IL: Venäläisten maanostokielto tyssäämässä ylivoimaiseen viholliseen: Suomen byrokratiaan

Työryhmä haluaisi rajoittaa ulkomaalaisten maakauppoja varalaskupaikkojen siltojen, patojen ja satamien läheisyydessä, mutta hallitus ei ehkä ehdi säätää ideaa laiksi.

Kotimaa to 20.04.2017 09:24

"Venäläisten maakaupat ovat kuohuttaneet tunteita monta vuotta. Media on penkonut esiin mitä kummallisimpia kauppoja. Niitä on usein yhdistänyt se, että ostettu kiinteistö sijaitsee sotilaskohteen lähellä", kirjoittaa Olli Ainola Iltalehdessä.

Suojelupoliisi on myöntänyt viime syksynä pitävänsä eräitä maakauppoja vaarallisina. Supo ilmoittaa epäilevänsä, että venäläiset saattavat hankkia esimerkiksi ilman tunnustuksia toimiville sotilailleen kokoontumispaikkoja strategisesti tärkeiden asemapaikkojen läheltä.

Virkamiestyöryhmä on laatinut listan kohteista, joiden lähistöllä tehdyt maakaupat laitettaisiin tarkkailuun, luvanvaraisiksi tai valtio lunastaisi myydyn kiinteistön. Tällaisia kohteita ovat sotilasalueiden lisäksi varalaskupaikat, risteykset, tärkeät tiet, radat, väylät, padot sekä voimalaitokset ja satamat.

Tärkeä muutos on kuitenkin kaatumassa suomalaiseen byrokratiaan. Ongelmaksi on muodostumassa se, että Suomessa ei ole kaiken kattavaa kiinteistö-, omistus- ja kauppahintatietojen keskusrekisteriä, vaan manttaalitiedot on kerätty useisiin rekistereihin. Eri rekistereitä hallinnoivat eri ministeriöit. Turvavyöhyke on myös salainen asiakirja ja sen sisältö päivittyy jatkuvasti. Sen katsotaan tuovan lainsäädäntöön lisävaikeuksia.

 

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 500 kiinteistökauppaa, joissa oli ulkomaalainen ostaja. Enimmillään 700 kiinteistöä on myyty ulkomaalaisille vuosittain.

Rajoitukset koskisivat muita kuin EU-maiden tai Norjan, Islannin ja Sveitsin kansalaisia.

Jukka Rahkonen to 20.04. 09:24

Kommentit: 2

Juha. to 20.04.2017 20:39 0

"Mate in Finland!"

Saara la 22.04.2017 05:50 0

On se merkillistä, jos byrokratiaa ei tällaisessa asiassa onnistuta päihittämään.

Saapa nähdä, miten kauan tässä asiassa vitkastellaan... Aiotaanko peräti odotella niin kauan, että kiire menee ohi?Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Salaperäisen suomalaisen voimahahmon taustat paljastuvat

Klo 16:04.

Jukka Hankamäki

Maailma olisi parempi ilman mediaa

Klo 16:03.

Arto Luukkanen

Nuttu-elmerit, Tofudemokraatit vai Kehvelit?

Klo 16:00.

Timo Vihavainen

Vanhaa palautetaan

Klo 15:55.

Professorin Ajatuksia

Harkimon lähtö herätti ajatuksia

Klo 15:54.

Heikki Porkka

Yleisradion toimittaja johti katsojia harhaan A-studiossa

Klo 14:03.

videot