Maakuntavaaleissa Keskusta jyrää ja Vihreiden kannatus heikompaa

Kuntavaalit ovat ohi, mutta puolueiden on jo valmistauduttava maakuntavaaleihin jo ensi tammikuussa.

Kotimaa to 20.04.2017 07:34
Kuva: Ylen artikkelin vaaligrafiikkaa 20.4.

Kuntavaalit ovat ohi, mutta puolueiden on jo valmistauduttava maakuntavaaleihin jo ensi tammikuussa, mikäli sote-uudistus etenee aikataulussaan.

Mikäli äänet jakautuisivat maakuntavaaleissa samalla tavalla kuin kuntavaaleissa, Keskusta saisi 291 paikkaa, SDP 252 ja Kokoomus 226. Vihreille jäisi 112, Perussuomalaisille 110, Vasemmistoliitolle 105, KD 52, RKP 47 ja muille 7. 

Kokoomuksen asema olisi maakuntahallinnossa kuitenkin vahvempi kuin paikkamäärästä voisi päätellä, arvioi politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, Ylen uutisessa.

"Kaikkein vahvin haastaja keskustalle ei ole välttämättä SDP, joka on toiseksi suurin puolue maakuntavaaleissa tämän laskelman mukaan, vaan ennemminkin kokoomus", Vuorelma sanoo.

Tätä Vuorelma perustelee kokoomuksen vahvalla asemalla Suomen väekkäimmissä maakunnissa. Kokoomus on ykkönen Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sekä jakamassa Pirkanmaan herruutta SDP:n kanssa, kertoo Ylen artikkeli.

Vuorelman kertoo, että maakuntavaaleissa kaupunkien merkitys tulee olemaan ympäryskuntia vähäisempi, mikä suosii keskustaa ja painaa esimerkiksi vihreitä.

"Vihreiden huima vaalivoitto näissä kuntavaaleissa sulaisi maakuntavaaleissa. Esimerkiksi Jyväskylässä vihreät voitti vaalit, mutta Keski-Suomen maakunnassa vihreät olisi vasta neljäntenä", Vuorelma sanoo.

Äänestystulokseen tulee kuitenkin vaikuttamaan ehdokasasettelun lisäksi äänestysaktiivisuus. Kyseessä on ensimmäiset maakuntavaalit ja kansalaisten aktivoiminen äänestämään riippuu paljolti siitä, kuinka vaalien merkitys ymmärretään. Myös Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta saattaa muuttaa Perussuomalaisten äänestysaktiivisuutta.

Jukka Rahkonen to 20.04. 07:34

Kommentit: 1

Juha. to 20.04.2017 20:27 0

Jos maalla on rikkaita, kokoomuksella menee hyvin. Mitä tulee Mitä tulee Keskustapuolueeseen Juha Sipilä ja muut liberaali kapitalistit ovat hylänneet maanviljelijät ja muut maaseudun ihmiset aivan samoin kuten Vasemmistoliitto ja SDP duunarit. Sen voin kertoa, että maaseudun Vihreän puoluueen edustajilla on juurevaa järkeä päässään edes joissain asioissa ja valtaosaltaan vähemmistöön jäävänä puolueen osana heidän maaseutua ja luontoa maalaisjärjellä kyllästettyä näkemystä ei Helsingin ja muiden suurten kaupunkien Vihreät kuuntele, eivätkä todennäköisesti edes ymmärrä sitä kieltä jota maajussit puhuvat.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Professorin Ajatuksia

Kotouttamisen haaveet

Klo 18:27.

Reijo Tossavainen

Punavihreän agendajournalismin kesäteatteri

ke 20.06. 21:15

Jukka Hankamäki

Kultaranta-keskustelut: paljon puhetta, vähän asiaa

ke 20.06. 17:44

Juha Ahvio

Amerikkalaiset konservatiiviset kirkkokunnat Soros-solutuksen kohteina

ke 20.06. 17:42

Timo Vihavainen

Enkeleitä on

ke 20.06. 17:40

videot