Imaamiterroristi pidätetty Espanjassa - New York Times ylisti tolkun imaamina

Väärennettyjä asiakirjoja ja passeja, vaimon pahoinpitely, salafi-jihadismin levittämistä, terrori-iskujen palvomista ja uhrien julmaa solvaamista

Ulkomaat pe 12.05.2017 09:26
NY Timesin artikkeli, jossa Shashaa kehuttiin esimerkilliseksi tolkun imaamiksi

Espanjan viranomaiset ovat pidättäneet uskonnollisen muslimijohtajan väitetyistä siteistä islamilaiseen valtioon, kertoo Gatestone Institute.

46-vuotias egyptiläis-palestiinalainen Hesham Shashaa (alias Abu Adam), pidätettiin lähellä Alicantea Kaakkois-Espanjassa 26. huhtikuuta syytettynä islamilaisen valtion auttamisesta, terrorismin ylistämisestä ja Salafi-jihadismin edistämisestä.

Espanjan sisäministeriön mukaan Shashaa oli auttanut islamilaisen valtion jihadistien matkustamista Syyriasta ja Irakista Espanjaan tarjoamalla heille rahaa, turvapaikan ja väärennettyjä asiakirjoja.

Viimeksi Shashaa oli tehnyt järjestelyjä kahta islamilaisen valtion jihadistijäsentä varten, joilla molemmilla oli kansainvälinen pidätysmääräys. Hän oli tarjonnut heille väärennettyjä passeja, että he voisivat matkustaa Turkista Espanjaan.

Espanjan sisäministeriön mukan Shashaa on myös syytetty islamilaisen valtion propagandan levittämisestä:

"Säilöönotettu käytti hyväkseen asemaansa islamilaisessa yhteisössä Alicanten maakunnassa levittääkseen sisältöä, jossa hän ylistää islamilaisen valtion tekemiä iskuja ja julmasti väheksyy uhrejaan. Lisäksi hän käytti sosiaalisia verkostoja välineenä synnyttääkseen vihaa julkaisemalla videoita, joissa terroristijohtajat aivopesevät seuraajiaan harjoittamaan väkivaltaista jihadia."

29. huhtikuuta Espanjan korkeimman oikeuden tuomari Eloy Velasco tuomitsi Shashaan vangituksi ilman takuita. Velasco totesi, että Shashaan lento olisi riski ja olisi vaara, että hän toistaisi rikollista käyttäytymistään.

New York Times julkaisi Shashaasta loistavan henkilökuvan maltillisena Saksan Münchenin Darul koraanimoskeijan imaamina ja ylisti häntä otsikolla "Münchenin imaami ahkeroi laimentaakseen radikaalin islamin elixiiriä". Shashaan pyrkimykset olivat jutun mukaan torjua radikalisoituminen Saksan islamilaisessa yhteisössä.

Tarinassa todettiin:

"Yhä useammat imaamit Euroopassa ja Lähi-idässä ovat irtisanoutuneet itsemurhaiskuista ja terroriteoista. Monet näistä imaameista kuitenkin edelleen pitävät Al-Qaidaa, Talebania tai Hamasia oikeutettuina vastarintaliikkeinä, kun taas herra Shashaa avoimesti vakuuttaa, että ne rikkovat islamin opinkappaleita."

"Hän matkustaa moskeijoihin kaikkialle Eurooppaan sekä Lähi-itään että Pakistaniin kertoen nuorille muslimeille, että taisteleminen Yhdysvaltain joukkoja ja muita voimia vastaan loukkaa heidän uskontoaan. Hän tuomitsee militantit rekrytoija-värvääjät saarnoissaan ja kehottaa palvojia perjantairukouksessa soittamaan poliisille, jos he kuulevat hyökkäyssuunnitelmista ja epäröimättä keskustelemaan lainvalvontaviranomaisten kanssa radikalisoitumisen syistä ja parhaasta tavasta torjua niitä."

New York Timesin haastattelussa Shashaa kuvaa itseään pasifistiksi:

"He, militantit käyttävät uskontoa henkilökohtaisiin tavoitteisiinsa ja julistavat sotaa juutalaisia ja kristittyjä vastaan, mutta minä haluan ihmisten seuraavan mitä islam todella sanoo. Emme voi vain istua alas ja antaa muiden ihmisten kaapata uskontomme."

