Turvapaikanhakijat halusivat Australiaan väärennetyillä passeilla - huipentui varjostukseen Helsingin keskustassa

Poikkeukselliseen vyyhtiin nivoutuivat väärennetyt Kreikan passit, australialaiseen puhelimeen lähetyt viestit ja 5 000 euroa.

Ulkomaat pe 12.05.2017 08:46
Väärennetyt Kreikan passit ja henkilökortit maksoivat 5000 euroa. Kuva: mtv-sivuston artikkelissa

"Helsingin käräjäoikeus on langettanut ehdolliset vankeustuomiot kolmelle miehelle väärennösjutussa, jonka tapahtumat alkoivat tammikuussa 2017. Poikkeukselliseen vyyhtiin nivoutuivat väärennetyt Kreikan passit, australialaiseen puhelimeen lähetyt viestit ja 5 000 euroa. Tapaus huipentui varjostukseen Helsingin Rautatieasemalla", kertoo mtv-sivusto.

24-vuotias Ali oli tullut turvapaikanhakijana Suomeen ja saanut tammikuun alussa maahanmuuttovirastosta kielteisen päätöksen hakemukseensa jolloin palautus Irakiin uhkasi.

Ali päätti hankkia väärennetyn passin ja matkustaa veljensä Mustafan kanssa Australiaan. Mustafan turvapaikkahakemus oli vielä käsittelyssä.

"Ali sai puhelimitse yhteyden Abdulaziziin, joka oli tuohon aikaan Australiassa ja operoi australialaisella puhelinliittymällä. Yhteydenpito oli tiivistä – aluksi puhelimitse ja myöhemmin Whatsappissa. Abdulaziz lupasi järjestää veljeksille Kreikan passit ja henkilökortit. Niiden hinta oli 5 000 euroa. Sellaiset tilattiin. Abdulaziz matkusti Australiasta Thaimaahan ja sieltä edelleen 12. helmikuuta Kreikkaan", kertoo mtv-sivuston uutinen.

Abdulazizilta ohjeisti veljeksiä opettelemaan englantia, käymään parturissa, ostamaan tietyn merkkisiä vaatteita ja tutustumaan Australian maantietoon.

Veljesten passivalokuvat ja muut tarvittavat tiedot siirtyivät Kreikkaan Abdulazizillle Whatsupilla. Australian poliisin mukaan Abdulazizin puhelimesta oli oltu myös yhteydessä Irakiin ja Kreikkaan koskien ihmisten salakuljettamista.

Pankkitietojen mukaan rahaa liikkui ja Abdulaziz oli nostanut Kreikassa käteistä ja tilille oli tullut yli 20 000 dollaria siirtoina. Rahaa oli siirretty myös Ruotsiin 913 dollaria.

Vapaa liikkuvuus mahdollisti maaliskuussa Abdulazizin matkustelun Kreikasta Ruotsin Malmöseen ja sieltä Tanskan kautta Helsinkiin.

Suomen tulli kuitenkin päätti tarkastaa Abdulazizin tämän profiilin perusteella ja löysivät hänen hallussaan olevat väärennetyt passit, mutta niitä ei otettu pois. Asia ilmoitettiin rajavartijoille ja Abdulaziz päästettiin jatkamaan. Miestä päätettiin kuitenkin varjostaa rajavartiolaitoksen toimesta.

Väärennettyjä passeja tuova Abdulaziz tapasi Alin Helsingin rautatieasemalla. Miehet otettiin kiinni Mannerheimintiellä. Ali oli maksanut passit myymällä omaisuuttaa Irakissa.

Juttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa huhti-toukokuussa. Ali sai 60 päivää vankeutta väärennyksestä ja Mustafa 45 päivää. Molemmat tuomiot olivat ehdollisia. Abdulaziz sai törkeästä väärennyksestä yhdeksän kuukautta vankeutta. Kun häntä ei ollut aiemmin tuomittu Suomessa, vankeus langetettiin ehdollisena. Oikeus määräsi vangittuna olleen Abdulazizin vapautettavaksi tiistaina ja hän on jo poistunut maasta ja jatkaa liiketoimintaansa muualta käsin ja liikkuu vapaasti Eu:n alueella.

Jukka Rahkonen pe 12.05. 08:46

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot