Ulkomaiset tiedotusvälineet muistelevat Koiviston aikaa

Yle: Koivistosta tuodaan esiin niin hänen toimintansa suuren poliittisen murroksen aikana, mutta myös hänen kansanomaiset luonteenpiirteensä.

Kotimaa la 13.05.2017 08:45

Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet tiedon presidentti Mauno Koiviston poismenosta, kertoo Yle.

"Uutistoimisto Reuters muistuttaa Koiviston olleen Suomen ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Reuters tuo esiin Koiviston roolin, kun Suomi jätti jälkeensä Neuvostoliiton ajan ja jätti jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin", Yle kirjoittaa.

Ruotsalainen uutistoimisto TT tuo esiin Koiviston halun vahvistaa parlamentarismia, minkä hän toteutti presidentin omaa valtaa supistamalla.

"Mauno Koivisto saattoi olla ankara, jörö ja tiukka. Hän valloitti suomalaisten sydämet. Hänen haluttomuutensa sotkeutua Kekkosen ajan poliittiseen establishmenttiin yhtään enempää kuin oli välttämätöntä nosti myös hänen suosiotaan", TT kirjoittaa.

"Uutistoimisto AP nostaa esiin Koiviston merkityksen Neuvostoliiton viimeisten aikojen viestinviejänä ja asiantuntijana Yhdysvaltain suuntaan. Koivistolla oli hyvät suhteet niin Neuvostoliiton johtajaan Mihail Gorbatshoviin kuin Yhdysvaltain presidenttiin George H.W. Bushiin.", kertoo Yle.

Koivisto oli tiiviisti yhteydessä molempiin suurvaltoihin ja isännöi maailmanjohtajia vuonna 1990 Helsingissä pidetyssä huippukokouksessa.

Neuvostoliiton romahdettua päätettiin Koiviston johdolla mitätöidä kaksi toisen maailmansodan jälkeen tehtyä tärkeää sopimusta: Neuvostoliiton kanssa solmittu YYA-sopimus sekä Pariisin rauhansopimus.

AP kirjoittaa Koiviston luonteenomaisen huumorin, kansanomaisten tapojen, filosofisten tuumailujen tuoneen hänelle kansan suosiota.

Koiviston kuolemasta ovat uutisoineet myös Tanskan yleisradioyhtiö DR ja hollantilainen uutissivusto nu.nl.

Sisäministeriö määräsi lauantain vastaisena yönä, että valtion virastot ja laitokset suruliputtavat lauantaina kello 8–21. Koko maan toivottiin yhtyvän suruliputukseen.
 

Oikean Median toimitus esittää osanoton presidentti Mauno Koiviston omaisille ja ottaa osaa koko kansan surunvalitteluun Suomen historian merkittävän päämiehen poismenosta.

Jukka Rahkonen la 13.05. 08:45

Kommentit: 0Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

Sisäministeri kansalaisten turvallisuutta ja avointa yhteiskuntaa vastaan

Klo 10:41.

Timo Vihavainen

Volga-matushkan varrelta

Klo 10:38.

Professorin Ajatuksia

Antoiko Yle tahallaan väärän vaikutelman?

Klo 10:35.

Heikki Porkka

Turvapaikanhakija sai kymmenen vuoden tuomion Virossa

pe 22.09. 23:26

Reijo Tossavainen

Hallituksen arvoton arvopohja

pe 22.09. 21:14

videot