:17

Professorin Ajatuksia

Albaanit kusettivat suomalaisnaista ja veronmaksajaa

ti 16.01. 15:12

Reijo Tossavainen

Huhtasaari halutaan vaieta "kuoliaaksi". Koska persu.

ti 16.01. 11:00

Heikki Porkka

Ruotsi on ihmiselle EU:n vaarallisin maa

ma 15.01. 19:37

videot