Times lainasi myös vanhemman saksalaisen turvallisuusvirkamiehen sanoja:

"Tiedämme, että hän puhuu ja toimii terroristiryhmiä, kuten Al-Qaidaa tai Talibania vastaan ja se on tärkeää. Hän on ainoa esimerkki henkilöstä, joka tekee sen tällä tavalla täällä Saksassa ja tässä mielessä hän on tehokas."

Shashaa kertoi Timesille , että hän päätyi Saksaan menettäessään siellä salkkunsa välilaskun aikana ollessaan matkalla Britannian Romaniasta, jossa hän oli asunut.

"Kaikki oli mennyt, paperit, rahat. Joten ajattelin, että se oli Jumalan tahto, että minun pitäisi jäädä tänne", hän sanoi.

Shashaalla on neljä vaimoa ja 18 lasta ja hän asuu 10000 neliömetrin kartanossa Teulada-Morairassa, pienessä rannikkokaupungissa Espanjan Välimeren rannikolla.

Useita kuukausia New York Timesin julkaisun jälkeen hänet pidätettiin kolmannen vaimonsa fyysisestä pahoinpitelystä. Nainen joutui sairaalaan murtuneen nenän ja olkapään takia.

"Hyökkäys oli ilmeisesti hyvin brutaali", sairaalan tiedottaja sanoi tuolloin.

Syyrialainen nainen kertoi poliisille halunneen elää enemmän länsimaisella elämäntavalla, löytää työtä ja lopettaa hijabin käyttö. Shashaa kieltäytyi. Kun nainen soitti poliisille, Shashaa esti päästämästä heitä sisään.

"Mitä mies tekee vaimonsa kanssa, se ei kuulu viranomaisille", hän huusi. Shashaa pidätettiin, mutta sitten vapautettiin.

Ratsian aikana poliisi löysi Shashaan moskeijasta Münchenissa kopioita kirjasta "Naiset islamin varjossa".

Se on kielletty Saksassa, sillä siinä vaaditaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Shashaa puolusti hallussaan olevaa kirjaa:

"Minun täytyy tietää, mitä näissä kirjoissa on. Miten muuten tiedän, miten kiistellä värvääjien kanssa?"

Espanjan viranomaiset uskovat Shashaan muuttaneen Espanjaan kiertääkseen Saksan lainvalvontaviranomaisia, jotka ovat yhä epäluuloisia hänen toiminnastaan.

Die Zeit raportoi :

"Vuonna 2012 Saksan tiedustelupalvelu kutsui häntä salafistiksi. Hän vastusti moniarvoista yhteiskuntaa ja toistuvasti totesi, että nainen ei saa poistua talosta ilman miehensä lupaa. Gazan sodan aikana vuonna 2009 hän piti saarnan, jossa pilkattiin juutalaisia. Hän haluaa teokratiaa, mikä olisi ristiriidassa oikeusvaltion vallanjaon ja parlamentaarisen järjestelmän kanssa. Hän julkaisi useita ekstremistisisältöisiä videoita. Vuoden 2012 tiedustelutietojen mukaan hänen väitteensä sanoutumisestaan ääriliikkeistä irti katsottiin kyseenalaisiksi."

Shashaa ei puhu edes espanjaa, mutta väitti muuttaneensa Espanjaan perustaakseen kulttuurien ymmärtämiskeskuksen. Tulkin välityksellä Shashaa kertoi espanjalaiselle sanomalehdelle, että kulttuurin levittäminen on paras tapa "lopettaa ennakkoluulot ja edistää suvaitsevaisuutta". Hän sanoi, että hänen kulttuurinen keskuksensa toimisi "avoimuuden ja integraation" lähtökohdista ja että sen ovet olisivat "avoinna koko maailmalle". Hän lisäsi keskuksen seinien "olevan lasia, jotta jokainen voisi nähdä, mitä siellä tapahtuisi". Shashaa myös vaati, että "fundamentalismi on sairaus, mikä meidän täytyy hävittää".

Espanjan viranomaiset tutkivat nyt Shashaan varallisuuden alkuperää. Hänen moskeijansa Münchenissä suljettiin lokakuussa 2015 taloudellisten vaikeuksien takia, kun taas kartanonsa hän hankki Espanjasta helmikuussa 2015 ja sanoi sen olevan arvoltaan yli puoli miljoonaa euroa.

On yli kaksi viikkoa Shashaan pidätyksestä, eikä The New York Times ole vieläkään raportoinut "salafisti-pasifisti-mainospoikansa" kohtalosta.

Tytti Salenius pe 12.05. 09:26

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot